Νέα

Έτοιμο για «απογείωση» το Cirque du Soleil

Θα κατορθώσει ο καλλιτεχνικός κόσμος να θεραπεύσει, ή τουλάχιστον να προσανατολίσει την απογοήτευση του, ίσως και την οργή του, σε καινοτόμες και ενοποιητικές προτάσεις και δράσεις; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται για όλους τους καλλιτέχνες και τις ομάδες τους ανά τον κόσμο. Το διάσημο Cirque du Soleil, που αναγκάστηκε τον περασμένο Μάρτιο να αναστέλλει προσωρινά τις παραγωγές του στο Λας Βέγκας καθώς και σε όλο τον κόσμο λόγω της εκδήλωσης κοροναϊού, δείχνει το δρόμο κάνοντας απολύτως ξεκάθαρο πως για να επουλωθούν οι οικονομικές πληγές και για να συνεχίσει να δημιουργεί με τον τρόπο που δημιουργούσε, χρειάζονται επενδύσεις. Πριν την έλευση της πανδημίας η εταιρεία ήταν επικερδής αλλά δεν θα μπορούσε να συντηρήσει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο έχοντας μηδενικά έσοδα.
Νέοι επενδυτές στήνουν, τώρα, ένα δίχτυ ασφαλείας κι έτσι, το Cirque du Soleil προγραμματίζει να κάνει επανεκκίνηση με τα έργα «Mystère» και «O» στο Λας Βέγκας από τις 28 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις «Kooza» στην Πούντα Κάνα, στην Δομινικανή Δημοκρατία, στις 25 Νοεμβρίου και με «Luzia» στο Λονδίνο στις 12 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ντανιέλ Λαμάρ, διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου Cirque du Soleil, οι υπάλληλοι του Τσίρκου του Ήλιου θα εμβολιαστούν πριν ανοίξουν για τις παραστάσεις.

banner

Το cross over καλλιτεχνικό συγκρότημα, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια δύναμη στο ζωντανό ψυχαγωγικό θέαμα για όλη την οικογένεια περισσότερο από τριάντα πέντε χρόνια και απασχολεί σήμερα 4.679 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, από περίπου 60 χώρες και τεχνικών. Οι άνθρωποι του Cirque du Soleil ζουν σαν νομάδες για χάρη των παραστάσεων, και στα θεάματα τους με τη βοήθεια της μουσικής, του φωτισμού και της τεχνολογίας δημιουργούν πολυθεάματα που αναδεύουν το τσίρκο, το χορό, την παντομίμα, τη μαγεία, το θέατρο. Τον Μάρτιο του 2020 αναγκάστηκε να ακυρώσει συνολικά 44 παραγωγές σε όλον τον κόσμο εξαιτίας του COVID-19 και οδήγησε σε ανεργία το 95% των εργαζομένων του. Η πλειονότητα των υπαλλήλων είχε απολυθεί τον Ιούνιο, όταν ο όμιλος τέθηκε υπό δικαστική προστασία για να αποφύγει την πτώχευση.

Η οικονομική ενίσχυση είναι απολύτως αναγκαία για την επανεκίνηση του πολιτισμού. Όσο νωρίτερα γνωρίζουμε τα δεδομένα με τα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι καλλιτεχνικές παραγωγές, τόσο το καλύτερο. Ο κατάλληλος προγραμματισμός είναι πιο αναγκαίος από ποτέ για τη σωστή προετοιμασία, ας μην το ξεχνάμε. Θεωρούμε σημαντική την επιστροφή ενός mega καλλιτεχνικού σχήματος όπως είναι το Cirque du Soleil, σημαίνει πολλά για την ψυχαγωγία και την επανένταξη της τέχνης στη ζωή μας. Θα ευχηθούμε και στα δικά μας!!!