Νέα

Εσύ τι θα έκανες σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής;

Από -

Οι Ρένια Λουϊζίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πέγκυ Σταθακοπούλου πρωταγωνιστούν στο «The children» της Λούσι Κίρκγουντ. Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Ιλίσια -από 26 Οκτωβρίου- και μας φέρνει αντιμέτωπους με την πιθανότητα μιας πυρηνικής καταστροφής σε πρώτο πλάνο, με την περιβαλλοντική παρακμή αλλά και την παρακμή του ίδιου του ανθρώπινου είδους σε δεύτερο. Τους τρεις ηθοποιούς πρώτης γραμμής καθοδηγεί σκηνοθετικά ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ο οποίος ξεχώρισε την προηγούμενη σεζόν με τα «Κάθε Τρίτη με το Μόρι» και «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν». Τη μετάφραση υπογράφουν οι Μακή Μαρσέιγ και Γιωργής Τσουρής, ενώ την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Γιάννης Μαθές.

Η μόλις 35 ετών διακεκριμένη με Βραβείο Ολίβιε συγγραφέας του έργου, Λούσι Κίρκγουντ, εμπνεύστηκε το «The children», όταν άκουσε την αληθινή ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα το 2011. Το έργο, που βρίθει κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων, μιλάει για τους ανθρώπους που διανύουν μικρές αποστάσεις, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, όπως σημειώνει η συγγραφέας. Όλα ξεκινούν, λίγο μετά την έκρηξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Ένα ισχυρό τσουνάμι κάνει την θάλασσα να μοιάζει με «γάλα που βράζει», οι διακοπές ρεύματος διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ το νερό της βρύσης είναι μολυσμένο από την ραδιενέργεια. Η Χέιζελ (Ρένια Λουϊζίδου) και ο άντρας της Ρόμπιν (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) έχουν καταφύγει στο απομονωμένο εξοχικό τους σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν, με πολλές ελλείψεις βασικών παροχών, κάνοντας γιόγκα και προσευχές. Η απρόσμενη άφιξη της Ρόουζ (Πέγκυ Σταθακοπούλου) αναμοχλεύει το κοινό παρελθόν των τριών παλιών φίλων και επιστημόνων, η οποία καταλήγει σε μια τρομακτική πρόταση. Το ζήτημα είναι ποιος θα σηκώσει στους ώμους του το βάρος της ευθύνης αυτής της πρότασης απέναντι στο μέλλον, απέναντι στα «παιδιά», πνευματικά και βιολογικά.

Το «The children» έκανε πρεμιέρα στο Royal Court Theatre του Λονδίνου το 2016, ενώ πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στο Manhattan Theatre Club στο Μπρόντγουαιη, με πολύ καλές κριτικές.

© φωτογραφιών: Αγγελική Κοκκοβέ

i«The children» | Θέατρο Ιλίσια | Από 26 Οκτωβρίου | Προπώληση μέσω viva.gr | theatroilisia.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου