Νέα

Έργα του Ουίλιαμ Κέντριτζ στο Summer Nostos Festival

Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ στην παράσταση «Refuse the hour» που παρουσίασε το 2012 στη Στέγη
Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ στην παράσταση «Refuse the hour» που παρουσίασε το 2012 στη Στέγη

Το Summer Nostos Festival 2020 θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου 2020, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το πρόγραμμα είναι ήδη έτοιμο. Ανάμεσα στους μουσικούς και τους στοχαστές που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ, εμείς, οι φίλοι του θεάτρου και του χορού εστιάζουμε την προσοχή μας σε δύο έργα του σπουδαίου Νοτιοαφρικανού Ουίλιαμ Κέντριτζ, που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στο Summer Nostos Festival ως μια ενιαία σύνθεση. Ο κορυφαίος εικαστικός και σκηνοθέτης που στο παρελθόν παρουσίασε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, δυο έργα, το «Refuse the hour» (2012) και «O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας» (2014) επιστρέφει στη χώρα μας με την όπερα δωματίου «Waiting for the Sibyl» (43 λεπτά) και το φιλμ συνοδεία ζωντανής μουσικής «The Moment Has Gone» (18 λεπτά) ως μια θεατρική εμπειρία οπτικής και ηχητικής αλχημείας (21-22/6). Ο Κέντριτζ είναι μοναδικός στο να συνδυάσει με ευφάνταστο τρόπο πρόζα, βιντεοπροβολές, ηχητικές δημιουργίες και μοναδικά animation στις παραστάσεις του.

Τι άλλο θα δούμε στο Summer Nostos Festival 2020

Η χορογράφος-χορεύτρια Αποστολία Παπαδαμάκη
Η χορογράφος-χορεύτρια Αποστολία Παπαδαμάκη

 H βραβευμένη Αμερικανή χορογράφος Beth Corning, δημιουργός του «The Glue Factory Project», μιας σειράς παραστάσεων με συνεχή sold-outs στην Αμερική, δημιουργεί το «Just Human» ύστερα από ανάθεση του Summer Nostos Festival. Χρησιμοποιώντας τεχνικές κίνησης και θεάτρου, τέσσερις χορευτές εξερευνούν από μια «ώριμη και έμπειρη» οπτική, τις πιο ζωτικές και βασικές ανάγκες της ανθρωπότητας, και το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ανταποκρίνεται ή όχι στα ζητήματα αυτά. (22/6)

Η πειραματίστρια της ελληνικής χορευτικής σκηνής Αποστολία Παπαδαμάκη, συνηθίζει να στήνει παραστάσεις στα πιο απίθανα σημεία, από το βυθό του Σουνίου μέχρι το Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα και τη Δήλο. Η νέα καλλιτεχνική πρόταση που ετοιμάζει είναι η πειραματική, site-specific, «The Breathing Wave», μια συμμετοχική performance χορού που εμπνέεται από τα συστήματα αυτοοργάνωσης που υπάρχουν στη φύση, όπως τα μόρια, οι κρύσταλλοι, τα κύτταρα, τα φυτά, τα ζώα και οι ανθρώπινες κοινωνίες. (23/6)

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ETHEL: Art Intel: Μια 60λεπτη οπτικοακουστική παράσταση που διερευνά τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι επισκέπτες συν-δημιουργούν την εμπειρία, συνεισφέροντας μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα ήχους και εικόνες που συνθέτουν το τελικό έργο τέχνης. (25/6)

Kaki King, DATA NOT FOUND: Ένα σύγχρονο οπτικοακουστικό ταξίδι σε σκηνοθεσία της Annie Dorsen, που βασίζεται στη μελέτη και απεικόνιση data. Το έργο εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο μεγάλος αριθμός δεδομένων, και κυρίως τα προσωπικά δεδομένα, επηρεάζουν τις ζωές μας, πώς αυτή η επιρροή μπορεί να οπτικοποιηθεί και τι ήχο έχει. (23/6)

Ο Δάφνις Κόκκινος, χορογράφος-χορευτής και στενός συνεργάτης της Πίνα Μπάους, στο «Dance Crossroads» σταχυολογεί μια σύνθεση ερμηνειών από εκπληκτικούς χορευτές από την Κένυα, την Ταιβάν, τη Ζιμπάμπουε, και την Κορέα. (28/6)