Νέα

Ερευνητικό θέατρο στο ElaiΩnas Festival

Το site-specific φεστιβάλ ElaiΩnas μετρά επτά χρόνια παρουσίας, πραγματοποιείται στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ του Βοτανικού σε συν διοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και αναδεικνύει τις πιο απόκρυφες ιστορίες της πόλης, μέσα από μουσικά events αλλά και ερευνητικές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η Φένια Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης και οι δύο έννοιες-πυλώνες του φεστιβάλ είναι η επιστροφή και η ίαση. Πάνω σ’ αυτή τη βάση έχουν στηθεί τρεις παραστάσεις που εμπνέονται από το αρχαίο δράμα.

Στις 30 Ιουλίου θα παιχτεί η παράσταση «Αντιγόνης Παραλλαγές – Ο χρόνος του Θεού και ο χρόνος των ανθρώπων» σε σκηνοθεσία της Φένιας Παπαδόδημα. Η παράσταση αντλεί έμπνευση από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και αντιμετωπίζεται σαν ένα εργαστήρι παρατήρησης όπου παρατηρείται η μετάλλαξη της ανθρώπινης συνείδησης διαχρονικά, αλλά και το πώς ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται την έννοια του χρόνου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενα Φίλλιπα, Ελένη Ποζατζίδη, Ευαγγελή Φίλη, Σοφήλια Τσορτέκη, Φένια Παπαδόδημα, Ελεάννα Αλαβάνου, Μελισσάνθη Μαυρίδου, Μιχάλης Κουτσκουδής, Μανώλης Αφολάνιο, Νίκος Χαλδαιάκης.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει η παράσταση «Βάκχες», το σώμα δίχως σώμα – μια προσέγγιση των Βακχών του Ευριπίδη», σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή. Η παράσταση υμνεί το σώμα που αποσπάται, τα απομεινάρια του. Ο μύθος των Βακχών διασπάται, πέντε ηθοποιοί, τέσσερις άξονες, τρεις γλώσσες, δύο φύλα και ένας τόπος. Παίζουν οι: Julianna Bloodgood, Rafal Habel, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Κώστας Σεβδαλής, Ρηνιώ Κυριαζή.

banner

Πρώτη Αυγούστου ο Γιώργος Φριντζηλάς και η Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου παρουσιάζουν την σκηνοθετική τους πρόταση στις «Ευμενίδες». Το έργο ακολουθεί την ελληνική μυθολογία και ειδικότερα τον μύθο των Ερινύων που μετατρέπονται σε Ευμενίδες. Το ερώτημα που διατρέχει την μεγαλύτερη πυκνότητα του έργου είναι «Ποιος ο ρόλος των Ερινύων για την υγεία της κοινότητας και σε ποιες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε Ευμενίδες χωρίς να προδώσουν τον ρόλο τους;». Μέσω της παράστασης γίνεται μια προσπάθεια να διερευνηθεί η σχέση του ατόμου με την διαταραχή και την αποκατάσταση του κύκλου αρμονίας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δώρα Δημητρώ, Δημήτρης Καστανιάς, Μελίνα Κοτσέλου, Γιώργος Κουμούτσος, Ιωάννα Κωνσταντίνου, Φανή Ξενουδάκη, Μαριάννα Ράντου, Γιελένα Τσακλίδου, Δανάη Τωράκη, Φαίη Φραγκαλιώτη.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική έκδοση δελτίου εισόδου στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ