Θέμα

Ένας θίασος πρώτης γραμμής ζωντανεύει το «Κάποτε στο Βόσπορο»

Η τάση που θέλει τις παραστάσεις με νοσταλγικό περιεχόμενο να έχουν σταθερό μερίδιο στη θεατρική δραστηριότητα επαληθεύεται και φέτος με το νέο έργο του Άκη Δήμου, «Κάποτε στο Βόσπορο». Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου και μουσική (πρωτότυπη και επιμέλεια) του Νίκου Κυπουργού κάνει την πρεμιέρα της πανελλαδικής της περιοδείας την 1η Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας με έναν πολυπληθή θίασο: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη.

Η επιστροφή σε περιόδους που σημάδεψαν την ελληνική Ιστορία φανερώνει ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνικότητα, το Έθνος, θεωρούνται ελκυστικά προς θεατρική μεταχείριση, ίσως ακόμη περισσότερο φέτος λόγω της επετείου 1821-2021. Ενώ άλλοι παράγοντες, όπως το συναισθηματικό πρόσημο των παραστάσεων, η παρουσία της μουσικής που ξυπνάει μνήμες και μας φέρνει σε επαφή με την παράδοση, ο συχνά θεαματικός χαρακτήρας που ικανοποιεί την ανάγκη πολλών θεατών για θεάματα μεγάλου μεγέθους, εξηγούν τη δημοφιλία των αντίστοιχων σκηνικών προτάσεων.

Το έργο του Δήμου είναι αφιερωμένο στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν το φθινόπωρο του 1955. Μέσα από μία φανταστική υπόθεση που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και τις ιστορίες των δραματικών προσώπων, ο συγγραφέας φιλοτεχνεί το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, επιχειρώντας τη δική του καλλιτεχνική κατάθεση στο ζήτημα του διωγμού των τελευταίων Ελλήνων της Πόλης.

banner

Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, χαρτογραφούν την πλοκή του έργου με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής, που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Γιάννης Διονυσίου. Τους στίχους των πρωτότυπων τραγουδιών της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Δαγδελένης.

Χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, το video art (βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής) του Νίκου Σούλη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Μετά την πρεμιέρα του την 1η Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, το «Κάποτε στο Βόσπορο» θα παιχτεί στο Βεάκειο Θέατρο στις 27 Ιουλίου και στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» στις 29 Ιουλίου.

©φωτογραφιών: Γιώργος Καπλανίδης, Μαριλένα Αναστασιάδου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου