Βιβλίο

Ένα υπέροχο λεύκωμα για την Επίδαυρο

Από -

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος με τα παιδιά του, Νίκο και Γιώργο
Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος με τα παιδιά του, Νίκο και Γιώργο

Το ταξίδι για την Επίδαυρο, η βόλτα στην παραλία, οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο, το ραντεβού στην ταβέρνα του «Λεωνίδα» στο Λυγουριό…Αυτό το «τελετουργικό» συνδέει τους πιστούς των Επιδαυρείων, σπουδαίους καλλιτέχνες από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή, διανοούμενους και κοινό εδώ και 60 χρόνια! Το ολοκαίνουργιο λεύκωμα 200 σελίδων με τίτλο «Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας» έρχεται να φωτίσει στιγμές αυτού του τελετουργικού, να μας αποκαλύψει μυστικά, συναισθήματα, σκέψεις, γεγονότα που συνέβησαν σε παρέες σε στιγμές κεφιού στη θρυλική αυλή του «Λεωνίδα».

Άγνωστες ιστορίες των καλλιτεχνών

Φρανσουά Μιτεράν, Λεωνίδας Λιακόπουλος
Φρανσουά Μιτεράν, Λεωνίδας Λιακόπουλος

Ξέρατε ότι η Κατίνα Παξινού είχε αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο φαγητό και πολλές φορές σέρβιρε η ίδια στους άλλους ηθοποιούς; Ποιοι γνωστοί τραγωδοί μετά τις πρόβες ξενυχτούσαν παίζοντας σκάκι ή παντομίμα και ποια σπουδαία τραγωδός δέχτηκε ν’ αρχίσει η πρόβα πιο αργά, για να παρακολουθήσουν οι νέοι του χορού το Ευρωμπάσκετ; Ξέρετε σε πιο τοπικό γλυκό της Επιδαύρου είχε αδυναμία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν; Γιατί η Αμαλία Μουτούση διέκοψε ξαφνικά τις πρόβες της παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή και τι προσευχόταν μεσ’ στην αγωνία της η Μαρία Ναυπλιώτου πριν από την πρεμιέρα των «Φοινισσών»;

Θα τα μάθετε όλα ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα 200 σελίδων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής». Η επιμέλεια έχει την υπογραφή του γνωστού δημοσιογράφου Φώτη Απέργη και το εξώφυλλο του Αλέκου Φασιανού. Οι περισσότερες από τις ιστορίες του βιβλίου έχουν ως επίκεντρο την αυλή του «Λεωνίδα». Οικοδέσποινα της ονομαστής ταβέρνας μαζί με τους δύο γιους της, Νίκο και Γιώργο Λιακόπουλο, η Κάκια Λιακοπούλου ιστορεί τους σταθμούς ζωής αυτών των 60 χρόνων μαζί με την ευρύτερη οικογένεια των καλλιτεχνών τιμώντας τη μνήμη του Λεωνίδα Λιακόπουλου.

Πού θα βρείτε το λεύκωμα

Χαμογελάσαμε, νοσταλγήσαμε, συγκινηθήκαμε, ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα που αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη μεταβολή των συνθηκών στο Φεστιβάλ Επιδαύρου αλλά και της κοινωνικής ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Η Επίδαυρος έγινε ξακουστή για το καλύτερο σωζόμενο αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα, ένα από τα ωραιότερα του κόσμου. Η ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Οι παραστάσεις -που ξεκίνησαν το 1954 – άλλαξαν ολόκληρο το προφίλ της εκεί κοινωνίας, που ήταν κατά βάση αγροτική. Είναι γνωστό ό,τι το ρεύμα έφτασε στο Λυγουριό λόγω της Μαρίας Κάλλας, στο καφενείο του Λεωνίδα μαγείρευε για τους θιάσους η Κατίνα Παξινού, οι κάτοικοι φιλοξενούσαν τους ηθοποιούς στα σπίτια τους με αντάλλαγμα ένα στρώμα δώρο από τον ΕΟΤ. Το Λυγουριό, η Αρχαία Επίδαυρος και τα γύρω χωριά παραμένουν πόλος έλξης για πολλούς Έλληνες, αλλά και ξένους καλλιτέχνες, που θεωρούν την Επίδαυρο «τη μήτρα του θεάτρου».

Η έκδοση «Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας» είναι εμπλουτισμένη με δεκάδες από τις ιστορικές φωτογραφίες, με τα αυτόγραφα και τις αφιερώσεις των πρωταγωνιστών στους τοίχους του εστιατορίου, τις οποίες η «Ελληνογερμανική Αγωγή» ψηφιοποίησε αποκλειστικά για την παρούσα έκδοση. To λεύκωμα διατίθεται από την «Ελληνογερμανική Αγωγή» χωρίς χρέωση σε περιορισμένο αριθμό σε έντυπη μορφή. Θα είναι επίσης διαθέσιμο διαδικτυακά στη διεύθυνση www.ea.gr .

banner