Focus

Ελληνοτουρκικοί έρωτες στην Πειραιώς 260

Από -

Στο Κύκλο 1821 του Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσονται οι παραστάσεις που σκηνοθετούν η Μαρίνα Βρόντη και ο Ανέστης Αζάς, καταθέτοντας με τον δικό τους τρόπο ένα σύγχρονο σχόλιο πάνω σε διαφορετικές παραμέτρους του εθνικού ζητήματος. Η Κύπρια σκηνοθέτις έρχεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αναλαμβάνει να δώσει νέα πνοή στο δραματικό ειδύλλιο του 19ου αιώνα, «Εσμέ» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη (23-24/7), ενώ ο ανήσυχος πειραματιστής του ελληνικού θεάτρου Ανέστης Αζάς ανεβάζει τη δικής του σύλληψης «Δημοκρατία του Μπακλαβά» (26-29/7).

Η «Εσμέ» γράφτηκε το 1896 και διαδραματίζεται στα Καλάβρυτα κατά τις παραμονές της Επανάστασης. Η ιστορία αφορά τον έρωτα του Έλληνα Δρόσου με την Τουρκοπούλα Εσμέ, που αποφασίζουν να χωρίσουν υπό το βάρος όχι μόνο των οικογενειακών αντιρρήσεων, αλλά και των δικών τους διλημμάτων απέναντι σε θέματα όπως η πατρίδα και η θρησκεία. Το στοίχημα είναι μεγάλο για τη Μαρίνα Βρόντη, καθώς το έργο ανήκει σε ένα δραματουργικό είδος, αυτό του δραματικού ειδυλλίου, που αντιστέκεται στους σύγχρονους σκηνικούς κώδικες, ενώ και από ιδεολογική άποψη μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδραστικό, καθώς είναι φορτωμένο με αισθηματολογία, μελοδραματικές εξάρσεις, ρητορικά σχήματα και μία κατ’ επίφαση λαϊκή χροιά, ενώ ο έμμετρος δεκαπεντασύλλαβος θέτει τις δικές του σκηνικές και ερμηνευτικές προκλήσεις. Η σκηνοθετική φαντασία, βέβαια, μπορεί να νεκραναστήσει τέτοια έργα, όπως ήδη έχουμε να συμβαίνει με την «Γκόλφω» του ίδιου συγγραφέα και τις εμπνευσμένες προτάσεις του Σίμου Κακάλα και του Νίκου Καραθάνου. Έτσι αναμένουμε με ζωηρό ενδιαφέρον την παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Προκόπης Αγαθοκλέους, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Αθηνά Μουστάκα, Έρικα Μπεγέτη, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Παυλίδου, Ανδρέας Τσουρής και Βασίλης Χαραλάμπους.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά», από την πλευρά της (σε κείμενο του Γεράσιμου Μπέκα με τη συμβολή του θιάσου), αφορά επίσης ένα μικτό ζευγάρι, σύγχρονό μας όμως. Η ιστορία είναι φανταστική και αφορά την απόφαση των δύο νέων να ιδρύσουν το δικό τους έθνος-κράτος, αλλά τη μυθοπλασία εμπλουτίζουν στοιχεία ντοκιμαντέρ, καθώς ο Ανέστης Αζάς διοχετεύει στην παράσταση την πολυετή εμπειρία του από το θέατρο ντοκουμέντο. Έχοντας στο επίκεντρο της προβληματικής του συγκρούσεις που παραμένουν ενεργές από την εποχή της Επανάστασης ως σήμερα, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να πραγματευτεί με κωμικό τρόπο τις αντιφάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας και την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, έχοντας στη διάθεσή του μία πολυπολιτισμική ερμηνευτική ομάδα: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Cem Yigit Üzümoglu, Γιώργος Κατσής και Gary Salomon (26-29/7).

banner