Focus

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε

Από -

Κοινό και καλλιτέχνες αγαπάμε τη γαλλική αίσθηση του χιούμορ και φέτος την απολαμβάνουμε με τριπλό Φεϊντό αλλά και σε έργα σύγχρονων Γάλλων που μας κάνουν να γελάμε με τα «χάλια» μας.

«Δείπνο ηλιθίων»

Ψάχνοντας πίσω από τις επιτυχίες του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, θα εκπλαγείτε από τη συχνότητα με την οποία θα συναντήσετε το όνομα του Φρ. Βεμπέρ. Ο άκρως διεισδυτικός συγγραφέας έγραψε μια κωμωδία που δείχνει ότι ο ρατσισμός εμφιλοχωρεί (έστω και καλυμμένος) στους υψηλούς αστικούς κύκλους. Αξεπέραστος ο Σπύρος Παπαδόπουλος, που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για 4η χρονιά στο Κάππα.

«Ψύλλοι στ’ αυτιά»

Το 1907, την εποχή που οι Γάλλοι γοητεύονταν από το ρεαλιστικό θέατρο των νατουραλιστών και το ιδεαλιστικό θέατρο των συμβολιστών, γράφτηκε από τον Φεϊντό αυτό το κλασικό φαρσικό μπουλβάρ που κουβαλά την «ελαφρότητα της παρακμής». Στο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο που περιγράφει τις απιστίες μεταξύ συζύγων. Παίζουν: Θ. Ευθυμιάδης, Φ. Ξυλά, Μ. Αλικάκη κ.ά.

«Ο βαφτιστικός της κυρίας»

Η γαλλική φάρσα των Ενεκέν, Βεμπέρ, Ντε Γκορς πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά το γέλιο βγαίνει ακόμη αβίαστα. Το έργο που ενέπνευσε τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη να γράψει την οπερέτα «Βαφτιστικός», με τον στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων που ερωτεύεται τη νονά του από μια φωτογραφία, ζωντανεύουν στην Αθηναΐδα οι Χ. Ρώμας, Σ. Καλυβάτσης, Θ. Παπαθωμά, Όθ. Μεταξάς κ.ά.

«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος»

Τα έργα του Φεϊντό εξακολουθούν να σε παρασύρουν σε τρελές καταστάσεις που αποκαθηλώνουν τον καθωσπρεπισμό με κοφτερές ατάκες και ωραία πλοκή. Στο Alhambra οι Βάσια Παναγοπούλου και Πάνος Αμαραντίδης, με τους Παύλο Κοντογιαννίδη, Κώστα Αποστολάκη, Τζένη Διαγούπη κ.ά., μας διακτινίζουν στο Παρίσι της μπελ επόκ, αποδεικνύοντας ότι τα παιχνίδια απιστίας είναι εξ ορισμού... απρόβλεπτα.

«Βρε καλώς τους»

Στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας αλλά και των κοινωνικοπολιτικών κρίσεων η εν λόγω κινηματογραφική ανατρεπτική κωμωδία των Γκι Λορέν και Μαρκ ντε Σοβερόν, που μεταγράφηκε για το θέατρο από τον Π. Φιλιππίδη, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της συνύπαρξης ενός εύπορου καθηγητή και μιας οικογένειας Ρομά στη σκηνή του Βρετάνια. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Σολωμού κ.ά.

«Ράφτης κυριών»

Η κωμωδία έχει τους δικούς της κώδικες, τους οποίους ο Γιάννης Μπέζος γνωρίζει καλά. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην απίθανη φαρσοκωμωδία του Φεϊντό, με την ερμηνεία του δικαιώνει το αθώο ψέμα του παράνομου έρωτα μέσα από το χιούμορ. Τη σκηνή του Θεάτρου Προσκήνιο τη μοιράζεται με άλλους συνήθεις υπόπτους της κωμωδίας, τους Τάσο Γιαννόπουλο, Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Κουτσαφτίκη κ.ά.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου