Focus

Έξι φιλόδοξες θεατρικές πρεμιέρες

Από -

Η ταχύτητα όλο και ανεβαίνει στα θέατρα της πόλης, όσο μπαίνουμε στα βαθιά της φετινής σεζόν. Αυτή την εβδομάδα έξι σκηνές σηκώνουν αυλαία κι ετοιμάζονται να υποδεχτούν γνωστούς αλλά και νεότερους πρωταγωνιστές σε παραστάσεις που τραβούν την προσοχή.

«Ο άνθρωπος ελέφαντας»

Η αληθινή ιστορία του Τζον Μέρικ, ενός τραγικά παραμορφωμένου άντρα που έζησε στο βικτοριανό Λονδίνο το 1880 κι έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η ζωή του Μέρικ αποτυπώθηκε στην ταινία «The Elephant Man» του Ντέιβιντ Λιντς καθώς και στο βραβευμένο με Tony έργο του Μπέρναρντ. Εδώ θα το δούμε στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καρατζιά. (Vault, από 4/10)

«Love Not - Το πείραμα μιας σχέσης»

Η Θεοδώρα Καπράλου έχει υπογράψει τη δραματουργική επεξεργασία σε αρκετές παραστάσεις, ενώ το καλοκαίρι που πέρασε σε δικό της κείμενο βασίστηκε η φεστιβαλική παράσταση «Γιαννούλα η κουλουρού». Τώρα προχωρά στο πρώτο της σκηνοθετικό εγχείρημα σε δικό της έργο με θέμα τις ερωτικές σχέσεις. Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Κωνσταντάκη και Θύμιος Κούκιος. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 7/10)

«Μέγας Ιεροεξεταστής - Δαιμονισμένοι»

Ένα ντοστογεφσκικό δίπτυχο μας προτείνει ο Κωνσταντίνος Χατζής. Η επιβλητική Λυδία Κονιόρδου θα πρωταγωνιστήσει στον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή» του Ντοστογιέφσκι, ενώ μια ομάδα νέων ηθοποιών θα παίξει τους «Δαιμονισμένους». Οι δύο παραστάσεις θα παρουσιάζονται εναλλάξ Παρασκευή και Σάββατο, και την Κυριακή σε ενιαία παράσταση! (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 4/10)

«Lolita Reversed/Dark»

Το 2017, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, πρωτοπαρουσίασε ο Χρήστος Καρασαββίδης τη «Lolita Reversed», βασισμένη στο έργο του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Φέτος ξαναδούλεψε την παράσταση και την παρουσιάζει σε νέα μορφή, με πρωταγωνιστές τους Τ. Δέδε, Κρ. Καπερώνη, Τζ. Λιώση κ.ά. (Tempus Verum - Εν Αθήναις, σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α» στις 4/10)

«Ζωή χαρισάμενη»

Προσωπικές και άλλες ιστορίες ενσωματώνει ο Κώστας Τσιάνος στις δουλειές του. Μια διήγηση του Μάνου Χατζιδάκι, λοιπόν, ο οποίος βρέθηκε την εποχή του Εμφυλίου στη Λάρισα και αναζήτησε κρυψώνα σε έναν οίκο ανοχής, αποτέλεσε την αφετηρία γι’ αυτόν τον σπαρακτικό μονόλογο που παρακολουθεί την πορεία μιας πόρνης. Ερμηνεύει η Αγγελική Λεμονή. (Από Μηχανής Θέατρο, από 7/10)

«meta - Φιλονικία»

Από το φεστιβάλ Off-Off Athens ξεπήδησε η παράσταση της Ειρήνης Σταματίου, μια ερευνητική ματιά πάνω στη «Φιλονικία» του Μαριβό. Η ιστορία παρακολουθεί και καταγράφει κοινωνικές συμπεριφορές, ακροβατώντας ανάμεσα στο σκοτεινό παραμύθι και στην κωμωδία. Η νεανική ομάδα ηθοποιών στη Σκηνή Black Box καταθέτει τον δικό της σύγχρονο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη φύση. (Επί Κολωνώ, από 5/10)

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου