Ρεπορτάζ

Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους

Από -

Η περασμένη Τετάρτη μάς βρήκε στο θέατρο Νέος Ακάδημος, να παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις πρόβες ενός πρωτόπαιχτου στην Ελλάδα έργου: ο λόγος για τους «Άθικτους» των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης και κάνουν πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου. Αν κάτι ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή, είναι το δέσιμο της ομάδας των Αντώνη Καρυστινού, Σπύρου Χατζηαγγελάκη, Σταύρου Καλλιγά, Τζωρτζίνας Λιώση, Χρύσας Μιχαλοπούλου και Μιχάλη Ψαλίδα, που προσεγγίζει με συλλογικότητα και ευαισθησία την αληθινή ιστορία ενός δισεκατομμυριούχου τετραπληγικού αριστοκράτη, του Φιλίπ Ποζό ντι Μποργκό, και την αναπάντεχη φιλία του με τον αποφυλακισμένο μετανάστη Αμπντέλ Γιασμίν Σελού, τον οποίο προσλαμβάνει ως συνοδό και νοσοκόμο του.

Οι «Άθικτοι» αποτέλεσαν τη δεύτερη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών στη Γαλλία, κατακτώντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινό και ξεπερνώντας σε δημοφιλία την «Αμελί» του Ζαν-Πιέρ Ζενέ. Σκοπός της παράστασης, ωστόσο, δεν είναι η θεατρική μεταφορά της κινηματογραφικής βερσιόν, αλλά η αφήγηση των πραγματικών γεγονότων. Για το λόγο αυτό, ο Αντώνης Γαλέος, σε συνεργασία με την ηθοποιό Φελίς Τόπη, διασκεύασαν το κινηματογραφικό σενάριο, εμπλουτίζοντάς το με υλικό από συνεντεύξεις, από τις αυτοβιογραφίες των εμπλεκομένων, αλλά και από τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τις ζωές τους. «Επειδή μιλάμε για μια πραγματική ιστορία, η ευαισθησία μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι ακόμα εν ζωή ήταν ακόμα μεγαλύτερη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Νικορέστης Χανιωτάκης, με την ευγένεια που τον διακρίνει.

«Είναι συγκινητικό, έχει χιούμορ και ήρωες που θέλεις να τους αγκαλιάσεις και να τους γνωρίσεις», μας λέει γι’ αυτό το έργο που πρώτα μιλάει για τη σχέση με τον εαυτό μας και τους στόχους μας, κι έπειτα για τη σχέση μας με τον άλλο. Είναι σημαντικό να ενωθούμε με τους γύρω μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω ό,τι κι αν μας συμβαίνει. Αυτό το επιβεβαιώνει, άλλωστε, σύμφωνα και με το σκηνοθέτη, η πιο δυνατή στιγμή του έργου, όταν ο Αμπντέλ βάζει τα χέρια του Φιλίπ (που δεν νιώθει τίποτα πέρα από την κίνηση του κεφαλιού του) στη δική του πλάτη για να μοιραστούν μια αγκαλιά. Πέρα από τη σημασία της πράξης αυτής για τους χαρακτήρες, ποιος δεν αισθάνεται την ψυχολογική ένταση αυτής της κίνησης σε μια εποχή στην οποία κυριαρχεί η απόσταση;

banner

Η σχέση του Φιλίπ και του Αμπντέλ βρίσκεται στον πυρήνα του έργου, όπως επιβεβαιώνουν ο Αντώνης Καρυστινός και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, που ερμηνεύουν τους αντίστοιχους ρόλους. Κουρασμένο και παγωμένο συναισθηματικά χαρακτηρίζει τον αστό Φιλίπ, ο Αντώνης Καρυστινός μέχρι που «έρχεται σαν κομήτης σε ένα περιβάλλον πολύ τακτοποιημένο, ένας άνθρωπος ο οποίος κοινωνικά ανήκει σε έναν άλλο κόσμο και, με τον αυθορμητισμό και τον κυνισμό του, ταράζει τη ζωή του». Πιο συγκεκριμένα, αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του Φιλίπ, σύμφωνα με τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη, είναι ότι «δεν τον αναγνωρίζει ως άρρωστο, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους».

«Συναντιούνται δύο άνθρωποι που καθένας τους βιώνει κάποιο είδος αναπηρίας από τη δική του πλευρά, ο ένας σωματικά και ο άλλος κοινωνικά», συμπληρώνει για τη σχέση αυτή ο Σταύρος Καλλιγάς, ο οποίος ερμηνεύει πέντε διαφορετικούς ρόλους, με ξεχωριστή επίδραση στην πλοκή: έναν υποψήφιο για τη θέση του Αμπντέλ, τον φυσικοθεραπευτή του Φιλίπ που διδάσκει στον Αμπντέλ πώς να τον κουράρει, έναν ζωγράφο, έναν αστυνομικό κι έναν μουσικό. Η Τζωρτζίνα Λιώση υποδύεται τη Μαγκαλί, τη γραμματέα και δεξί χέρι του δισεκατομμυριούχου, έναν πρακτικό και ορθολογιστή άνθρωπο, που «συγκρούεται» με τον νέο νοσοκόμο του αφεντικού της. Ο συγκεκριμένος ρόλος, όπως μας αποκαλύπτει η ηθοποιός, είναι «από γραφής μια σύμπραξη δύο γυναικών που υπάρχουν στην πραγματικότητα, της οικονόμου και της γραμματέα του Ντι Μποργκό. Ο Μιχάλης Ψαλίδας που ερμηνεύει το ρόλο του αδερφού του Αμπντέλ, Ανταμά, αντιπροσωπεύει στην παράσταση όλο το παρελθόν του, ενώ η Χρύσα Μιχαλοπούλου υποδύεται τη λάτρη της αφηρημένης τέχνης κόρη του Φιλίπ. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Αντώνη Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Αρετή Μουστάκα και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Προπώληση μέσω viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου