Νέα

«Εγκάρσιος Προσανατολισμός» το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, που μες στην καρδιά των ξεθυμασμένων ’80s και τις απαρχές των άγουρων ακόμη ’90s, δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο εικαστικό θαύμα που μοσχοβολούσε Ελλάδα και, ταυτόχρονα, έφερνε κάτι από τον εξωτισμό της Ανατολής και το μεταμοντερνισμό της Αμερικής συνεχίζει να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει με την ίδια ένταση. «Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν, έρχονται από το πουθενά» λέει ο ίδιος. Όποια κι αν είναι η αφετηρία για τη δημιουργία ενός έργου του κι όποιος κι αν είναι ο στόχος, ο Παπαϊωάννου έχει μια σπάνια αισθητική ενώνοντας τις εικαστικές τέχνες με την performance και τη σωματική έκφραση.

banner

Διαβάζουμε στο σημείωμα της Στέγης για τον «Εγκάρσιο Προσανατολισμό», το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου: «Μάς προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε....«Εγκάρσιος προσανατολισμός: να διατηρείς μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό». Σε όλες τις παραστάσεις του οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και για κάθε θεατή αναδύουν διαφορετική αίσθηση.

Μετά τον «Μεγάλο Δαμαστή», ο «Ο Εγκάρσιος Προσανατολισμός» είναι η δεύτερη συμπαραγωγή της Στέγης και του Δημήτρη Παπαϊωάννου και αναμενόταν να κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2020. Αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, στα σχέδια ήταν να κάνει πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κεντρική Σκηνή, ωστόσο το κλείσιμο όλων των χώρων θεαμάτων απέκλεισε και αυτή την ημερομηνία. Στην παράσταση, που θα δούμε μόλις δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των θεάτρων συμμετέχουν οι: Μιχάλη Θεοφάνους, Jan Möllmer, Damiano Ottavio Bigi, Breanna O’Mara, Τίνα Παπανικολάου, Łukasz Przytarski, Χρήστο Στρινόπουλο, Šuka Horn. Η μουσική είναι του Ανόνιο Βιβάλντι.

banner

Δείτε το τρέιλερ εδώ: