Focus

Δύο μεγάλα θεατρικά στοιχήματα βάζουν η Κατερίνα Ευαγγελάτου και ο Δημήτρης Καραντζάς

Από -

Κάθε φορά που ανεβάζουν παράσταση ξεσηκώνουν συζήτηση γύρω από το όνομά τους. Αυτήν την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα και οι δύο, η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τον «Βόιτσεκ» και ο Δημήτρης Καραντζάς με τους «Βρικόλακες». Τι να περιμένουμε από δυο κορυφαίους σκηνοθέτες της νέας γενιάς;

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Το πρόσωπο

Έχει σκηνοθετήσει σημαντικά έργα σε μεγάλα θέατρα της πόλης, στην Επίδαυρο, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, ακόμη και στο Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ, της γενέτειρας του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Το σκηνοθετικό νυστέρι της κόρης του Σπύρου Ευαγγελάτου και της Λήδας Τασοπούλου καταφέρνει να σκάψει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, ενώ η παιγνιώδης διάθεση και το χιούμορ είναι στοιχεία που χρησιμοποιεί προκειμένου να πετύχει τη δημιουργική εμπλοκή του κοινού. Στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» παίζεται επίσης σε δική της σκηνοθεσία η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το έργο

Αν και ξεκίνησε να γράφεται το 1836 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τον ίδιο τον Γκέοργκ Μπίχνερ, ο «Βόιτσεκ» επηρέασε όσο λίγα έργα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα, καθώς εντός του συνυπάρχουν όλες οι υφολογικές τάσεις της σύγχρονης δραματουργίας: εξπρεσιονισμός, νατουραλισμός, παράλογο... Αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη που οδηγείται στην τρέλα λόγω των ιατρικών πειραμάτων που υπέστη, αλλά και με αφορμή την απιστία της αγαπημένης του.

«Βόιτσεκ»
«Βόιτσεκ»

Το στοίχημα

Με τον Γιώργο Γάλλο (Βόιτσεκ) και την Έλενα Μαυρίδου (Μαρία) πώς να μην έχουμε προσδοκίες από τη συγκεκριμένη παράσταση, που κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 22/2; Η επιθυμία της σκηνοθέτιδας είναι, εστιάζοντας στην ποιητική γλώσσα του Mπίχνερ, να οικοδομήσει ένα σύμπαν πέρα από το ρεαλισμό, σαν άγριο ουρλιαχτό μέσα στη σκοτεινή νύχτα της ύπαρξης.

Δημήτρης Καραντζάς

Το πρόσωπο

Σε ηλικία μόλις δεκαεννιά ετών, άρθρωσε με την πρώτη του παράσταση στο Αμόρε μια ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθετική γλώσσα, ενώ στα είκοσι έξι του υπήρξε ο νεότερος σκηνοθέτης που ανέβασε παράσταση στην Επίδαυρο. Ο Δημήτρης Καραντζάς καταφέρνει να έχει τα μάτια των θεατρόφιλων στραμμένα πάνω του, τόσο χάρη στις επιλογές των έργων και των ηθοποιών που σκηνοθετεί όσο και για τις ιδιαίτερου ρυθμού και κινησιολογίας παραστάσεις του. Μια από τις πιο επιτυχημένες δουλειές του είναι ο «Γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, που συνεχίζει να παίζεται στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Το έργο

Πέντε σπουδαίοι ηθοποιοί η Ρένη Πιττακή, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Μιχάλης Σαράντης, η Ιωάννα Κολλιοπούλου και ο Κώστας Μπερικόπουλος θα υποδυθούν από τις 22/2 στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης τα πρόσωπα του έργου, που ότι έγραψε ο Χένρικ Ίψεν για να ξορκίσει, όπως πιθανολογείται, τις ενοχές του για το νόθο παιδί που απέκτησε σε ηλικία 18 ετών με μια υπηρέτρια. Πίσω από τη φαινομενική εικόνα της ευυπόληπτης οικογένειας της κυρίας Άλβινγκ κρύβεται μια νοσηρή ζωή, καταπιεσμένη από τις μουχλιασμένες ιδέες-βρικόλακες που καταλύουν κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας.

«Βρικόλακες»
«Βρικόλακες»

Το στοίχημα

«Οι “βρικόλακες” του παρελθόντος και του παρόντος κατά την εξέλιξη του έργου κατακλύζουν το σπίτι και οδηγούν στην αναπόφευκτη καταστροφή των πάντων…» διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης και από τη σκηνοθετική πρόταση του Δημήτρη Καραντζά δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τη διεισδυτική ψυχολογική ανάλυση των ηρώων που δεν κρατά το θεατή σε απόσταση.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα