Face

Δύο διάσημοι Βέλγοι κάνουν το Μοιρολόι χορό στο Φεστιβάλ Αθηνών

Από -

Η ένταση, η έμπνευση, οι απρόβλεπτες ταχύτητες, ο πολιτικοποιημένος χορός-σε κάποιες περιπτώσεις-και οι συνεργασίες με χορευτές από διάφορα μέρη του κόσμου μας κάνουν να λατρεύουμε τη βέλγικη χορευτική σκηνή! Κάπου εκεί, κρύβεται και, η δύναμη του Κουν Αουγκουστέινεν και της Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρέρο. Το καλλιτεχνικό δίδυμο γνωστό ως Siamese Cie, εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια χορογραφεί στο Βέλγιο και στο διεθνές χορευτικό τοπίο και έχει γίνει γνωστό για τη θεατρικότητα και τον κοινωνικό σχολιασμό των παραστάσεων του.

Ήταν καθοριστική η στιγμή που ο Κουν Αουγκουστέινεν χορογράφος κι ένας από τους ιδρυτές των διάσημων μπαλέτων C de la B, αποφάσισε να ενώσει το καλλιτεχνικό πεπρωμένο του με την Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρέρο μια θαυμάσια χορεύτρια που δούλεψε μεταξύ άλλων κοντά στον Φιλίπ Ντεκουφλέ, την ομάδα Rosas και τους C de la B. Μαζί, αποδεικνύουν πως ο χορός δεν έχει σύνορα σε όλα τα επίπεδα, από άποψη συνεργατών αλλά και από άποψη θεματολογίας Στην Αθήνα έρχονται με μια διεθνή συμπαραγωγή,  που έχει τον τίτλο «Lamenta/Μοιρολόγια» και αργότερα θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Αβινιόν.

banner

Οι δυο δημιουργοί μετά από έρευνα, μεταγράφουν παραδοσιακά μοιρολόγια της Ηπείρου στο πεδίο του σύγχρονου χορού και καλούν εννέα Έλληνες χορευτές με εμπειρία σε παραδοσιακούς χορούς (Λαμπρινή Γκιόλια, Χριστιάνα Κοσιάρη, Κωνσταντίνος Χαιρέτης, Πετρίνα Γιαννάκου, Δάφνη Σταθάτου, Αθηνά Κυρούση, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Σπυρίδων «Στακ» Χρηστάκης), μαζί με Έλληνες και ξένους μουσικούς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μας οδηγήσουν στο σκηνικό βίωμα του θρήνου.

Η παράδοση μας ευτυχώς δεν είναι μουσειακή. Το μοιρολόι όπως και το νανούρισμα, δυο τραγούδια οριοθετούσαν τη ζωή των παλαιότερων και ανάμεσα τους,  χοροί και παιγνίδια σηματοδοτούσαν όλες τις φάσεις της ζωής των ανθρώπων, που ίσως ήταν απλούστερη  και σίγουρα πιο φυσική και αληθινή. Στο άκουσμά ενός μοιρολογιού ξεκλειδώνονται κόσμοι…και σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει η έκφραση μέσω της κίνησης. Θέλουμε να δούμε τον  τρόπο με τον οποίο η παράσταση των Κουν Αουγκουστέινεν και Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρέρο «Lamenta/Μοιρολόγια» θα μας κάνει να συμφιλιωθούμε με την απώλεια μέσα από τη δύναμη της μουσικής και του χορού. Είναι ένα στοίχημα!

Στην παράσταση παίζουν οι μουσικοί Magic Malik (φλάουτο, φωνή), Νίκος Φιλιππίδης (κλαρινέτο), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Σόλης Μπαρκής (κρουστά), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρινέτο, καβάλι), Ξανθούλα Ντακοβάνου (φωνή), Λευκοθέα Φιλιππίδη (φωνή), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Στέφανος Φίλος (βιολί), Αυγερινή Γάτση (φωνή), Παναγιώτης Κατσικιώτης (τύμπανα), Δημήτρης Κατσούλης (βιολί), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Αντώνης Μαράτος (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά, φωνή), Θανάσης Τζίνας (φωνή). Πολύτιμοι συνεργάτες σε αυτήν την παραγωγή είναι η Ξανθούλα Ντακοβάνου στη μουσική καλλιτεχνική διεύθυνση, ο Sam Serruys στο ηχητικό τοπίο, οι Τζωρτζίνα Κακουδάκη και Guy Cools στη δραματουργία, η Peggy Housset στα κοστούμια (Πειραιώς 260, στις 15-16/6).