Θέμα

Δύο αντισυμβατικές παραστάσεις πιάνουν (κυριολεκτικά) λιμάνι

Από -

«Lemon» εν πλω

Η καλλιτεχνική ερευνητική ομάδα Experimento, λίγο πριν τη νέα σεζόν στο Θέατρο Radar, ταξιδεύει με την παράσταση «Lemon» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη, με τους Μελαχρινό Βελέντζα και Γιώργο Δρίβα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και φυσικά το πιάνο που κατασκευάστηκε ειδικά για την παράσταση. Με αφετηρία το OFF OFF Athens Festival 2018, η site-specific παράσταση «Lemon» ανέβηκε «εν πλω» στο Ferry-Boat Παντόφλα, δεμένο στο λιμάνι της Αντίπαρου, ενώ στις 29 Ιουλίου παρουσιάστηκε καταμεσής του πελάγους στο Ferry-Boat της γραμμής Σαντορίνη-Θηρασιά.

Όπως μας προτρέπουν οι Experimento: «Ακολουθήστε το ταξίδι αυτής της παράξενης ιστορίας!», που βασίζεται στον ομώνυμο ποιητικό μονόλογο του Alessandro Baricco και αφηγείται τη ζωή του πιανίστα Χιλιαεννιακόσια που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.

Τι ρόλο παίζει ένα λεμόνι σε μία διόλου συνηθισμένη ιστορία σαν κι αυτή; Δίνουμε ραντεβού με τους Experimento τον φετινό Αύγουστο σε τέσσερις πρωτότυπους προορισμούς για να μάθουμε όλη την αλήθεια. Ύδρα, Πήλιο, Ράχες Φθιώτιδος αλλά και στο Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας στο Λαύριο. Κάθε παράσταση είναι ένα μοναδικό σκηνικό και σκηνοθετικό γεγονός, ανάμεσα στη στεριά και στη θάλασσα, που δημιουργεί ξεχωριστές συνθήκες αλληλεπίδρασης τόσο με τους θεατές όσο και με το εκάστοτε περιβάλλον. To «Lemon» θα ταξιδέψει σε περισσότερους προορισμούς μέσα στο 2019, με απώτερο στόχο η παράσταση να παρουσιαστεί στη γειτονική Ιταλία, γενέτειρα του συγγραφέα.

banner

i Hydrama Theatre and Arts Centre, Ύδρα, 2 Αυγούστου
Νταμούχαρη (Παλιό Λιμάνι), Πήλιο, 11 Αυγούστου
Φεστιβάλ Βόλου 2018 NISI Πολυχώρος, Ράχες Φθιώτιδος, 12 Αυγούστου
Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας, Λαύριο,18 Αυγούστου
Φεστιβάλ Θορίκια 2018 – Ανάμεσα στις βάρκες του τοπικού συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Λαυρίου

*Από τον Οκτώβριο κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Radar (πλατεία Αγίου Ιωάννου 13, μετρό Άγιος Ιωάννης).

Μία σταγόνα στον ωκεανό, όπως «C'est la goutte d’eau»

Κάθε ψυχή που χάθηκε, κάθε άνθρωπος που αδικήθηκε, κάθε πλοίο που ναυάγησε στο πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι της Μεσογείου τα τελευταία 18 χρόνια, είναι η αφετηρία του «C'est la goutte d’eau», το πρότζεκτ που συνδυάζει πολιτιστική και ανθρωπιστική δράση με θεατρική παράσταση. Ξεκίνησε με το ιστιοφόρο «Heterotope» από το Λιμάνι Bouc στην περιοχή Marseillaise της Γαλλίας το Μάϊο, έχοντας ως προορισμό το Λιμάνι της Μυτιλήνης μεταξύ 19 και 25 Αυγούστου. Αυτό το ταξίδι, με σταθμούς σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν, αλλά και ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, αναπτύσσοντας ουσιαστικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνικών και πολιτικών δομών πάνω σε ζητήματα μετακίνησης και παροχής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο. Κυρίως, όμως, γίνεται αφορμή να αναρωτηθούμε για πόσο καιρό ακόμα θα επιτρέπουμε η θάλασσα που μας ενώνει, να αποτελεί «θανατηφόρο σύνορο» ανάμεσα στους λαούς.

banner

Η θεατρική site-specific παράσταση «Splash / A Drop at the Sea» μετατρέπει το ιστιοφόρο «Heterotope» στο σκηνικό της χώρο και τις εκάστοτε προβλήτες στα λιμάνια σε πλατεία. Πρόκειται για ένα σύγχρονος μεσογειακό μύθο με πρωταγωνιστές τον Κωστάντη Μιζάρα και την Pierre-Alain Manoni, που γράφτηκε από τους Mandine Guillaume και Emilien Urbach, εμπνευσμένο από συναντήσεις με διασώστες στη θάλασσα, για μία ιστορία δύο ναυαγών που λάμβαναν μπουκάλια από τη θάλασσα με μηνύματα ελπίδας. Από εκεί ξεκίνησε και η ιδέα των εργαστηρίων, με επικεφαλής Γάλλους, Έλληνες και Ιταλούς καλλιτέχνες, με στόχο να γραφτούν μηνύματα που θα ταξιδέψουν τελικά στη θάλασσα της Μεσογείου. 

Αυτά τα μηνύματα θα αποτελέσουν και θέμα του επόμενου έργου που θα γραφτεί στην επιστροφή. Η παράσταση είναι προσβάσιμη σε γαλλόφωνα, ιταλόφωνα ή και ελληνόφωνα ακροατήρια, ενώ ανάλογα με την τοποθεσία, θα οργανωθούν κινηματογραφικές και μουσικές συναντήσεις γύρω από την οικεία θεματική. Απώτερος σκοπός αυτού του πρότζεκτ είναι να γίνει το «Heterotope» τόπος διαμονής για καλλιτέχνες, αφιερωμένος στη συγγραφή, την περίοδο 2018-2019.

i Αριθμός συμμετεχόντων κατ 'ανώτατο όριο: 15. Διάρκεια: 2 έως 4 συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών.