Φεστιβάλ Αθηνών

Δυναμικές καλλιτεχνικές φωνές στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών

Από -

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών με έργα που σχολιάζουν ιστορικά γεγονότα, προσωπικές σχέσεις αλλά και τις μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου.

#1 «Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)»

Το «Himmelweg» του Χουάν Μαγιόρκα, το οποίο επέλεξε η δραματολόγος και σκηνοθέτις Έλενα Καρακούλη για να κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ, έχει έντονο το στοιχείο της επικαιρότητας, παρότι αναφέρεται σε ένα γεγονός από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου. Με αφορμή την επίσκεψη ενός κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων στην Πράγα και το παιχνίδι εντυπώσεων που στήνεται εκεί, ανασύρει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την τάση του ανθρώπου να ενδίδει σε αυτό που φαίνεται κανονικό και την ευκολία με την οποία επιλέγει να εθελοτυφλεί. Ένα ωραίο επιτελείο πρωταγωνιστών ανεβαίνει στη σκηνή: Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ανδρέου, Έλλη Παπανικολάου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. (Πειραιώς 260, 7-10/6)

#2 «Φθογγικά πάθη»

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης του Φεστιβάλ «Άνοιγμα στην πόλη», η ομάδα Stereo Nero Dance Co φέρνει τη γυναίκα στο προσκήνιο με ένα σόλο. Η χορογράφος Εύη Σούλη δίνει στην Κατερίνα Φώτη τον ρόλο μιας γυναίκας που «έρχεται να απαντήσει σε κοινωνικά και προσωπικά ερωτήματα χωρίς καμία συγκατάβαση και δημιουργεί τον προσωπικό της “εκκλησιασμό”, αφουγκραζόμενη κάθε σταθμό της ζωής της, με απώτερο στόχο την προσωπική λύτρωση». Η γυναίκα που καταπιέζεται μέσα σε έναν ασφυκτικό κοινωνικό κλοιό, η γυναίκα που αναζητά την ελευθερία, που ποθεί, ελπίζει και ονειρεύεται, παίρνει σάρκα και οστά κι εκφράζεται σε μια σαραντάλεπτη περφόρμανς. Με αυτήν την παράσταση το φεστιβάλ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το χώρο «Second Skin». (Στις 9-11/6, για δύο παραστάσεις ανά ημέρα)

#3 «Οι Αγνοούμενοι»

Πολύ γνωστή στην Κολομβία, η ομάδα Mapa Teatro ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο δυτικό θέατρο και στην αισθητική παράδοση των νοτιοαμερικάνικων πολιτισμών. Μετά τον περσινό «Αποχαιρετισμό» επιστρέφουν στο φεστιβάλ με ένα τρίπτυχο στα όρια της περφόρμανς, που σκιαγραφεί τη ζωή στη σύγχρονη Κολομβία. Τρεις μικρόκοσμοι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Τρία σκηνικά, το ένα εγκιβωτισμένο στο άλλο. Τρεις διακριτοί χώροι που συνθέτουν μια ανατριχιαστική αλληγορία για τη βία στη χώρα τους κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η παράσταση θα παιχτεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Όσοι την παρακολουθήσετε στις 11/6 θα έχετε την ευκαιρία μετά το τέλος της να μιλήσετε με κάποιους από τους συντελεστές. (Πειραιώς 260, 11-12/6)

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα