Νέα

Δες την «Οικογένεια Τσέντσι» σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη online

Από -

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που την γιορτάζουμε φέτος πολύ διαφορετικά απ’ ότι θα περιμέναμε, η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης μοιράζονται μαζί μας διαδικτυακά και μόνο για τρεις ημέρες (έως τη Δευτέρα 30/3) την παράσταση του πρώτου θεατρικού τους έργου «Οικογένεια Τσέντσι», που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Η «Οικογένεια Τσέντσι», που σκηνοθέτησε η ίδια, βασίζεται δραματουργικά στο έργο «Οι Τσέντσι» (1935), άκρως επιδραστικό κείμενο για τις τέχνες του 20ου αιώνα και ορόσημο για το «Θέατρο της Σκληρότητας» του Αντονέν Αρτό, και εμπνέεται από το ομώνυμο χρονικό του Σταντάλ, όπου περιγράφεται ο βίος και η πολιτεία του αιμοσταγούς Κόμη Τσέντσι του 16ου αιώνα, σε διακειμενική επικοινωνία με έργα των Ρεμπώ, Καμύ και Γκίνσμπεργκ. Η παράσταση αποπειράται να φέρει στο σήμερα ένα γεγονός του 16ου αιώνα, τοποθετώντας τους ήρωες σε ένα ιδεατό βάθρο που αντικατοπτρίζει τη διαστροφή της εξουσίας.

Πρωταγωνιστούν οι Μιλτιάδης Φιορέντζης, Ελεάνα Καυκαλά, Μαρία Προϊστάκη, για τους οποίους η Ιλειάνα Δημάδη είχε γράψει στην κριτική της για την παράσταση: «Οι τρεις ηθοποιοί υπηρετούν με αφοσίωση το τρίπτυχο στατικότητα, σωματικότητα και βίαιη ποιητικότητα. Εντός ενός χρυσοποίκιλτου κάδρου (από τη σκηνογράφο Δήμητρα Λιάκουρα), οι Τσέντσι θανατώνουν και θανατώνονται. Αθάνατο είναι μόνο το «κακό αίμα» που τρέχει στις φλέβες κάθε δομής κυριαρχίας και υποταγής».

Δείτε την παράσταση «Οικογένεια Τσέντσι» εδώ