Νέα

Δείτε αποκλειστικά τις πρώτες φωτογραφίες από τα «Κόκκινα τετράδια»

Από -

Αντλώντας υλικό από το ημερολόγιο και τις επιστολές της αντιστασιακής γιαγιάς της Βάσως Στροφύλλα, η Ελεάνα Γεωργούλη ενεργοποιεί τον μηχανισμό της προσωπικής αλλά και της συλλογικής μνήμης και ζωντανεύει επί σκηνής σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από το 1940 μέχρι το 1953. Ένα καλλιτεχνικό αλλά και προσωπικό στοίχημα για την βραβευμένη ηθοποιό, που υπήρξε, μάλιστα, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σημείο Μηδέν του Σάββα Στρούμπου.

Τα «Κόκκινα τετράδια», η δεύτερη σκηνοθετική της δουλειά, που είναι όμως για εκείνη και πολλά παραπάνω, ακολουθούν την ιστορία της νεαρής Βάσως από το 1940, κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του αντιφασιστικού αγώνα, τη συνάντησή της με τον έρωτά της, τον Γιάννη, τη δολοφονία της αδελφής της, τη διαδρομή της στην παρανομία και τη φυλακή μέχρι την απελευθέρωσή της το 1953.

Η Ελεάνα Γεωργούλη μαζί με τρεις ακόμη ηθοποιούς, τον Ανδρέα Κοντόπουλο, την Νάνσυ Μπούκλη και τον Γιάννη Φίλια μας παρακινούν μέσα από αυτήν την προσωπική ιστορία να αναλογιστούμε πως γράφεται η προσωπική και πως η συλλογική ιστορία, αλλά πως ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές ο έρωτας καταφέρνει να αποβεί σωτήριος.

Στις πιο ταραγμένες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, η Βάσω και ο Γιάννης καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή: «Σώθηκα χάρη στον έρωτα. Τον αισθάνθηκα σαν πυρακτωμένο σίδερο να με διαπερνάει και να με υποχρεώνει να συνεχίζω. Με κάθε κόστος. Να βρω ένα άνοιγμα, να διασχίσω αυτή την απομόνωση. Να επιβιώσω και να βρω στην άλλη άκρη του νήματος, τον Γιάννη».

Ο Γιάννης Φίλιας υπογράφει τη μουσική, ο Γεώργιος Τρικκαλιώτης τα σκηνικά, η Μαργαρίτα Δοσούλα τα κοστούμια και η Χριστίνα Θανάσουλα τους φωτισμούς.

i«Κόκκινα τετράδια» | Θέατρο του Νέου Κόσμου | Κάτω Χώρος | Έως 12 Απριλίου | Προπώληση μέσω viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα