Νέα

Community Dance: Το νέο στοίχημα

Η εξερεύνηση της κίνησης, η σύνδεση της με τις κουλτούρες, η ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ τέχνης και καθημερινής ζωής και συνακόλουθα μεταξύ έργου, καλλιτέχνη και θεατή βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δράσης που εμπεριέχει την ιδεολογία του Community. Με την επιθυμία να χτιστούν χορευτικές δράσεις που μετατρέπουν την εμπειρία σε τέχνη, που φέρουν στο προσκήνιο τις έννοιες της Κοινότητας, της Μετάβασης και της Ευρω-Αφρικανικής Ανταλλαγής, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την επιβολή του lockdown, η Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance, Transition | Enter Communities of Body, στήνει γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων και Αφρικανών καλλιτεχνών του χορού με την από κοντά, από απόσταση και ψηφιακά πραγματοποίηση δωρεάν εργαστηρίων Community Dance, στις 28-30/11 και παρουσίαση έργων σε εξέλιξη και συζήτηση με τους καλλιτέχνες -δωρεάν διαδικτυακή προβολή, στις 18/12.

Η ιδέα του Transition | Enter Communities of Body

«Χορέψτε! Χορέψτε, γιατί ξαναγεννιόμαστε! … Το να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε ό,τι πόρους έχουμε, είναι ο βιώσιμος τρόπος να προχωρήσουμε» έλεγε η Πίνα Μπάους και ο Χρήστος Πολυμενάκος, Καλλιτεχνικός διευθυντής Transition | Enter Communities of Body μας το θύμισε συζητώντας μαζί του για τη δράση Transition | Enter Communities of Body. Η ιδέα της συνεργασίας που θα έφερνε κοντά χορευτές-χορογράφους διαφορετικής κουλτούρας προϋπήρχε. Μετά τη ματαίωση της δια ζώσης συνάντησης στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ακολούθησαν έξι μήνες εντατικής ανταλλαγής προκλήσεων, αδιεξόδων και πηγών έμπνευσης, με τις κεραίες στραμμένες προς τις εξελίξεις. Τώρα μια νέα, τολμηρή εκδοχή μπαίνει σε εφαρμογή, το Transition | Enter Communities of Body. Ο Blaise Mangitukulu από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Emilie Vaudou από τη Γαλλία, η Μαριλένα Σιταροπούλου από την Ελλάδα και η Patricia Woltmann από τη Γερμανία είναι οι καλλιτέχνες του χορού, οι οποίοι επιλέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020 από διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από την Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα, εμπνεύστρια του προγράμματος φιλοξενίας, τη Στεριανή Τσιντζιλώνη, PhD θεωρητικό και επιμελήτρια χορού, τον Χρήστο Πολυμενάκο, δημιουργό-ερευνητή-εκπαιδευτή, τη Muriel Piquet-Viaux, τότε μορφωτική ακόλουθο της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Dr. Stefanie Peter, διευθύντρια του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Athen, την Ίριδα Ασημακοπούλου, από το πολιτιστικό τμήμα του Goethe-Institut Athen και τη Δήμητρα Μίχου, από το πολιτιστικό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Τηρώντας πάντα τους τοπικούς και διεθνείς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, οι καλλιτέχνες εκφράζουν και συμπεριλαμβάνουν τις κοινότητές τους στα εργαστήρια και τις δημιουργίες τους, μοιράζονται τοπικά και διαδικτυακά τα εργαστήρια και τη δημιουργική τους διαδικασία.

Το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Κινητήρας έχει ξεχωριστή πορεία στη διοργάνωση διεθνών προγραμμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Όταν η Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα οραματίστηκε αυτή τη συνάντηση, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία το Goethe-Institut Athen (www.goethe.de/ins/gr), το Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το Flux Laboratory Athens (www.fluxlaboratory.com) και κέρδισε την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου. Επιπλέον μέρος του residency υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Μπουκαβού (ΛΔ Κονγκό). Η πρόκληση της πανδημίας λοιπόν ενδυνάμωσε τη συνεργασία γύρω από την αρχική ιδέα και στη νέα εκδοχή που υπογράφει ο Χρήστος Πολυμενάκος, μακροχρόνιος συνεργάτης του Κινητήρα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Απ’ τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, ο Blaise Mangitukulu θα παραδώσει σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές σε απομακρυσμένες περιοχές της Μπουκαβού, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δωρεάν εργαστήριο με άξονες τη μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη χορευτική έκφραση και την ελπίδα που δεν χάνεται, ούτε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Στις 30 Νοεμβρίου τρία ακόμη δωρεάν εργαστήρια Community Dance θα είναι διαθέσιμα μέσω διαδικτύου σε συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο: ένα απρόβλεπτο διαδικτυακό τραπέζι από την Emilie Vaudou, το σώμα ως εργαλείο διερεύνησης της μετάβασης υπό την καθοδήγηση της Patricia Woltmann, χορός με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Αφρική από την Μαριλένα Σιταροπούλου, με τη συνεργασία της Κορίνας Κόκκαλη και της Jessica Anosik. Στις 18 Δεκεμβρίου θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα τα τέσσερα έργα σε εξέλιξη, που θα δημιουργηθούν από τους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια του Transition | Enter Communities of Body, και θα μεταδοθεί διαδικτυακά η συζήτηση μαζί τους με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού. Για να παρακολουθήσετε και να λάβετε μέρος στη συζήτηση συνδεθείτε εδώ