Νέα

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Θεάτρου Από Μηχανής για τη νέα σεζόν

Από -

«Το δάνειο»
«Το δάνειο»

Να μην κόψει το δεσμό του με τη θεατρική εμπειρία καλεί το θεατρόφιλο κοινό ο Δημήτρης Μυλωνάς, σκηνοθέτης και συνυπεύθυνος -μαζί με την ηθοποιό Άννα Ελεφάντη- της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεάτρου Από Μηχανής. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση για το αν και με ποιους όρους θα ανοίξουν τα χειμερινά θέατρα κι επιπλέον κανένα planb για την περίπτωση που η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέψει το άνοιγμά τους, είναι το λιγότερο σκανδαλώδες» δήλωσε στο «α»˙«παρ’ όλ’ αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όχι ως μια ανάγκη αυτοαναφορική αλλά με την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι ο ζωτικός πνεύμονας μιας κοινωνίας που θέλει να υπάρχει σε συνοχή, και λέμε στο θεατρόφιλο κοινό να μην κόψει τον δεσμό του με τη θεατρική εμπειρία. Ίσως έτσι στη μεταξύ μας σχέση καταφέρουμε έστω και λίγο να μετατοπίσουμε τατεράστια εμπόδια που έχουν στηθεί ανάμεσά μας και να κατορθώσουμε από κοινού να τα μεταμορφώσουμε σε ένα νέο υλικό δημιουργίας και ονείρου». Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της φετινής σεζόν, τόνισε πως «το Από Μηχανής Θέατρο έχει σχεδιάσει τον προγραμματισμό του, προχωρώντας για τέταρτη χρονιά στην παρουσίαση ενός πλούσιου, υψηλής αισθητικής εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλους τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας».

Έτσι, αναμένεται να δούμε εννέα παραγωγές στις δύο σκηνές του θεάτρου του Μεταξουργείου, με την αρχή να γίνεται με τις δύο παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι στην αυλή του Χυτηρίου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά: «Το Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν, μια κωμωδία για δύο άνδρες ηθοποιούς (Δ. Μυλωνάς-Σ. Χατζάκης) που σατιρίζει την καπιταλιστική κρίση (από 11/11) και το «Λαμπρό διαζύγιό μου», ένας απολαυστικός γυναικείος μονόλογος της Τζεραλντίν Άρον, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (από 6/11).

Ο Δημήτρης Μυλωνάς υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία της παράστασης «Όπου κι αν πας να μη χαθείς», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη και έχει ως ήρωά του έναν σύγχρονο «Οδυσσέα», τον Ορέστη, που ξετυλίγει το νήμα της προσωπικής του διαδρομής, η οποία την ίδια στιγμή αντανακλά την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς από τη δεκαετία του ’50 έως τις μέρες μας. Τον ρόλο του Ορέστη θα υποδυθεί ο Ορέστης Τζιόβας και θα ερμηνεύσουν επίσης οι Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου και Δημήτρης Μυλωνάς (από 20/1). Επίσης σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μυλωνά, θα παιχτεί η ματαιωμένη από πέρυσι λόγω του lockdown παράσταση «ΜάκμπεθΛαίδηΜάκμπεθ», μια σπουδή για τρεις ηθοποιούς (Γιάννης Νταλιάνης, Άννα Ελεφάντη, Γρηγόρης Ελευθερίου), που κινείται μεταξύ του κλασικού θεάτρου και της πειραματικής περφόρμανς, πάνω στη σεξπιρική τραγωδία «Μακμπέθ» (από 25/1).

«Μεταμόρφωση»
«Μεταμόρφωση»

Στην πάνω σκηνή του θεάτρου θα βρει στέγη ο Αντώνης Γαλέος, που θα συστήσει σε πανελλήνια πρώτη το τολμηρό έργο για την ομοφυλοφυλία «Homos, or Everyone in America» του Τζόρνταν Σβι, προσαρμοσμένο στην ελληνική συνθήκη και με τον τίτλο «Homos, ή Όλοι στην Ελλάδα» (από 18/12). Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Από Μηχανής με άλλες θεατρικές ομάδες, θα δούμε την «Κληρονομιά» του Μαριβό από την ομάδα Zero Gravity, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη, μια κωμωδία-crash test του έρωτα, με τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Γιάννη Σοφολόγη κ.ά. (από 22/10), ενώ η 5η Εποχή και ο Θέμης Μουμουλίδης θα παρουσιάσουν την παράσταση «Οι ακύμαντοι», που ξεκίνησε πέρυσι την πορεία της στο θέατρο Άλμα, αλλά κατέβηκε εσπευσμένα λόγω του lockdown. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί το πολιτικό μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη, που διαδραματίζεται το διάστημα από τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέχρι την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, και ερμηνεύουν οι Λήδα Λατσάγγου, Δημοσθένης Φίλιππας κ.ά. (από 23/10).

Επίσης θα επαναληφθεί η ερευνητική παράσταση πάνω στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα δια χειρός του Τάσου Σαγρή και του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών (από 31/10). Τέλος, οι θεατρικές ομάδες «TheArtes» και «Μπουφόνοι» θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενιαία παράσταση με τίτλο «Νέα απ’ τον Θερβάντες», τέσσερα κωμικά μονόπρακτα του μεγάλου ισπανού συγγραφέα. Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Κυριακού και θα ερμηνεύσουν οι Αλμπέρτο Εσκενάζη, Βίλη Σωτηροπούλου, K. Κυριακού κ.ά. (από 23/1).

Σχετικά Θέματα