Focus

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Μεγάρου για τη σεζόν 2019-2020

Από -

Άλλη μια χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής, με ένα πρόγραμμα πλούσιο, που αγκαλιάζει όλες τις τέχνες: το θέατρο, τον χορό και όλες τις μουσικές του κόσμου. Κλασική και σύγχρονη. Μεγάλες ορχήστρες και μεγάλοι ερμηνευτές. Αφιερώματα και πορτρέτα. Όλα πάνε μαζί και όλα γεμίζουν μια πλήρη σεζόν: από το φθινόπωρο του 2019 ως την άνοιξη του 2020.

Το 2020 είναι 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν – κι αυτό φυσικά, σαν εορτασμός, εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής και οι εκδηλώσεις διατρέχουν σχεδόν κάθε πτυχή του προγράμματος. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2019 ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα.

Όπως συνήθως, έτσι και φέτος ο κύκλος «Μεγάλες Ορχήστρες, Μεγάλοι Μαέστροι, Μεγάλοι Ερμηνευτές» είναι το δυνατό σημείο στο πρόγραμμα του Μεγάρου. Εδώ θα συναντήσουμε όλα τα must ονόματα και events που σηματοδοτούν τα highlights ενός προγράμματος που τοποθετεί το Μέγαρο ανάμεσα στα μεγάλα concert halls της Ευρώπης ή και του κόσμου.

Θεόδωρος Κουρεντζής & musicAeterna (c) Alexandra Muravyeva
Θεόδωρος Κουρεντζής & musicAeterna (c) Alexandra Muravyeva

Από αυτό τον κύκλο σημειώνουμε την παρουσία του εκρηκτικού μαέστρου Θεόδωρου Κουρεντζή και του συνόλου του, musicAeterna, που έχει πια μια μόνιμη δημιουργική σχέση με το Μέγαρο. Αυτή τη φορά (11-12/11) ο Κουρεντζής και η παρέα του θα παρουσιάσουν δύο συναυλίες με διαφορετικό πρόγραμμα – και σύγχρονα έργα (Ερσάν και Σνίτκε).

Fazil Say
Fazil Say

Με το νέο χρόνο (25/1) ο Τούρκος πιανίστας / συνθέτης Fazil Say έρχεται με την σπουδαία ορχήστρα δωματίου Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών για να παρουσιάσει Μότσαρτ – αλλά και το δικό του έργο «The Moving Mansion».

Thomas Hengelbrock (c) Akriviadis
Thomas Hengelbrock (c) Akriviadis

Ο μαέστρος Thomas Hengelbrock και η Χορωδία και Ορχήστρα Balthasar Neumann γιορτάζουν (12/2) το έτος Μπετόβεν με την «Ποιμενική» συμφωνία και την αριστουργηματική Λειτουργία σε ντο μείζονα.

Δύο από τα πιο σπουδαία βιολιά του καιρού μας θα βρεθούν στο Μέγαρο τη φετινή σεζόν. Αναφερόμαστε, φυσικά, στον Joshua Bell, έναν πραγματικό σταρ, που έρχεται (21/3) με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης και τον μαέστρο Andrés Orozco Estrada για να παίξει το Κοντσέρτο σε ρε μείζονα του Μπραμς. Και τον πάντα δικό μας Λεωνίδα Καβάκο που στις 29/4 θα παίξει το περίφημο Κοντσέρτο σε ρε μείζονα του Μπετόβεν – σε μια βραδιά μόνο Μπετόβεν. Με το σπουδαίο σύνολο που ξέρουμε όλοι ως Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, με μαέστρο τον Daniele Gatti.

Chick Corea
Chick Corea

Μέσα στα πλαίσια του κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές» θα συναντήσουμε τον σπουδαίο πιανίστα Μαρτίνο Τιρίμο να παίζει «μεγάλα και σπάνια έργα για πιάνο του Μπετόβεν» σε τέσσερα ρεσιτάλ, δύο αυτή και δύο την επόμενη σεζόν. Όπως έγινε και με την μεγάλη κυρία του πιάνου Elisabeth Leonskaja που αυτή την σεζόν ολοκληρώνει τον κύκλο της με όλες τις σονάτες του Σούμπερτ. Όμως, σαφώς η μεγάλη έκπληξη του φετινού προγράμματος του Μεγάρου είναι η παρουσία του σπoυδαίου τζαζ πιανίστα Chick Corea στις 7/4.

Χορός στο Μέγαρο

The Great Tamer (c) Julian Mommert
The Great Tamer (c) Julian Mommert

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με τον «Μεγάλο δαμαστή» δημιουργεί μια παράσταση με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, σε πίνακες των Μαντένια, Κουρμπέ και Ρέμπραντ ή σε ταινίες του Κιούμπρικ (29-30/11). Η χορευτική παράσταση «Τhe Thread» που παίχτηκε στην Επίδαυρο επαναλαμβάνεται εδώ, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη από τις 20 έως τις 24/11 και από τις 3 έως τις 4/12. Εδώ η ελληνική παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο χορό και η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία-χορογραφία του Russell Maliphant και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Όσο για τα μπαλέτα Μπεζάρ, θα είναι τον Δεκέμβριο στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη με τον «Μαγικό αυλό». Στον κύκλο «Χριστούγεννα στο Μέγαρο».

Θέατρο στο Μέγαρο

Δημήτρης Λιγνάδης (c) akriviadis
Δημήτρης Λιγνάδης (c) akriviadis

Οπωσδήποτε με «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα». Εμπνευσμένα από τον Θουκυδίδη και τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου και τη Σικελική Εκστρατεία (10-13/10) σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη με μουσική του Θοδωρή Οικονόμου (που παίζει πιάνο επί σκηνής).
Ο Γιάννης Χουβαρδάς αναβιώνει την ιψενική ατμόσφαιρα του «Τζον Γκάμπριελ Μπόρκμαν» (25/1-22/3) σε μια νέα παραγωγή με εκλεκτό καστ ηθοποιών (Ρένη Πιττακή, Νίκος Χατζόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Ιερώνυμος Καλετσάνος κ.ά.). Μουσική ξανά του Θοδωρή Οικονόμου. Και άλλα…

Το πρόγραμμα

Μαρτίνος Τιρίμος
Μαρτίνος Τιρίμος

Στο πρόγραμμα της φετινής σεζόν θα συναντήσουμε πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως τη σύγχρονη όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Περσεφόνη Electronica», ειδικές χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, παλαιά μουσική αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφιερώματα όπως «Η λύρα στους αιώνες» με σπουδαίους καλλιτέχνες και τη συμμετοχή του διακεκριμένου συνθέτη John Psathas, τις εκδηλώσεις «with a twist» που ξεφεύγουν από τα συνήθη, τις εκδηλώσεις «Megaron Underground», ιδιαίτερα μουσικά και καλλιτεχνικά πορτρέτα, τις πάντα ενδιαφέρουσες «Γέφυρες» και πολλά άλλα που θα τα δείτε στο παρακάτω πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Το πρώτο τρίμηνο αναλυτικά

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα