Νέα

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου θα διαρκέσει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020, με δεκαεφτά παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Η υπό εξέλιξη πανδημία επέβαλε στην καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, να κάνει ένα νέο σχεδιασμό και να μην υλοποιήσει όλα όσα ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου. Με αίσθημα ευθύνης στοιχειοθέτησε ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα μόνο με ελληνικές παραγωγές και αποφάσισε να αξιοποιήσει μόνο τα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και το Ηρώδειο. Σημαντική είναι η σύμπραξη του Φεστιβάλ με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου

Στην ανακοίνωση του προγράμματος η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπογράμμισε πως «η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ - FRAGMENT. Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Οι θεατρικές παραστάσεις

Από τις δεκαεφτά συνολικά παραγωγές οι αμιγώς θεατρικές παραγωγές είναι οι τρεις των κρατικών φορέων και τρεις παραγωγές που ακουμπούν στο μουσικό θέατρο και έχουν την υπογραφή ανθρώπων του θεάτρου. Το Εθνικό Θέατρο θα κατέβει στην Επίδαυρο με δυο παραγωγές, τους «Πέρσες» του Αισχύλου (24-26/7) σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και έναν θαυμάσιο θίασο: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Αργύρης Ξάφης, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας κ.ά. και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (31/7-2/8) σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που κάνει το μεγάλο βήμα στη σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας και σημειώνει την πρώτη του επιδαύρεια κάθοδο σε ρόλο σκηνοθέτη. Το ετερόκλητο καστ απαρτίζουν οι Βίκυ Σταυροπούλου (στον ομώνυμο ρόλο), Στεφανία Γουλιώτη, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στέλιος Ιακωβίδη, Γιάννης Κότσιφας, Αγορίτσα Οικονόμου, Νίκος Ψαρράς, κ.ά. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (7-9/8), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα με πρωταγωνιστές τους Ταξιάρχη Χάνο, Γιάννη Σαμψαλάκη, Χρήστο Στέργιογλου, Δημήτρη Διακοσάββα, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου κ.ά.

Η μικρή Επίδαυρος κρατάει το μουσικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων που είχαν εξαρχής. Στο μουσικό θέατρο ακουμπά η παράσταση του Βασίλη Νούλα και των Nova Melancholia στη μπαρόκ όπερας του Μικελάντζελο Φαλβέτι «Η κιβωτός του Νώε» (31/7-1/8), το ίδιο και η παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρία Πανουργιά η όπερα του Φρανσίς Πουλένκ «Έχω μάτια στ’ αυτιά», που βασίζεται στην «Ανθρώπινη φωνή» του Κοκτώ (7-8/8). Και η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει όπερα και μάλιστα στο Ηρώδειο. Συνεργάζεται με την Καμεράτα στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» (4-5/8).


Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα