Νέα

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Άττις

Από -

«Τελετουργικό μινιμαλισμό» χαρακτήριζε το ύφος του Θεόδωρου Τερζόπουλου ο Michael Billington. Πριν έξι μήνες κι ενώ βρισκόμασταν στις παρυφές του lockdown, ο κριτικός της Guardian εγκωμίασε τον σπουδαίο σκηνοθέτη και διερωτήθηκε για το μέλλον του θεάτρου στην Ελλάδα. Στο φως των τελευταίων εξελίξεων, η δεύτερη προβληματική μοιάζει ειρωνική, ο διεθνής σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, ωστόσο, στοχεύει και φέτος να δώσει ηχηρό παρόν ανεβάζοντας δύο μεγάλες επιτυχίες του στο θέατρο Άττις.

banner

Η πρώτη δεν είναι άλλη από την πιο πρόσφατη δουλειά του, τη «Νόρα». Ο σκηνοθέτης χτίζει το ιψενικό «Κουκλόσπιτο» με απλά, δικά του υλικά και κοιτά πίσω από τη μεσοαστική βιτρίνα ενός τραυματισμένου γυναικείου ψυχισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία μάχη μεταξύ «του τρομαγμένου εγώ και του καταπιεσμένου αληθινού εαυτού». Η παράσταση θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά, από τις 16/10 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

«Alarme»
«Alarme»

Η δεύτερη παράσταση είναι το «Alarme», μια σκηνική σύνθεση ορόσημο της πρότασης και της μεθόδου του Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν μια δεκαετία. Η παράσταση, που θα επιστρέψει από τις 10/1, διεισδύει στη δονούμενη σχέση έλξης και απώθησης ανάμεσα στις βασίλισσες Ελισάβετ και Μαρία Στιούαρτ, με αφορμή την αλληλογραφία τους. Κι ενώ στην «Νόρα» το εγώ καταλύεται μέσα από μια ανελέητη ενδοσκόπηση, το «Alarme» είναι μια διελκυστίνδα για δύο.

banner
«Νόρα»
«Νόρα»

Είτε ενδοσκοπικές, είτε διαπροσωπικές οι εξουσιαστικές συγκρούσεις στα δυο έργα που έχει σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος αποδίδονται από την Σοφία Χιλλ, με πάλλουσα ενέργεια και σωματικότητα. Η σταθερή συνεργάτιδα του Άττις και μούσα του σκηνοθέτη συμμετέχει στη σκηνική «τελετουργία» των δυο έργων, ελισσόμενη δημιουργικά και θαρραλέα σε διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Με τα μέσα αυτά, μεταμορφώνεται άλλοτε ως κυρίαρχη κι άλλοτε ως υποτακτική, οδεύοντας προς το εκάστοτε τραγικό φινάλε. Εξάλλου, όπως κι η ίδια είχε αναφέρει στο «α»: «Τελικά οι σχέσεις εξουσίας δεν έχουν κερδισμένους. Το παιχνίδι είναι από την αρχή χαμένο». Δίπλα στη Σοφία Χιλλ θα δούμε τον Τάσο Δήμα και τον Αντώνη Μυριαγκό στο «Νόρα» και την Αγλαΐα Παππά στο «Alarme».

Προπώληση στο viva.gr και στο τηλέφωνο 2105226260.