Νέα

Αρχαίοι μύθοι από σύγχρονους συγγραφείς στο φεστιβάλ Αναλόγιο

Από -

Μια λογοτεχνική ενδοσκόπηση στην κληρονομιά των αρχαίων μύθων θα επιχειρήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο στη 17η χρονιά του. Περιορίζοντας το πρόγραμμά του στο ελληνικό προϊόν, δεδομένων των συνθηκών, η διοργάνωση επανασυστήνει την ελληνική κληρονομιά στο θεατρόφιλο κοινό, με το πρόγραμμα «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας». Από τις 21 έως τις 26/9, έντεκα έγκριτοι Έλληνες συγγραφείς παρουσιάζουν σε έργα μικρής φόρμας τις δικές τους αναγνώσεις πάνω σε θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Οι Γιώργος Βέλτσος, Τζένη Δάγλα, Αλέξης Δαμιανός, Άκης Δήμου, Σόνια Ζαχαράτου, Παναγιώτης Μέντης, Δημήτρης Οικονόμου, Μάριος Ποντίκας, Γιάννης Σολδάτος, Ανδρέας Στάικος, Χριστόφορος Χριστοφής καλλιεργούν τον αρχαίο ελληνικό σπόρο στο σύγχρονο θεατρικό έδαφος με δύο αφιερώματα και εννέα θεατρικά έργα. Μαζί τους συστρατεύονται σπουδαίοι σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων οι Μάνια Παπαδημητρίου, Βίκυ Κυριακοπούλου, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης, Δημήτρης Παντελιάς, Θεόδωρος Εσπίριτου, Νικαίτη Κοντούρη, Κωστής Καπελώνης, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιάννης Αναστασάκης, Γιώργος Λιβανός, Νίκος Χατζηπαπάς. ‘Οπως σημειώνει η Σμαρώ Κώτσια, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο: «Απευθυνθήκαμε σε συγγραφείς που είχαν ήδη δώσει ανάλογα δείγματα γραφής και έγραψαν νέα έργα, ενώ ορισμένοι επέλεξαν να παρουσιάσουν έργα που είχαν ήδη γράψει με αυτήν τη θεματική».

Οι συνθήκες μπορεί να περιόρισαν το φεστιβάλ εντός συνόρων, ωστόσο, αποτέλεσαν αφορμή να διευρύνει τις δράσεις του σε άλλους άξονες. Η ενότητα «Libraries As Gardens» περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία εκδηλώσεων και δράσεων σε δημόσιους χώρους, ενώ επιδιώκεται μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τα νέα μέσα. Αναλυτικότερα, τη σκυτάλη από το περσινό συνέδριο σχετικά με τη συσχέτιση ποιητικής και πολιτικής στην αρχαιοελληνική τραγωδία, παίρνει, φέτος, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μύθοι και Αρχαία Ελληνική Τραγωδία». Παράλληλα, θα διεξαχθούν ηχητικοί περίπατοι και περφόρμανς σε δημόσιους χώρους, με τη δημιουργική αξιοποίηση των νέων μέσων (επιμ. Geert Vermeire), ενώ θα στηθούν και εργαστήρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού (επιμ. Μιχαέλα Αντωνίου και Μαρίνα Μέργου). Το πρόγραμμα κλείνει με ένα αφιέρωμα για τον πρωτοπόρο συγγραφέα και μεταφραστή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, ενώ εξαγγέλει και το επικείμενο αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια Μάνου Λαμπράκη. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και αναζητά διακόσια έργα μικρής φόρμας για τη διοργάνωση του 2021 με τίτλο «;200 χρόνια επανάσταση;». Αναλυτικές πληροφορίες θα δημοσιευθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ analogiofestival.org.

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ζάππειο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Θα πραγματοποιηθεί ηχογράφηση όλων των έργων (audiobooks) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσβλέποντας στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Απολύτως απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσεων στο [email protected]

Αυτό είναι το συνοπτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Αναλόγιο

i Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα στο analogiofestival.org | Facebook @analogiofestival