Κριτική

Αρίστος

Από -

Το μυθιστόρημα που βασίζεται στην υπόθεση του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» Αριστείδη Παγκρατίδη, σε μια παράσταση που υπενθυμίζει τη δύναμη της ερμηνευτικής παρουσίας και ­λειτουργεί ως παράδειγμα απλού αλλά ουσιαστικού θεάτρου.

Με μυσταγωγική σύναξη μοιάζει η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. βοηθάνε και ο χώρος, το μικρό υπόγειο θέατρο, και η εγγύτητα που δημιουργεί μεταξύ θεατών κι ερμηνευτών, αλλά δεν είναι αυτός ο ουσιαστικός λόγος που κρίνεται σπουδαίο το θεατρικό συμβάν που συντελείται στα σπλάχνα του. Τρεις ηθοποιοί κι ένας μουσικός επιβεβαιώνουν τη ρήση του Λόπε ντε Βέγα, διατυπωμένη εδώ και τέσσερις αιώνες: το θέατρο δεν είναι παρά «τρία σανίδια, δύο πρόσωπα κι ένα πάθος». Και το πάθος περισσεύει σε αυτήν τη χειροποίητη, φαινομενικά απλή, αλλά τόσο σύνθετη, γεμάτη συναίσθημα, έμπνευση και μόχθο δουλειά.

Η παράσταση δραματοποιεί (σε δια­σκευή της Θεοδώρας Καπράλου) το μυθιστόρημα του Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», που έχει ως θέμα μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις που τάραξαν την κοινή γνώμη, ειδικά της Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του ’60. Ο Αριστείδης Παγκρατίδης καταδικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε, εντελώς άδικα όπως δείχνουν τα στοιχεία, ως ο περιβόητος «Δράκος του Σέιχ­ Σου», ο άντρας δηλαδή που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 είχε προβεί σε μια σειρά επιθέσεων σε ζευγάρια και βιασμών στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Η σύλληψη και η δίκη του έγιναν το 1963, στον απόηχο του ταραγμένου πολιτικού κλίματος, της δολοφονίας Λαμπράκη και της ανεξέλεγκτης δράσης του παρακράτους, και ύστερα από πέντε χρόνια παραμονής στη φυλακή εκτελέστηκε το χειμώνα του 1968.

Κάτω από την επιδέξια, όπως αποδεικνύεται, σκηνοθεσία συντονίζονται με απόλυτη αρμονία και σκηνική επικοινωνία οι τρεις ηθοποιοί (Γιώργος Χριστοδούλου, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου) και με την καθοριστική συμβολή της μουσικής του Γιώργου Δούσου, η οποία εκτελείται επί σκηνής, ζωντανεύουν μοναδικά το κλίμα της εποχής, φέρνουν μπροστά μας εικόνες από την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης, εναλλάσσονται με εξαιρετική άνεση και αφοπλιστικά συγκινητικό αποτέλεσμα στους ρόλους όσων συναναστράφηκε ο Παγκρατίδης κατά τα κρίσιμα παιδικά κι εφηβικά χρόνια του. Μερικές αλλαγές στην κίνηση, τη στάση του σώματος, την εκφορά του λόγου και, να, μπροστά μας η μητέρα του, ο παιδικός του φίλος, άνθρωποι του περιθωρίου και της νύχτας, παρακρατικοί­, τραβεστί, τραγουδίστριες.

Λίγα σκηνικά αντικείμενα, μια σειρά από χρωματιστά λαμπιόνια, ένα χάρτινο καραβάκι, ένα μπρίκι ελληνικού καφέ, εφημερίδες της εποχής, δεν χρειάζονται περισσότερα για την παράσταση, που στηρίζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό της (σκηνογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου). Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο ντοκουμέντο, την προσωπική μαρτυρία και την αφηγηματική τεχνική, κατατίθεται τελικά ένα εξαιρετικής θεατρικότητας και δραματικής συμπύκνωσης αποτέλεσμα, που παρακολουθείται απνευστί από την αρχή μέχρι την τελευταία φράση.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ) Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 80΄.

banner

Σχετικά Θέματα