Νέα

«Άνθρωποι και ποντίκια»: Η βραβευμένη παράσταση επιστρέφει για 3η χρονιά

Από -

Γοητευτήκαμε από τον αφτιασίδωτο χώρο του Cartel και αναρωτιόμαστε πως είναι ο νέος χώρος στον οποίο μετακόμισε και θα ανοίξει με την πρεμιέρα του «Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ, στις 6/11. Σ’ ένα παλιό μηχανουργείο στου Ρέντη που παραχώρησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει στεγάσει τα όνειρα της, πλέον, η ομάδα του Cartel για δράσεις και θέατρο με έντονο το κοινωνικό και πολιτικό στοιχείο. Ένα έργο με ισχυρό αποτύπωμα είναι το «Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ, το οποίο μέσα από την απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου και τη σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη έφερε στο θεατρική σκηνή, πριν από τρία χρόνια, μία αλήθεια που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία σε κάποιους θεατές και οπωσδήποτε περιέργεια. Οι θεατρόφιλοι την αγάπησαν και το κοινό του Αθηνοράματος και του athinorama.gr την ξεχώρισε ως την καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2018-2019 και χάρισε το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στον Βασίλη Μπισμπίκη.

«Μου αρέσει ο ακραίος ρεαλισμός και αυτό το κομμάτι το ψάχνω. Θέλω να δω πως πραγματικά είναι οι άνθρωποι στη ζωή τους όχι πως θέλει να το δεχτεί το κοινό» μας έλεγε πριν από ένα χρόνο ο Βασίλης Μπισμπίκης. Δουλεύοντας μέσα από τον αυτοσχεδιασμό το κείμενο του Στάινμπεκ, ο Μπισμπίκης δημιούργησε εικόνες που υπογραμμίζουν το εφήμερο, οι αντιήρωές του παίρνουν το τιμόνι αλλιώς, πάνε κόντρα στο δρόμο μιας «εύκολης» ζωή. Μπορεί να μην έχουν χρήματα, εξοχικό και αστική πολυτέλεια, έχουν, όμως, υπόσταση παλεύουν μέσα στην κρίση για το μεροκάματο μπορούν να πουν με ειλικρίνεια εκείνα που δεν μπορούμε να δούμε και να πούμε. Ζουν χωρίς καβάτζες, μιλούν, τσακώνονται και ερωτεύονται, παλινωδούν ανάμεσα στο γλέντι, στο θρήνο και στον αυτοσαρκασμό. Γι' αυτό μας συγκίνησαν τόσο...

Η παράσταση ζητά μια τέτοια αμεσότητα από τους ηθοποιούς, που καθιστά την κάθε παράσταση διαφορετική, πόσο μάλλον φέτος που ο σκηνικός χώρος είναι νέος χώρο και υπάρχει αντικατάσταση ηθοποιού. Τη Νικολέτα Κοτσαηλίδου θα αντικαταστήσει η Μαίρη Μηνά. Στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε τους Βασίλη Μπισμπίκη, Δημήτρη Δρόσο, Στέλιο Τυριακίδη, Μάνο Καζαμία, Γιώργο Σιδέρη, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρη Αγουρίδα, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, οι φωτισμοί του Λάμπρου Παπούλια και η κινησιολογία της Αγγέλας Πατσέλη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ερατώ Αγγουράκη. Οι προπωλήσεις ξεκινούν στις 26/10 από την viva.gr.