Συνέντευξη

Ανοίγοντας νέους δρόμους στις καλλιτεχνικές σπουδές

Από -

Με εξωστρεφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, το Deree μας έκανε τη χρονιά που μας πέρασε να ανέβουμε αρκετές φορές στο πανέμορφο camp του. Η Katerina Thomas, dean του πρωτοποριακού Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Deree, μας μιλά για τα νέα προγράμματα καλλιτεχνικών σπουδών και την ειδική σχέση του κολεγίου με την τέχνη.

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα προγράμματα του Frances Rich School of Fine and Performing Arts και το κάνουν ξεχωριστό;
Στους φοιτητές απονέμονται δύο πτυχία Bachelor’s (Αμερικανικό και Αγγλικό), το ένα με «πιστοποίηση» (validation) από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι το σημαντικότερο πανεπιστήμιο σε σχέση με την χορήγηση πιστοποίησης. Το πτυχίο του Deree είναι αναγνωρισμένο από το New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον πιο παλιό και έγκυρο οργανισμό πιστοποίησης στις ΗΠΑ. Με αυτά τα πτυχία οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν κατευθείαν με μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

H σχολή προετοιμάζει τους σπουδαστές όχι μόνο για μεταπτυχιακές σπουδές σε ευρωπαϊκά η αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά τους δίνει τα εφόδια για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν σ’ ένα απαιτητικό, διεθνοποιημένο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σ’ αυτό, είναι αναγκαία η εξοικείωση με τις τρέχουσες τάσεις, η ικανότητα γραπτής και προφορικής επικοινωνίας και η άριστη γνώση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που είναι απαραίτητα «εργαλεία» για την έκφραση και την δημιουργία. Τα προγράμματα έχουν λάβει υπ’ όψη τα αντίστοιχα των καλύτερων αμερικανικών και αγγλικών πανεπιστημίων. Εκτός από την δημιουργικότητα δίνουν έμφαση στην κριτική σκέψη, την έρευνα, και την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθήσουν και κάποια μαθήματα γενικής κατεύθυνσης, εκτός του δικού τους πεδίου, με στόχο να αποκτήσουν μια ευρύτερη καλλιέργεια. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς όσοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο ακριβώς πρόγραμμα θέλουν να ακολουθήσουν έχουν την ευκαιρία παρακολουθήσουν μαθήματα από διαφορετικά πεδία και να επιλέξουν ποιο είναι ο ακαδημαϊκός τομέας που τους ενδιαφέρει.

Οι καθηγητές της Σχολής έχουν εξαιρετική ακαδημαϊκή κατάρτιση. Πολλοί από αυτούς είναι καλλιτέχνες υψηλού διαμετρήματος με διεθνή φήμη. Όλοι είναι εξαιρετικά αφοσιωμένοι στον διδακτικό τους έργο, ενώ οι μικρές σε αριθμό τάξεις τούς επιτρέπουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον κάθε μαθητή/ μαθήτρια ξεχωριστά. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο σαν ακαδημαϊκοί σύμβουλοι εκτός τάξης, ενώ υπάρχει και ειδικό γραφείο με εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίας. Προσφέρονται πολλές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση (internships) διεθνώς καθώς και ευκαιρίες για μικρής χρονικής διάρκειας σπουδών στο εξωτερικό (study abroad). Το campus είναι μοναδικό σαν περιβάλλον φυσικής ομορφιάς, εγκαταστάσεων και οργάνωσης. Η βιβλιοθήκη είναι εξαιρετική. Το Deree, το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, προσφέρει σε φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις υποτροφίες η οικονομική στήριξη.

Το Deree έχει μια μακρά παράδοση στο χώρο της τέχνης που αντανακλάται ακόμη και με μια βόλτα στις εγκαταστάσεις του. Που οφείλεται αυτή; Πείτε μας λίγα λόγια και για τη συλλογή του. 
To Deree πάντοτε καλλιεργούσε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου οι τέχνες μπορούν να ανθίσουν και η σημασία τους να εκτιμηθεί. Κριτική και δημιουργική σκέψη, πειθαρχία, ικανότητα για εξερεύνηση, έκφραση και επικοινωνία, είναι λίγα μόνο από τα ισχυρά εργαλεία που η μελέτη των τεχνών μπορεί να παρέχει. Είναι αλήθεια πως όλο το campus έχει αντιμετωπιστεί σαν μία μεγάλη εκθεσιακή έκταση, όπου αυθεντικά έργα τέχνης έχουν τοποθετηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον. Και μία απλή περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου αποτελεί εμπειρία μάθησης.

H συλλογή του Κολλεγίου αριθμεί περισσότερα από 3.000 έργα, κυρίως καλλιτεχνών που έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα αλλά και πολλών άλλων. Ενδεικτικά αναφέρω καλλιτέχνες όπως οι Ακριθάκης, Λεκάκης, Α. Μυλωνά, Masaaki Noda, Στάμος, Takis, Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Η Frances Rich, Αμερικανίδα γλύπτρια προς τιμήν της οποίας έχει ονομαστεί η Σχολή, έχει ευεργετήσει το Κολλέγιο μέσω ενός γενναιόδωρου κληροδοτήματος και της προσωπικής της συλλογής, που περιλαμβάνει και έργα του Diego Rivera. Υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι όπως η σύγχρονη γκαλερί, όπου έχουν οργανωθεί σημαντικές εκθέσεις - π.χ. SelfConscious, Beauty is the Method (επιμέλεια και των δύο από τον καθηγητή Ιστορίας Τέχνης στο Deree, Σωτήριο Μπαχτσετζή) και Overseas, την οποία επιμελήθηκε η Art Registrar του Deree, Γαλήνη Νόττι.

Ποιες επιλογές σπουδών προσφέρονται στο χώρο των τεχνών στο Deree και ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο καθεμιάς από αυτές; Η Σχολή Καλών και Παραστατικών Σπουδών Frances Rich προσφέρει προγράμματα σε Ιστορία της Τέχνης, Σύγχρονες Πρακτικές Χορού (νέο πρόγραμμα), Γραφιστική, Μουσική και Μουσική Εκτέλεση, Θεατρικές Σπουδές και Εικαστικές Τέχνες. Το Κολλέγιο προσφέρει επίσης μαθήματα με θέμα τον κινηματογράφο και εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας ενός προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών στο εγγύς μέλλον.

Τα προγράμματα της Ιστορίας Τέχνης και της Μουσικής ήταν τα αρχικά που δημιουργήθηκαν. Η Ιστορία Τέχνης ξεκίνησε το 1994 και ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών σε Ιστορία Τέχνης στην Ελλάδα. Εφοδιάζει τους φοιτητές με ιστορική, θεωρητική και κριτική γνώση διαφόρων πολιτισμών και περιόδων της Δυτικής τέχνης, ενώ τους εξοικειώνει  με την τέχνη πολιτισμών εκτός της Δύσης. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη σύγχρονη τέχνη και σε πρακτικές επιμέλειας εκθέσεων.

Το πρόγραμμα της Μουσικής που επικεντρώνεται στη Δυτική, Ευρωπαϊκή μουσική, προσφέρει μια ευρεία ακαδημαϊκή βάση και στις δύο κατευθύνσεις - γενικής Μουσικολογικής (Music) και Μουσικής Εκτέλεσης (Music Performance). Προσφέρει ένα ποικίλο πρόγραμμα σπουδών στηρίζοντας την ανάπτυξη μουσικών ικανοτήτων, δημιουργικότητας και κατανόησης της διαδικασίας της μουσικής. Η ειδικότητα της Μουσικής Εκτέλεσης δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές τραγουδιού η μουσικού οργάνου να αναπτύξουν τις ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές τους ικανότητες παρέχοντας εξατομικευμένη διδασκαλία σε μουσική εκτέλεση και ερμηνεία.

Το πρόγραμμα Graphic Design δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά. Δίνει έμφαση σε μία conceptual προσέγγιση στα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα καθώς και στην χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων σχεδιασμού σε ένα ευρύ φάσμα μέσων όπως τα print media, digital media αλλά και το environmental graphic design.

Το πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών συνδυάζει την θεωρία με την πράξη. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται  στην υποκριτική,  στη σκηνοθεσία, την σκηνογραφία και ενδυματολογία  καθώς και στον σχεδιασμό φωτισμού.  Παράλληλα διδάσκονται ιστορία και κριτική θεάτρου και εξοικειώνονται με τις σύγχρονες τάσεις των Παραστατικών Τεχνών. 

Το πρόγραμμα σε Σύγχρονες Πρακτικές Χορού είναι το πιο πρόσφατο και  σχεδιάστηκε σε συνάρτηση με το πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών. Προετοιμάζει τους φοιτητές για τεχνική ικανότητα και δημιουργικότητα υψηλού επιπέδου. Συνδυάζει όλα αυτά με θεωρία, και νέες τεχνολογίες και δίνει έμφαση στην αλληλεξάρτηση της πρόβας, σχεδιασμού και παραγωγής που οδηγούν σε ολοκληρωμένες παραστάσεις.

Το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών προετοιμάζει τους φοιτητές για πρακτική εξάσκηση και έρευνα  στον τομέα της σύγχρονης τέχνης. Οι φοιτητές διδάσκονται τεχνική, θεωρία, και ιστορία της τέχνης. Αναπτύσσουν δεξιότητες σε ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, εγκαταστάσεις, performance, computer art, video  καθώς και σε projects που σχετίζονται με κοινωνικές ομάδες. Μαθαίνουν πώς να δημιουργούν portfolio. Μέσα από τις κριτικές που γίνονται στα εργαστήρια, οι φοιτητές είναι σε θέση να μιλήσουν για το έργο τους όταν κάνουν αιτήσεις για μεταπτυχιακά η όταν παρουσιάζουν την δουλειά τους σε εκθέσεις.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τα προγράμματα τεχνών; Έχει αυξηθεί αυτό; Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα των τεχνών. Ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί σημαντικά από την δημιουργία της Σχολής το 2011. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι αντλούν ελπίδα από τις τέχνες. Η ίδια η κρίση μπορεί να λειτουργήσει σαν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες εστιάζοντας σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ οι μαθητές ίσως αισθάνονται πιο ελεύθεροι να ακολουθήσουν τον κλάδο που πραγματικά αγαπούν και θέλουν να ακολουθήσουν.

Θεωρείτε ότι τα σχετικά επαγγέλματα έχουν μέλλον ως προς την απορρόφηση στην αγορά εργασίας; 
Το πτυχίο σε όλα τα προγράμματα επιτρέπει στους αποφοίτους να συνεχίσουν κατευθείαν σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό. Τους εφοδιάζει όχι μόνο με μία εξαιρετική εκπαίδευση στο τομέα τους αλλά και με πολλές μεταβιβάσιμες δεξιότητες οι οποίες τους δίνουν ευελιξία για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες του επαγγέλματος η να ασχοληθούν με παρεμφερή επαγγέλματα και την επιχειρηματικότητα. Αναλυτική και κριτική σκέψη, επικοινωνία, εξαιρετικά αγγλικά, γνώση πληροφορικής, ικανότητα διεξαγωγής έρευνας καθώς και ικανότητα να εργάζεται κανείς είτε ανεξάρτητα είτε σαν μέλος μιας ομάδας, είναι μερικές από αυτές τις δεξιότητες.

Πέρα από την καθαρή ενασχόληση με την τέχνη, την καλλιτεχνική δημιουργία ή τη διδασκαλία και, ανάλογα με το συγκεκριμένο κλάδο, μπορούν να ασχοληθούν με την καλλιτεχνική διοίκηση μουσείων η φεστιβάλ, να σχεδιάσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να επιμεληθούν εκθέσεις, να εργαστούν για πολιτιστικά ιδρύματα η διαφημιστικές εταιρείες, να γίνουν καλλιτεχνικοί διευθυντές η να εργαστούν για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο η τον τύπο. Όλα τα προγράμματα παρέχουν προσόντα που εξασφαλίζουν την κινητικότητα των αποφοίτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλήστε μας για το καινούργιο πτυχίο Σύγχρονες Πρακτικές Χορού  (Contemporary Dance Practice). Γιατί να το επιλέξει κανείς;
Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2016, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Η έμφαση στην ερμηνεία και τη δημιουργικότητα συνδυάζεται με τη θεωρία και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Αυτό το πρωτοπόρο πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Δρ. Άνα Σάντσεζ - Κόλμπεργκ, υπεύθυνη για το τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Χορού, σε διάλογο με ένα ‘Think-Tank, Think-Dance’ που αποτελείται από σημαντικούς επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς στον κλάδο του χορού.

Μέσω του ακαδημαϊκού του περιεχομένου και της αξίας που δίνει στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών για έρευνα, τους προετοιμάζει όχι μόνο για καριέρα στο χώρο του χορού αλλά και για μία επαγγελματική πορεία πέρα από την σκηνή. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν χορό και κινησιολογία, χορογραφία, ιστορία και ανάλυση του χορού. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει και μαθήματα από άλλους κλάδους όπως θέατρο και μουσική. Έτσι  δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους να γίνουν ευέλικτοι επαγγελματίες ανταποκρινόμενοι σε ένα ταχύτατα  μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εξωστρέφεια του προγράμματος τεχνών με τη διοργάνωση εκθέσεων, ημερίδων για τα επαγγέλματα της τέχνης, παραστάσεων κλπ. Μιλήστε μας για αυτές τις δράσεις και το κοινό τους.

Το περιβάλλον εδώ έχει μεγάλη ζωτικότητα με μια ποικιλία από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Η Σχολή Frances Rich συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του Κολλεγίου μέσω της οργάνωσης εκδηλώσεων που έχουν σχέση με τις τέχνες, ιδιαίτερα του ετήσιου Φεστιβάλ Τεχνών το οποίο περιλαμβάνει παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εργαστήρια, master classes και διαλέξεις. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και προσελκύουν όχι μόνο αυτούς που έχουν σχέση με το Αμερικανικό Κολλέγιο αλλά και πολλούς από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Επιπλέον, οι ίδιοι οι φοιτητές διοργανώνουν εκδηλώσεις μέσω των ακαδημαϊκών τους συλλόγων, καλώντας καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς στο Deree. Η επιδίωξη τέτοιων δραστηριοτήτων έχει μεγάλο όφελος για τους σπουδαστές μια και τους ενθαρρύνει να πάρουν πρωτοβουλίες, να επικοινωνήσουν με ανθρώπους καταξιωμένους στα ανάλογα πεδία καθώς και να μάθουν όλη την διαδικασία της διοργάνωσης και προώθησης μιας εκδήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.acg.edu

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης