Νέα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για τη σεζόν 2019-20

Από -

Η Μαριάννα Κάλμπαρη
Η Μαριάννα Κάλμπαρη

Πέντε χρόνια από όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιστορικού θεατρικού οργανισμού, η Μαριάννα Κάλμπαρη δείχνει φέτος πως θέλει να μας αιφνιδιάσει. Στο πιο ριψοκίνδυνο πρόγραμμα των τελευταίων πέντε χρόνων, βρίσκουμε πολλές συνεργασίες με καλλιτέχνες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά κυρίως ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο. Με μότο το στίχο του Ελύτη «Διάβασε και προσπάθησε και πολέμησε. Ο καθείς και τα όπλα του…», το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει τη δική του μάχη, εξελίσσοντας τους άξονες που είχε θέσει προ πενταετίας.

«Ρίττερ, Ντένε, Φος»
«Ρίττερ, Ντένε, Φος»

Διευρύνει τη σχέση του με το εξωτερικό με τέσσερις μετακλήσεις παραστάσεων από θιάσους της Κάτω Ιταλίας (που θα παρουσιαστούν το διάστημα 1-7 Οκτωβρίου) και μία από το The Tank Theatre της Νέας Υόρκης (τον Ιούνιο). Εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή: οι «Εκκλησιάζουσες» σε μορφή λαϊκής οπερέτας που υπέγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης (λιμπρέτο και σύνθεση) και πρωτοπαρουσιάστηκαν το καλοκαίρι θα επαναληφθούν για τέσσερις βραδιές στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας θα δούμε το μουσικό έργο του Σούμπερτ «Το νεκρό νερό» σε σκηνοθεσία του Θέμελη Γλυνάτση. Επίσης, συνεχίζει τη συνεργασία του με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, με την παράσταση του έργου του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίττερ, Ντένε, Φος», ένα έργο ηθοποιών σε μία παράσταση ηθοποιών που σκηνοθετεί η Μαρία Πρωτόπαππα με ένα all star cast (Αργύρης Ξάφης, Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου), αλλά και τον τσεχοφικό «Γλάρο», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, όπου η Γιώτα Φέστα στον κεντρικό ρόλο θα συνεργαστεί με ηθοποιούς της νέας γενιάς. Τέλος, συνεχίζει να προβαίνει σε γόνιμες ανταλλαγές με θέατρα της περιφέρειας (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης), ενώ φέτος θα έχει σταθερή παρουσία και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παίζονται παραστάσεις του στο ιστορικό θέατρο Αμαλία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

«Everybody dies young»
«Everybody dies young»

Το πλήρως ερεθιστικό νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως σύγχρονα έργα, αρκετές devised παραστάσεις, ελάχιστες κλασικές προτάσεις και έχει στο δυναμικό του σκηνοθέτες που τολμάνε να αναμετρηθούν με ιδιαίτερα θέματα. Η Μαριάννα Κάλμπαρη, π.χ., θα σκηνοθετήσει το πολιτικά μη ορθό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Έντμοντ», που καταρρίπτει πλήρως την ψευδαισθητική εικόνα του δυτικού πολιτισμού, με τον Γιάννο Περλέγκα επί κεφαλής της διανομής. Ο ακμαιότατος Άρης Μπινιάρης θα παρουσιάσει μια δική του σκηνική εκδοχή, βασισμένη στη μουσική, την αναπαράσταση και την αφήγηση, της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, όπου θα δούμε και την Εβελίνα Παπούλια. Η Νατάσα Τριανταφύλλη καταπιάνεται με ένα άκρως φιλόδοξο εγχείρημα: ανεβάζει το σπουδαίο βιβλίο του Στίβεν Χόκιν, «Το χρονικό του χρόνου», επιθυμώντας να αναδείξει την ενδιαφέρουσα διαλεκτική που αναπτύσσεται μεταξύ κοσμολογίας και τέχνης. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα συνεχίσει για τέταρτη χρονιά να καταπιάνεται με τα «κατορθώματα» του Φωκίωνα Καπνίδη, στην παράσταση «Προεόρτια» πάντα σε δική του σύλληψη, σκηνοθεσία και ερμηνεία. Θα δούμε, ακόμη, τις νέες δουλειές του Γιώργου Βαλαή («Everybody dies young», που πραγματεύεται το θέμα της μνήμης) και του Ακύλλα Καραζήση («Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας», που βασίζεται σε σύνθεση κειμένων του Όργουελ και του Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ με θέμα τη μάχη των ιδεολογιών), παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά και σε εφήβους, καθώς και επαναλήψεις περσινών παραστάσεων.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

© κεντρικής φωτογραφίας ndp photo agency