Νέα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέλαβε την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, ανά την επικράτεια, εκτός Αττικής. Από τις 572 προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμμετοχή στο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επελέγησαν 70, συνολικού προϋπολογισμού € 1.800.000.

Οι φιλότεχνοι της Αττικής δεν έχουμε παρά να περιμένουμε εναγωνίως το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που θα γεμίσει με τέχνη το καλοκαίρι μας. Όπως μαθαίνουμε το φεστιβάλ φέτος θα επεκτείνει τις εκδηλώσεις του και σε άλλους υπαίθρους χώρους μαζί με την Πειραιώς 260 και το Ηρώδειο. Αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι τα δικαιώματα, για την μετέπειτα χρήση των παραγωγών του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους, ίσως κάποιες παραγωγές του να τις δούμε και, στην Αττική ως φιλοξενούμενες παραγωγές δημοτικών φεστιβάλ.

banner

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Οι Patari Project
Οι Patari Project

Το κοινό της περιφέρειας θα απολαύσει 27 θεατρικές παραστάσεις, 15 μουσικές παραστάσεις, 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 εικαστικές δράσεις και 6 παιδικές παραστάσεις. Είναι ωραία η ευκαιρία που δίνεται για να ανακαλύψει το κοινό την ομορφιά των αρχαιολογικών χώρων και κυρίως για να έρθει σε επαφή με ομάδες και καλλιτέχνες ήδη γνωστούς όπως είναι το θέατρο Μεταξουργείο της Άννας Βαγενά, η χορευτική ομάδα Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη, η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης ή το Ergon Ensemble αλλά και ερευνητικά σχήματα όπως είναι οι ομάδες Elephas tiliensis, Roswitha, Patari project κ.ά.

Μιλώντας με αριθμούς στην κατηγορία των € 15.000 επελέγησαν 36 προτάσεις, στην κατηγορία των € 30.000 επελέγησαν 26 προτάσεις και στην κατηγορία των € 60.000 επελέγησαν 8 προτάσεις. Οι υποβληθείσες προτάσεις ανά θεματική ενότητα είναι: Βυζάντιο – 37 προτάσεις (επελέγησαν 6), Η πόλις – 93 προτάσεις (επελέγησαν 16), Κλασικισμός-Ρομαντισμός – 33 προτάσεις (επελέγησαν 2), Μεσαίωνας/Αναγέννηση/Μπαρόκ – 45 προτάσεις (επελέγησαν 3), Μυθολογία – 179 προτάσεις (επελέγησαν 24), Τραγικά Σπαράγματα – 58 προτάσεις (επελέγησαν 3), Παγκόσμια κι Ελληνική Λογοτεχνία – 126 προτάσεις (επελέγησαν 16).

Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ο επιτυχημένος Θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, με διπλό στόχο: Να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν. Όπως είχαμε ανακοινώσει, τον Οκτώβρη 2020, το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ. Πιστεύω ότι η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κοινού, όπως καταγράφηκε το καλοκαίρι 2020, θα επαναληφθεί, για δεύτερη χρονιά, με τις φετινές πρωτότυπες παραγωγές. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό».

Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς στηρίζοντας τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» αποτέλεσαν οι εξής προσωπικότητες, ανά κατηγορία τέχνης: Γιώργος Κουμεντάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ - υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικής). Κατερίνα Ευαγγελάτου (Σκηνοθέτις, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Θεάτρου), Δάφνις Κόκκινος (Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ- υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Χορού), Κορνήλιος Σελαμσής (Συνθέτης και Εκπαιδευτικός - υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικού Θεάτρου), Συραγώ Τσιάρα (Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MοΜus – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Εικαστικών τεχνών), Παναγιώτης Τσιρίδης (Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Σύμβουλος El Sistema Greece - υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους), Νίκος Σταμπολίδης (Αρχαιολόγος, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ είχαν οριστεί να μετέχουν στην Επιτροπή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η κ. Άννα Παναγιωταρέα, ειδική σύμβουλος της Υπουργού και η Δρ. Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις, λόγω προβλήματος υγείας.

banner

Αυτός είναι ο πίνακας με τα αποτελέσματα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης: