Νέα

Ανακοινώθηκαν οι θεατρικές επιχορηγήσεις για το 2019-20

Από -

Σε εξήντα τέσσερα (64) θεατρικά σχήματα θα κατανεμηθεί ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ -μειωμένο κατά 315.000 σε σχέση με πέρυσι-, σύμφωνα με το πόρισμα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, αρμόδιας για τις επιχορηγήσεις των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020. Συνολικά κατατέθηκαν εμπρόθεσμα εκατόν τριάντα μία (131) προτάσεις σύμφωνα με την από 29/3/2019 δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΑ. Η μεγαλύτερη επιχορήγηση φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ η μικρότερη τα 5.000.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, «τα προτεινόμενα ποσά δεν στοχεύουν να καλύψουν το συνολικό κόστος της κάθε παραγωγής, αλλά λειτουργούν ως μερική στήριξη των παραγωγών, με προτεραιότητα στην όσο το δυνατόν ικανοποιητικότερη διασφάλιση των καλλιτεχνών». Βασικός στόχος υπήρξε κυρίως η υποστήριξη ομάδων που δεν διαθέτουν δική τους στέγη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, η Επιτροπή «χωρίς να παραγνωρίζει την πολυετή προσφορά σχημάτων και ατόμων, θεώρησε πως θα ήταν ευεργετικότερη η μείωση του χρηματικού ποσού σε σχήματα που έχουν κατ’ επανάληψη υποστηριχθεί από τον θεσμό -και πλέον έχουν αποδεδειγμένα και εμπορική ανταπόκριση στο κοινό-, προκειμένου να ενισχυθούν νέες φωνές που στερούνται βασικών πόρων για να αναδείξουν τις προτάσεις τους». Τη γνωμοδοτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου - Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ - Αντώνης Βολανάκης, εικαστικός - Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος - Αντιγόνη Καράλη, δημοσιογράφος - Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης - Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ​.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της βάσει του πλαισίου που τέθηκε εξαρχής για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020, ωστόσο, στόχος είναι να εξεταστεί ένα νέο σχήμα για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής για το ελληνικό θέατρο.

Δείτε εδώ τα σχήματα που επιχορηγούνται

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Δείτε εδώ το Σκεπτικό της Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα