Πρόσωπο

«Αίματα»: Περίεργο, πρωτάκουστο θέατρο από τον Ευθύμη Φιλίππου

Από -

Μετά το διεθνή θρίαμβο, ο συν-σεναριο­γράφος των ταινιών που έκαναν τους σινεφίλ να μιλούν για το Greek Weird Wave βλέπει το πρώτο του θεατρικό­ ­έργο «Αίματα» να ανεβαίνει στη Στέγη­ και τις «Σκηνές» του στο Θέατρο ­Τέχνης.

banner

Ο Ευθύμης Φιλίππου γράφει περίεργα. Συνδυάζει την πιντερική αφαιρετικότητα με την ποπ-κιτς ανεμελιά κι ένα χωρατό με έναν ακρωτηριασμό. «Είναι περίεργο πολύ / Πρωτάκουστο στον κόσμο / Όταν τη γλώσσα μου ’κοψες / Δεν ένιω­σα τον πόνο» θα ακούσουμε λόγου χάρη στα «Αίματα», το πρώτο καθαρόαιμα θεατρικό του έργο, το οποίο ανεβαίνει στις 8-19/10 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο γεννημένος το 1977 συγγραφέας τιμήθηκε (από κοινού με τον Γιώργο Λάνθιμο) στα φεστιβάλ Κανών και Βενετίας για τα σενάρια των ταινιών «Κυνόδοντας» (2009) και «Άλπεις» (2010) αντίστοιχα. Κεντρικό πρόσωπο στα «Αίματα» είναι ένας new age Φιλοκτήτης, ο σαραντάρης Δημήτρης Καλαφάτης, ο οποίος σκίζει κατά λάθος το λαιμό του το 1989. Η πληγή του δεν κλείνει, κακοφορμίζει και αφήνει παντού τα αιμάτινα ίχνη της. Γράφει γι’ αυτή στον επιστήθιο φίλο του. Τα «Αίματα» είναι η λοξή αλληλογραφία των δύο αντρών από το 1989 μέχρι το 1993 ή αλλιώς ένα πορτρέτο της Ελλάδας των αρχών του ’90, ενός τόπου γεμάτου προσωπικά και συλλογικά τραύματα.

Η ταλαντούχα σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη τα σκηνοθετεί σαν ένα πανκ ορατόριο. Πρωταγωνιστούν αλλά και τραγουδούν, σε μουσική του Jan van de Engel, οι Εύη Σαουλίδου, Γιώργος Γάλλος και οι ηθοποιοί της ομάδας Vasistas. ­Σημειώστε όμως ότι και στις 3/10, στο πλαίσιο του Αναλογίου 2014, το παλιότερο βιβλίο του Φιλίππου «Σκηνές» ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης σαν σκηνοθετημένο αναλόγιο από τον Μάνο Λαμπράκη και τη Ζωή Χατζηαντωνίου.