Νέα

Αγγλόφωνη παράσταση και Cine-Theatre

Η Εβελίνα Αραπίδη στο «Women of passion, women of Greece»
Η Εβελίνα Αραπίδη στο «Women of passion, women of Greece»

Ακόμα τώρα, μέσα στο lock down, ο πρότυπος σιδηροδρομικός πολιτιστικός πολυχώρος, Τρένο στο Ρουφ έχει τον τρόπο να μας ταξιδέψει στον κόσμο της τέχνης. Από τις 22 Ιανουαρίου θα παρουσιάζεται διαδικτυακά η αγγλόφωνη θεατρική παραγωγή του Τρενοθεάτρου «Women of passion, women of Greece», μια παράσταση που μετρά τέσσερα χρόνια επιτυχίας. Η ηθοποιός Εβελίνα Αραπίδη και ο μουσικός Φώτης Μυλωνάς (φωνή, κιθάρα, μαντολίνο, μπανσούρι, κρουστά) ζωντανεύουν ιστορικές στιγμές μέσα από την προσωπικότητα τριών μυθικών γυναικών, της Μήδειας, της Μαρίας Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη. Η συγγραφή και η δραματουργία είναι της Ευγενίας (Τζένη) Αρσένη και η σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη. Μετά από σειρά παραστάσεων στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και σε περιοδεία στην Αυστραλία (Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Ντάργουιν), στις Βρυξέλλες και συμμετοχή στην 8 η Θεατρική Ολυμπιάδα στην Ινδία (Νέο Δελχί, Μπανγκαλόρ), κινηματογραφήθηκε και ταξιδεύει σε… online streaming μέσω του viva.gr

banner
Τατιάνα Λύγαρη (φωτό Υπατία Κορνάρου)
Τατιάνα Λύγαρη (φωτό Υπατία Κορνάρου)

Παράλληλα η Τατιάνα Λύγαρη προετοιμάζει ένα νέο υβριδικό καλλιτεχνικό project, το cine-theatre. Η ιδέα προέκυψε με την επιβολή της πρώτης καραντίνας, τον περασμένο Μάρτιο και το ξαφνικό κλείσιμο των θεάτρων. «Το αδιέξοδο στην αξιοποίηση της μαγικής σχέσης εγγύτητας ηθοποιού-θεατή μας άνοιξε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους με καινοτόμες παρεμβάσεις μέσω της χρήσης των νέων μέσων και του διαδικτύου» μας είπε η ίδια και για το cine-theatre ζήτησε τη συνεργασία έξι καταξιωμένων ελλήνων πεζογράφων και θεατρικών συγγραφέων, της Μιράντας Βατικιώτη, του Άκη Δήμου, της Αμάντας Μιχαλοπούλου, του Ανδρέα Στάικου, της Φωτεινής Τσαλίκογλου και του Μάκη Τσίτα. Οι έξι λογοτέχνες έγραψαν12 θεατρικά έργα, στη συνέχεια τα κείμενα αυτά αντιμετωπίζονται ως κινηματογραφικά σενάρια και κινηματογραφούνται σαν ταινίες μικρού μήκους μέσα στον επιδραστικό χώρο των 12 Compartments. Σε δεύτερο χρόνο μεταφέρονται στη θεατρική σκηνή του Τρένου στο Ρουφ και παρουσιάζονται ζωντανά - όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν - με ανάλογες ερμηνευτικές, σκηνοθετικές και τεχνικές παρεμβάσεις και προσαρμογές. Μέχρι να ξανά μπούμε στα θέατρα ο στόχος είναι προβληθούν τα έργα στο διαδίκτυο.
Η θεατρική σκηνοθεσία είναι της Τατιάνας Λύγαρη, την κινηματογράφιση ανέλαβε ο Πάτροκλος Σκαφίδας, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Σάκης Μπιρμπίλης, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική οι Άλκηστις Ραυτοπούλου, Φώτης Μυλώνας και Γιώργος Στεφανακίδης και τις εικαστικές εγκαταστάσεις o Βασίλης Παφίλης. Τους ρόλους ερμηνεύουν (σε αλαφαβητική σειρά) οι: Θοδωρής Αντωνιάδης, Εβελίνα Αραπίδη, Νέστωρ Κοψιδάς, Τατιάνα Λύγαρη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Μαρίνα Πολυμέρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κλαίρη Σαρρηκυριάκου.