Νέα

72 Έλληνες και Ξένοι ποιητές έρχονται στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Ο Κύκλος Ποιητών, υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων καθώς και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, με τη συμμετοχή εξήντα Ελλήνων και δώδεκα ξένων ποιητών από εννέα χώρες.

Μετά την περσινή διαδικτυακή διοργάνωση που τίμησαν σημαντικοί ποιητές από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων οι Τζακ Χίρσμαν, Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πωλ Μουλντούν, Ντούνια Μιχαήλ κ.ά.), το κυρίως πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ φέτος διεξάγεται και πάλι διά ζώσης από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο «Δεξαμενή» τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις πλαισιώνονται με μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις της βραβευμένης δημιουργού Φένιας Χρήστου (πιάνο, φωνή), η οποία συμπράττει επί σκηνής με την Στέλλα Τεμπρελη στο βιολοντσέλο και τον Ιάκωβο Παυλόπουλο στα κρουστά. Την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 του μήνα το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τρεις ποιητικές αναγνώσεις, οι οποίες θα πλαισιωθούν από τα μουσικά ακούσματα του Ορφέα Περίδη με τον Ηλία Πιλάλη, της Μαρίας Παπαγεωργίου, του σαξοφωνίστα Χάρη Κωνσταντόπουλο και το κοντραμπάσο του Δημήτρη Στίγκα. Χώρους φιλοξενίας θα αποτελέσουν ο κήπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η ταράτσα του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα, το καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και η εμβληματική Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης του φεστιβάλ, θα απονεμηθεί το βραβείο «The Barbara Fields-Siotis»,το οποίο έχει θεσπίσει ο Κύκλος Ποιητών εις μνήμη ενός ανθρώπου, υπέρμαχου και πάτρωνα της ποίησης. Το 2019 το βραβείο απονεμήθηκε στη Ζέφη Δαράκη, πέρσι στον κορυφαίο Κινέζο ποιητή Μπέι Ντάο, οπότε φέτος περιμένουμε με αγωνία το όνομα του Έλληνα ποιητή ή της ποιήτριας που θα τιμηθεί με το βραβείο.

Οι προσκεκλημένοι ξένοι ποιητές που πρόκειται να τιμήσουν με τη παρουσία τους το φεστιβάλ είναι ο Κρίστοφερ Μπάκεν, μεταφραστής του Τίτου Πατρίκιου, ο πολυβραβευμένος Άλεν Μπέσιτς που μαζί με τον Μάριαν Τσακάρεβιτς διευθύνουν το περιοδικό λογοτεχνίας και τέχνης «Polja», ο Μετίν Τζενγκίς, η Μαρία Ντεγιάνοβιτς, δυναμική νέα φωνή από την Κροατία, η ποιήτρια, μεταφράστρια και πανεπιστημιακός Λέντια Ντούση, η Σαμπρίνα Φοσκίνι, η Ελένη Σικελιανού, δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, η Αλίσια Ε. Στόλινγκς, ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας, που λόγω των μεταφράσεων έχει το δικό του κοινό στη χώρα μας, καθώς και άλλα σημαντικά ονόματα της εγχώριας και παγκόσμιας ποίησης.

banner

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, είναι τόσο να βάλει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση στο χάρτη των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών φεστιβάλ, όσο και να την αναδείξει στη νέα πολιτιστική σκηνή της Ευρώπης, ανανεώνοντας τις προϋποθέσεις για την προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό.