Θέμα

6 ξεχωριστές πρεμιέρες της εβδομάδας

Δύο ιδιαίτεροι μονόλογοι, τρία θεατρικά έργα εμπνευσμένα από μυθιστορήματα και μία κωμωδία από το μακρινό μέλλον ανεβαίνουν στις σκηνές της Αθήνας αυτήν την εβδομάδα.

«39 σκαλοπάτια»

Εκατόν τριάντα ρόλοι για τέσσερις μόνο ηθοποιούς, 35 αλλαγές σκηνικού κι ένα κωμικό έργο που συνδυάζει τη γρήγορη δράση και το μυστήριο. Βασισμένα στην ομώνυμη ταινία του Χίτσκοκ και το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Μπούκαν, τα «39 σκαλοπάτια» ανεβαίνουν με τους Κώστα Αποστολάκη, Ναταλία Δραγούμη, Φώτη Κέπελη και Σπύρο Σπαντίδα, στη σκηνοθεσία του τελευταίου (Λαμπέτη, από 16/1).

«Το ζευγάρι της χρονιάς»

Στην Ελλάδα του 2020 μας διακτινίζει το έργο του Γιάννη Ξανθόπουλου. Η εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση διοργανώνει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό για παντρεμένα ζευγάρια, με σκοπό την αναζωογόνηση του εκφυλισμένου θεσμού της οικογένειας. Ο Μάκης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) και η Λένα (Ιωάννα Πηλιχού) θα συμμετάσχουν. Μόνο που ο διαγωνισμός δεν είναι και τόσο αθώος… (Θέατρο Νέου Κόσμου, από 16/1)

banner

«Το κορίτσι του λύκου»

Ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά ενός λύκου. Έτσι ξεκινά η ιστορία της Λουσί που μεγαλώνει στο τσίρκο, περνάει την εφηβεία της ως οικότροφος, γνωρίζει τη συζυγική ανία αλλά και τον έρωτα. Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν «La folle allure», η Ειρήνη Φαναριώτη μας συστήνει με το σόλο της αυτό το κορίτσι (Θέατρο Νέου Κόσμου, από 16/1).

«Ντετέκτιβ»

Ένα διήγημα από τη συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή είναι ο «Ντετέκτιβ» που μεταφέρεται στη σκηνή από τον Μάνο Στεφανάκη με τις ηθοποιούς Γιούλη Καρναχωρίτη και Ιφιγένεια Μακρή να ζωντανεύουν την ιστορία ενός λάτρη αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο οποίος βουλιάζει στην απραξία μέχρι που ένας μυστηριώδης θάνατος τον συγκλονίζει (Skrow, από 18/1).

«Ζωή χαρισάμενη»

Ο βετεράνος σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια με ένα δικό του μονόλογο, ερμηνευμένο από την Αγγελική Λεμονή, κι εμπνευσμένο από τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και τη «Μάνα Κουράγιο» όσο και από τη βιογραφία της Σπεράντζας Βρανά. Ηρωίδα του είναι μια αγράμματη παραδουλεύτρα με τρία εξώγαμα παιδιά, η οποία πέρασε τη ζωή της σε μια Ελλάδα ταλαιπωρημένη από  δικτατορίες, πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις (Προσκήνιο, από 10/1).

«Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας»

Αυτός είναι ο τίτλος του νέου κωμικού μονολόγου του Γιώργου Ηλιόπουλου που ανεβαίνει με τον ίδιο ως άνθρωπο που κατέχει την πιο επαναστατική μέθοδο… αυτοκαταστροφής. Σκηνοθετεί η Βασιλική Ανδρίτσου (Θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης», από 16/1).