Πρεμιέρες

5 έργα που εκφράζονται χωρίς φόβο και πάθος

Από -

Οι Ρένη Πιττακή, Σταμάτης Φασουλής, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Βίκυ Βολιώτη, Ευδοκία Ρουμελιώτη και άλλοι νεότεροι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε έργα, τα οποία αναδεικνύουν σκληρές αλήθειες που πρέπει να ακουστούν.

Φλικ

Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μια αξιοπρεπή ζωή, μας λέει η Άνι Μπέικερ στο βραβευμένο με Πούλιτζερ «Φλικ» (2014). Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανεβάζει στη σκηνή τους Ρόουζ (Αριάδνη Καβαλιέρου), Σαμ (Σωτήρη Τσακωμίδη) και Έιβερι (Μιχάλη Πανάδη), εργαζόμενους σε έναν κινηματογράφο, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εργασιακό καθεστώς που τους υπονομεύει (Skrow, από 23/10).© Πάτροκλος Σκαφίδας

Μια Γερμανίδα γραμματέας

Η Ρένη Πιττακή υποδύεται για πρώτη φορά στην πολύχρονη πορεία της ένα υπαρκτό πρόσωπο. Στο μονόλογο του Κρίστοφερ Χάμπτον, ο οποίος συμπυκνώνει τη διαδρομή ζωής της γραμματέα του Γκέμπελς στο ναζιστικό υπουργείο Προπαγάνδας, την καθοδηγεί σκηνοθετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Γιάννης Μόσχος (Ιλίσια-Βολανάκη, από 27/10).

banner

Ο κήπος με τις αλήθειες

«Είναι δύσκολο να αγαπάς κάποιον για 30 χρόνια συνεχόμενα»! Αυτή είναι μια αλήθεια που ακούγεται στο έργο του Άντριου Μπόβελ. Ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και η πλοκή του μας ιντριγκάρει χάρη στις εξομολογήσεις και τις παραδοχές που αναπτύσσει. Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Μουσούρη, από 21/10).

Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία

Τον Στέφανο Παπατρέχα τον γνωρίσαμε το 2010 ως ηθοποιό, στη «Φρεναπάτη» που ανέβασε ο Δημήτρης Μαυρίκιος, προτού καταπιαστεί με τα πεδία της σκηνοθεσίας και της συγγραφής. Φέτος, σκηνοθετεί από κοινού και συμπρωταγωνιστεί με τον Λάζαρο Βαρτάνη σε ένα δικό του κείμενο, μια μεσαιωνική ιστορία για την αλήθεια και την ηθική (Βαφείο, από 25/10).

Δυνατές φωνές

Το έργο της Μαριλένας Καβάζη, γραμμένο με αφορμή το μονόπρακτο «Η πιο δυνατή» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, αποτελείται από μονολόγους που ανιχνεύουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ο Μέμος Ρούσσος σκηνοθετεί τις Μαριλένα Καβάζη και Εύη Καρρά (Αργώ, από 23/10).