Η κληρονομιά

3,5

Το κλασικό έργο του Μαριβώ, όπου η προοπτική ενός ανεπιθύμητου γάμου, προκειμένου να διασωθεί μια πολυπόθητη κληρονομιά, βάζει σε κίνδυνο το σμίξιμο των αληθινά ερωτευμένων, ανεβαίνει σε μια παράσταση-κομοψοτέχνημα..

Η κληρονομιά

Κελαρυστό και γάργαρο ανέβασμα της κλασικής κωμωδίας, όπου η προοπτική ενός ανεπιθύμητου γάμου, προκειμένου να μη χαθεί μια πολυπόθητη κληρονομιά, βάζει σε κίνδυνο το σμίξιμο των αληθινά ερωτευμένων. Το στόρι περιστρέφεται γύρω από μια κληρονομιά είκοσι χιλιάδων φράγκων, την οποία θα λάβει ο Μαρκήσιος με τον όρο να παντρευτεί τη νεαρή Ορτάνς. Αν και κανείς από τους δύο δεν επιθυμεί αυτόν το γάμο, αφού η Ορτάνς είναι ερωτευμένη με τον Ιππότη, ενώ ο Μαρκήσιος τρέφει κρυφά αισθήματα για την Κόμισα, η προοπτική θυσίας των χρημάτων φαντάζει δυσβάσταχτη - ενώ τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο από την εμπλοκή των δύο υπηρετών, της Λιζέτ και του Λεπίν, μέχρι να έρθει το πολυπόθητο happy end.

Πάνω στην αριστουργηματική μετάφραση του Ανδρέα Στάικου, που συλλαμβάνει με αμεσότητα το περίτεχνο ύφος του Μαριβώ, ο Γιάννης Νταλιάνης έχει δημιουργήσει μία παράσταση-κομψοτέχνημα. Μέσα στο κουκλίστικο, ανθοστόλιστο σκηνικό, με τα φερ φορζέ, τη λουλουδάτη ταπετσαρία, τις ροζ λεπτομέρειες και τα "αποδομημένα" κοστούμια του 18ου αι. (Άρτεμη Φλέσσα), σκηνοθετεί με χάρη τους έξι ηθοποιούς: η Μαριλίτα Λαμπροπούλου (Κόμισα), ο Νίκος Νίκας (Μαρκήσιος), η Παρή Τρίκα (Ορτάνς), ο Γιάννης Σοφολόγης (Ιππότης), η Μπίλιω Μαρνέλη (Λιζέτ) και ο Γιώργος Κορομπίλης (Λεπίν) ερμηνεύουν τα τρία ζευγάρια του έργου με έμφαση στη θεατρικότητα. Ξεφεύγουν του ρεαλισμού, παίζουν με τον υποδόρειο φορμαλισμό του έργου και ερμηνεύουν τους ρόλους -πρόσωπα που αποτελούν τύπους παρά χαρακτήρες αλλά η συγγραφική μαεστρία τούς έχει προσδώσει ψυχή και σκηνική υπόσταση-, χωρίς να καταφεύγουν στην καρικατούρα. Η παράσταση δεν παραλείπει να κλείσει το μάτι στο θεατή (με αφορμή την οικονομική και επιδημιολογική κρίση της εποχής του συγγραφέα), αλλά χωρίς να εκβιάζει σύγχρονες αναγωγές.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κληρονομιά

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κληρονομιά φέρνει τα πάνω-κάτω στις ζωές, τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ηρώων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.