«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παράσταση αλληλεγγύης στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας

Σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία συμπαράστασης η ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου μαζί με τον Σύλλογο Λαϊκής Αλληλεγγύης ταξιδεύουν στην Στροφυλιά Ευβοίας.

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παράσταση αλληλεγγύης στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας

Σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία συμπαράστασης η ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου μαζί με τον Σύλλογο Λαϊκής Αλληλεγγύης ταξιδεύουν στην Στροφυλιά Ευβοίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου για μία παράσταση αλληλεγγύης με το «Μια γιορτή στου Νουριάν». Η Συντεχνία του Γέλιου έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλές πρωτοβουλίες στήριξης προσφύγων και μεταναστών, αφού μέσα από τις νοηματοδοτήσεις των παραστάσεων της αποδοκιμάζει σθεναρά τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την αδικία με ευφάνταστο και πολύχρωμο τρόπο, με χιούμορ και «ζεστή καρδιά». Όπως υπογραμμίζει η ομάδα «Οι παραστατικές τέχνες μπορούν να προσφέρουν και να συνδέονται δημιουργικά με τους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς αγώνες».

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παράσταση αλληλεγγύης στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας - εικόνα 1

Παράλληλα, η κωμωδία του Βόλκερ Λούντβιχ «Μια γιορτή στου Νουριάν» για το φυλετικό μίσος και την πολιτισμική συμφιλίωση που έκανε αίσθηση από το 2011 μέχρι το 2014 στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο καθώς και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία, προκειμένου η παρέα του Νουριάν να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και διδαχής στα παιδιά των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού περιοχών. «Τα παιδιά συνιστούν την πιο ανθρώπινη και αυθόρμητη μορφή αντίστασης σε κάθε είδους εμπόδια, βίας, αυταρχικότητας και αδικίας αφού τα αντιμετωπίζουν και ξέρουν να τα εξουδετερώνουν με φαντασία, παιχνίδι, κοινό νου, ανυπακοή και ζεστή καρδιά», δηλώνει η ομάδα της Συντεχνίας.

Η δεύτερη παραγωγή τους, «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Ρόι Κιφτ παίζεται κάθε Σάββατο, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια των Βασίλη Κουκαλάνη και Αντώνη Ρέλλα και μουσική ένδυση των Χατζηφραγκέτα, Φοίβου Δεληβοριά και του ηθοποιού Τζούλιο Κάτση και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα έργο που για δύο δεκαετίες είχε καταφέρει στο παρελθόν να «στιγματίσει» με θετικό τρόπο την αγγλική και γερμανική κοινωνία, μεταλλάσσοντας τις ισχύουσες για την αναπηρία αντιλήψεις, μέσα από το πρόσωπο του έφηβου πρωταγωνιστή του με κινητική αναπηρία, Άρη. Στην ίδια σκηνή, του Σύγχρονου Θεάτρου, θα βρίσκεται όμως μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 και ο «Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ σε ένα σκηνοθετικό μιξ Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι πλαισιωμένο από τα τραγούδια του αείμνηστου Γιάννη Σπανού με το ντεμπούτο του να έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου. Αυτά τα δύο τελευταία έργα, χάρισαν στην Συντεχνία του Γέλιου διεθνή διάκριση το καλοκαίρι του 2019 καθώς δέχτηκε πρόσκληση για συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ «On the Child‘s Side».

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.