Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Οι παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα φέρνουν στη σκηνή κλασικά έργα, πειραγμένες εκδοχές και ανεβάσματα σε πανελλήνια πρώτη.

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Οι παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα φέρνουν στη σκηνή κλασικά έργα, πειραγμένες εκδοχές και ανεβάσματα σε πανελλήνια πρώτη.

«Il Postino / Ο Ταχυδρόμος του Νερούδα»

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας - εικόνα 1

Η συνάντηση του εξόριστου συγγραφέα Αντόνιο Σκαρμέτα με τον επίσης εξόριστο ποιητή Πάμπλο Νερούδα του έδωσε την αφορμή να γράψει μια ιστορία για τη φιλία δύο φαινομενικά ετερόκλητων ανδρών, ενός ταχυδρόμου κι ενός συγγραφέα. Ο Μάικλ Σίμπελ σκηνοθετεί τους Σπ. Σταμούλη, Κ. Συράκη, Τ. Ζησίμου κ.ά. (Αθηναΐς, από 13/11)

«Λείπεις»

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας - εικόνα 2

Ένας άνδρας, ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Ρίσβας, «μπαίνει» στη γυναικεία ψυχοσύνθεση και γράφει για λογαριασμό μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της στο μονόλογο «Λείπεις». Η Μπέσυ Μάλφα σκηνοθετεί και η Ράνια Παπαδάκου αφηγείται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς της ηρωίδας (Από Μηχανής, avant premire για το athinorama.gr, στις 15/11)

«Λεωφορείο ο πόθος»

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας - εικόνα 3
© JVisualStoryteller

Η εύθραυστη, ευγενούς ανατροφής καθηγήτρια Μπλανς Ντιμπουά «εισβάλλει» βίαια και καταλυτικά στη ζωή της αδερφής της και του άντρα της, στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Τενεσί Ουίλιαμς. Το σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο ο Θανάσης Σαράντος, με τους Αποστόλη Τότσικα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νάνσυ Μπούκλη, Ιερώνυμο Καλετσάνο κ.ά. να πρωταγωνιστούν (από 12/11).

«Άγονη γη»

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας - εικόνα 4

Μια σωματική και εικαστική εικονοποίηση της «Έρημης Χώρας» του Τ.Σ Έλιοτ επιχειρούν οι Μιχάλης Αργυρού και Ραφίκα Σαουίς, ερευνώντας τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα. Η περφόρμανς έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε μέρα: Γ. Σταματάκης, Γ. Καρούνης, Τ. Τσουρής, Β. Βενέτη (Metaphor Athens, στις 11-14/11).

«Τα τρία φιλιά... Η Σταχτιά γυναίκα»

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας - εικόνα 5

Η Σοφία Φιλιππίδου συνένωσε σε ένα ρομαντικό δράμα με τραγικές υπαρξιακές αποχρώσεις δύο έργα του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και συγγραφέα των αρχών του περασμένου αιώνα Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, στα οποία ενεδρεύει ο θάνατος. Πρωταγωνιστούν οι νεαροί Αναστασία Ιθακησίου, Βίκυ Μαϊδάνογλου και Κωνσταντίνος Χειλάς (Μεταξουργείο, από 12/11).

«Η τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά»

Ουίλιαμς έως Χρηστομάνος στις νέες παραστάσεις της εβδομάδας - εικόνα 6

Το πολιτικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη σε πανελλήνια πρώτη από το 1968, οπότε γράφτηκε και ανέβηκε στο Παρίσι από τον Πατρίς Σερό. Η ομάδα Απαράμιλλον, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαμπίλη, πλάθει μια πολυμορφική σκηνική αφήγηση που συγχωνεύει θέατρο και πραγματικότητα με μουσική (Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, από 12/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Il Postino - Ο ταχυδρόμος του Νερούδα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Η φιλία του νεαρού ταχυδρόμου Μάριο Ρουόπολο με τον κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα ανεβαίνει στη σκηνή.

Λείπεις...

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Η Ελπίδα, μια γυναίκα στοιχειωμένη από το παρελθόν της και περιθωριοποιημένη κοινωνικά, έρχεται αντιμέτωπη με το φόβο, την απελπισία και την τρέλα.

Λεωφορείον ο Πόθος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο του 1947, που χάρισε στο συγγραφέα το βραβείο Πούλιτζερ, πραγματεύεται τη συγκρουσιακή σχέση της ονειροπόλας Μπλανς Ντιμπουά με τον οικονομικό μετανάστη Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το έργο αντιπαραβάλλει το κόστος της υπακοής και της εξέγερσης απέναντι στην εξουσία μέσα από μια πολυμορφική σκηνική αφήγηση, που συγχωνεύει θέατρο και πραγματικότητα.

Άγονη γη

  • Performance Σωματικού Θεάτρου
  • Διάρκεια: 300 '

Σωματική και εικαστική περφόρμανς μακράς διαρκείας εμπνευσμένη από το ποίημα του Τ.Σ Έλιοτ «Έρημη Χώρα», όπου οι δημιουργοί ερευνούν τον κενό τόπο ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα, θέτοντας το ερώτημα αυτής της προσωπικής μετάβασης σε τέσσερις ανθρώπους: τον εικαστικό Γ. Σταματάκη (11/11), το χορογράφο και περφόρμερ Γ. Καρούνη (12/11), τον έφηβο Τ. Τσουρή (13/11) και την αρθρογράφο-ακτιβίστρια Β. Βενέτη (14/11).

Τα τρία φιλιά… Η σταχτιά γυναίκα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Το «θεατροφίλμ» της σκηνοθέτιδας μεταφέρεται στη σκηνή σε μια διασκευή και σύνθεση δύο έργων του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που πλέκονται γύρω από το θέμα της αναζήτησης της ευτυχίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.