Ένας πανκ «Παράδεισος» στη Στέγη

Η ανερχόμενη Κατερίνα Γιαννοπούλου δημιουργεί τον «Παράδεισο», μια ηλεκτρισμένη παράσταση οικολογικού προβληματισμού.

Ένας πανκ «Παράδεισος» στη Στέγη

Κάτι αλλάζει στον κόσμο ακραία και ραγδαία, και το επισημαίνουν όχι μόνο οι επιστήμονες, αλλά και οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Αρκεί να διαβάσει κανείς την «Τριλογία για το κλίμα» του 35χρονου Αυστριακού Τόμας Κεκ. Πρόκειται για ένα συγγραφικό αστέρι της εποχής μας, που έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, μεταξύ αυτών με το βραβείο Kleist το 2016 και το Βραβείο Θεατρικού Συγγραφέα του Μύλχαϊμ το 2018 και το 2019, ενώ είναι συνιδρυτής του blog nazisundgoldmund.net, το οποίο ασχολείται με την πολιτική στροφή προς τη Δεξιά σε όλη την Ευρώπη.

Ένας πανκ «Παράδεισος» στη Στέγη - εικόνα 1

Το έργο του ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τον τίτλο «Παράδεισος» (από 29/10), η συνομήλική του σκηνοθέτις Κατερίνα Γιαννοπούλου. Η ανερχόμενη δημιουργός, η οποία πρόσφατα παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών «Τη χρονιά με τα 13 φεγγάρια», παράσταση εμπνευσμένη από την εμβληματική ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Τώρα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, εμπνευσμένη από το κείμενο του Κεκ πάνω στην περιβαλλοντική καταστροφή, συνθέτει ένα χρονικό διάψευσης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής με τη μορφή πανκ ορατορίου. Πρόκειται για ένα έργο-μανιφέστο, που καταρρίπτει κάθε ψευδαίσθηση πάνω στις κοινωνικές, αλλά και θεατρικές συμβάσεις, ενώ αναδεικνύοντας το μείζον θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για κάτι που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν υπολογίζουμε: στον πλανήτη μας όλα συνδέονται! Με έναν εξαιρετικά περίτεχνο τρόπο πλέκει παράλληλες ιστορίες, από τον αφανισμό μιας φυλής του Αμαζονίου έως τη ζωή μιας οικογένειας σε μια πολύβουη μεγαλούπολη. Συνδέει δηλαδή την παραγωγή του φυσικού καουτσούκ από τον γαλακτώδη χυμό που βρίσκεται στα δέντρα (η λέξη καουτσούκ σημαίνει ξύλο που ρέει, σε μια διάλεκτο των ιθαγενών του Ισημερινού) με τα ελαστικά της πόλης…

Στην παράσταση της Γιαννοπούλου, τη μουσική υπογράφει ο σκηνοθέτης και συνθέτης Γιάννη Βεσλεμές, γνωστός με το ψευδώνυμο Felizol. Παίζουν οι: Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός, Μαρία Φιλίνη. Το Σάββατο 30/10 στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί masterclass δραματουργίας με τον συγγραφέα, ενώ μετά την παράσταση ο Κεκ θα συζητήσει με το κοινό στα αγγλικά με διερμηνεία στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Παράδεισος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Η πολυβραβευμένη τριλογία του Αυστριακού Τόμας Κεκ για την εκμετάλλευση της φύσης, την αποικιοκρατία και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνδέεται με την ελληνική πραγματικότητα σε ένα χρονικό διάψευσης του καπιταλισμού.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.