Παρασυρθήκαμε στη χίπικη ζωή και την ανυπακοή του «Hair The Musical»

Το ανατρεπτικό μιούζικαλ του 1967 αναβαίνει στη σκηνή του Ριάλτο πιο επίκαιρο από ποτέ.

Παρασυρθήκαμε στη χίπικη ζωή και την ανυπακοή του «Hair The Musical»

Ένα βροχερό κυριακάτικο απόγευμα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να τρυπώσει κανείς σε μια ζεστή θεατρική πλατεία και να αφεθεί σε ένα συναρπαστικό πολυθέαμα γεμάτο νεύρο και ζωή. Τρεις μέρες μετά την λαμπερή πρεμιέρα του «Hair» στο θέατρο Ριάλτο, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, το «α» απόλαυσε το ροκ μιούζικαλ των Τζέιμς Ράντο και Τζερόμ Ράνι, στην πιο Tribal εκδοχή του υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μαλισσόβα.

Ανάμεσα στους καπνούς και τα φωτεινά χρώματα του σκηνικού, στο πιο υπερυψωμένο σημείο της σκηνής μια τριμελής ροκ μπάντα δίνει το σύνθημα. Ο Αντώνης Βλάχος εμφανίζεται στη σκηνή «φορώντας» μόνο την κιθάρα του. Αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μιούζικαλ δεν πρόκειται να μοιάζει με κανένα άλλο. Το φινάλε του πρώτου από τα κομμάτια-ύμνους του αντιπολεμικού κινήματος για το Βιετνάμ, συνοδεύει η θορυβώδης άφιξη ολόκληρου του καστ στη σκηνή. Οι ηθοποιοί καλωσορίζουν το κοινό μιμούμενοι καλέσματα εξωτικών πουλιών -συμβόλων της ελευθερίας- και δίνουν την εντύπωση ενός ετερόκλιτου ενθουσιασμένου σμήνους. Η ορμή και το κέφι τους έχει ήδη κατακτήσει την προσοχή μας.

Παρασυρθήκαμε στη χίπικη ζωή και την ανυπακοή του «Hair The Musical» - εικόνα 1

Μια παρέα πολιτικά ενεργών χίπις, ξεσαλώνει μπροστά στα μάτια μας με εντυπωσιακά κοστούμια, που σε κάθε ζωηρή χορευτική κίνηση αυτών που τα φορούν αποκαλύπτουν μια νέα πτυχή. Εκτελώντας τις πρωτότυπες χορογραφίες της Στεφανίας Σωτηροπούλου και τραγουδώντας κομμάτια ιστορικής σημασίας, υμνούν τη ζωή για αυτά που τους προσφέρει χωρίς αντίτιμο. Τον έρωτα, την ξεγνοιασιά, την ενατένιση του φεγγαριού. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του γλυκόπικρη ιστορία, την οποία με το κορμί και τη φωνή του μας διηγείται στα σημεία που μεσολαβούν μεταξύ των μουσικών θεμάτων. Κανένας από τη φυλή δεν αφήνει τo παρελθόν του να τον στιγματίσει. Όλοι μοιράζονται μια μποέμικη ζωή στη Νέα Υόρκη, όπου παράλληλα αγωνίζονται ενάντια στη στρατολόγηση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι κρίκοι που δημιουργούν την αλυσίδα που τους δένει είναι κάθε μεμονωμένο στερεότυπο που κλήθηκαν να σπάσουν προτού βρεθούν αρχικά έκπτωτοι από την συμβατική κοινωνία και στη συνέχεια μέλη της φυλής των χίπις.

Στην άλλη πλευρά της σκηνής, ένας νεαρός που κατάγεται από το Φλάσιν της Πολωνίας και συστήνεται ως Άγγλος από το Μάντσεστερ, κινεί να προασπιστεί τα δικαιώματα της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Κλωντ (Ιάσονας Μανδηλάς) μη γνωρίζοντας που ανήκει, ετοιμάζεται να θυσιαστεί για ένα ιδανικό που δεν τον εκφράζει, για έναν λόγο που δεν έχει ξεκαθαρίσει στη σκέψη του. Δύο μέρες προτού επιστρατευτεί βρίσκεται ανάμεσα στην επαναστατική φυλή των χίπις. Αυτοί με κυρίαρχους εκφραστές της φιλοσοφίας τους τον Μπέργκερ (Ίαν Στρατής) και τη Σίλα (Μαίρη Συνατσάκη), αμέσως τον αποδέχονται και τον ξεναγούν στα αξιοθέατα της ανέμελης και φιλειρηνικής καθημερινότητας. Ο Ίαν Στρατής και η Μαίρη Συνατσάκη λειτουργώντας ως κορυφαίοι του χορού αλληλεπιδρούν με το κοινό και το καστ με έναν μοναδικό και διαδραστικό τρόπο μέσα από ατάκες που κερδίζουν το γέλιο και την έκπληξη.

Παρασυρθήκαμε στη χίπικη ζωή και την ανυπακοή του «Hair The Musical» - εικόνα 2

Ο Κλωντ εξακολουθώντας να αισθάνεται ανοίκειος, παρόλο που απολαμβάνει την ελευθέρια υπόσταση που μπορεί να έχει μια ζωή σε μια τόσο ταραχώδη περίοδο της ανθρωπότητας, βιώνει διαρκείς εσωτερικές συγκρούσεις. Αυτές υψώνονται ως εμπόδια στην απόλυτη παράδοση του στον έρωτα, τη φύση και την ευτυχία που γεννάται στα απλά. Τα φωνητικά και σωματικά μέσα του Ιάσονα Μανδηλά, συνεπαίρνουν το κοινό στις συναισθηματικές μεταβάσεις του, ενώ συγκινεί η στιγμή που απογυμνωμένος από τα ρούχα του δηλώνει την επιθυμία του για απελευθέρωσή του από κάθε σύμβαση.

Η ισορροπία ανάμεσα στην ηδονική απόλαυση του τώρα και την διαρκή ανησυχία για το αύριο, ο χαριτωμένος και απλοϊκός τρόπος έγερσης προβληματισμών γύρω από θλιβερά σκάνδαλα κατά του πλανήτη και η σχοινοβασία μεταξύ αισιοδοξίας και αγωνίας είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στο «Hair» . H ανάγκη μιας νέας σεξουαλικής επανάστασης και της ανάπτυξης μιας καθολικής αντιπολεμικής κουλτούρας ο επαναπροσδιορισμός της ιδεολογίας , η αποδοχή της διαφορετικότητας, η δημιουργία μιας νέας ισότητας, εκφράζονται ως αιτήματα που στολίζονται με λέξεις και μουσικές. Το αντισυμβατικό μιούζικαλ που δεν θα σταματήσει ποτέ να συναρπάζει με τα εμβληματικά τραγούδια του όπως το «Age of Aquarius» και το «Let the sunshine in», προσφέρεται ως δώρο στο Αθηναϊκό κοινό από ένα νεανικό καστ που ντύνει με το ταλέντο του την καινούργια αυτή εκδοχή. Ωστόσο, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν οι πρωταγωνιστές, υπάρχει μια σκέψη να «ξυλώσουν» τις μπροστινές σειρές θέσεων προκειμένου να φυτεύσουν λουλούδια. Ίσως χρειαστεί να καθίσετε λίγο πιο πίσω. Και πάλι όμως το αξίζουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Hair The Musical

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Με αλλαγές στο καστ επαναλαμβάνεται το μιούζικαλ που φέρει κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα της χίπικης κουλτούρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.