This is not Romeo & Juliet

2,5

Προσωπικής σύλληψης περφόρμανς που βλέπει με φρέσκια ματιά το σεξπιρικό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», αλλά δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το επίπεδο ενός σκηνικού παιχνιδιού.

This is not Romeo & Juliet

Δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα του Σέξπιρ τροφοδοτούν συνεχώς, εκτός από τα κανονικά ανεβάσματά τους, δεκάδες διαφορετικές σκηνικές εκδοχές. Οι ιστορίες που αφηγούνται, η δύναμη του λόγου, το τεράστιο λαϊκό τους έρεισμα τα καθιστούν πρώτης τάξεως υλικό για σκηνικό πειραματισμό και παιχνίδι. Ένα τέτοιο παιχνίδι στήνει στη σκηνή ο Αργύρης Πανταζάρας με την περφόρμανς για δύο ηθοποιούς, «This is not Romeo & Juliet», που εμπνέεται από τη διασημότερη ιστορία αγάπης του παγκόσμιου θεάτρου. Ο ίδιος και σε ρόλο ηθοποιού με τη Σίσσυ Τουμάση στο πλάι του μπαίνουν στους ρόλους δύο σημερινών αλλά και άχρονων νέων που παίζουν με το σεξπιρικό αριστούργημα, βάζοντας επί σκηνής μία σειρά ερωτημάτων: έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία αγάπης ή θανάτου; Τι πραγματικά θα πει αγάπη; Μήπως τα αγόρια και τα κορίτσια ερωτεύονται με διαφορετικό τρόπο; Τι είναι θέατρο και τι πραγματική ζωή;

This is not Romeo & Juliet - εικόνα 1

Το δίπολο αγάπη-θάνατος ως ταυτόσημες έννοιες ή, αντιθέτως, ως πλήρως αντικρουόμενες, καθώς και η σύγχυση των ορίων μεταξύ θεάτρου και ζωής κυριαρχούν σε αυτό το σκηνικό εγχείρημα, που εξελίσσεται ως μία συνθήκη δοκιμασίας με τη σεξπιρική ιστορία. Οι δύο ηθοποιοί αναπαριστούν τις σημαντικότερες σκηνές της, διαφωνούν μεταξύ τους για το περιεχόμενό της, αμφισβητούν τους ήρωες, σε μία προσπάθεια να θέσουν και, ίσως, να πάρουν απαντήσεις σε αιωνίως αναπάντητα ερωτήματα για τον έρωτα. Παίζουν συνεχώς με το σπάσιμο της σύμβασης μεταξύ πραγματικού και μυθοπλασίας, άλλωστε και η εμφάνισή τους τους τοποθετεί στο μεταίχμιο του πραγματικού και του φανταστικού: θα μπορούσαν να είναι δύο σημερινοί νέοι, αλλά και ήρωες κάποιου videogame, ηθοποιοί μιας ταινίας δράσης, ή χαρακτήρες σύγχρονου comic (κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου-Τζίνα Ηλιοπούλου). Οι ερμηνείες τους είναι ζωηρές και ακόμη και από άποψη φυσιογνωμίας ενσαρκώνουν εύστοχα τους δύο αιώνιους εραστές, ειδικά η Σίσσυ Τουμάση με τη σφύζουσα, κοριτσίστικη αύρα της. Ωραίο και το σκηνικό (Δήμητρα Ζίγκαρις), λειτουργεί σαν μία κυψέλη που κρύβει μέσα της μερικά συμβολικά αντικείμενα - το όλο εγχείρημα, όμως, δεν εξελίσσσεται περαιτέρω και έτσι μένει στην επιφάνεια ενός χαριτωμένου σκηνικού παιχνιδιού, που γοητεύει με τη φρεσκάδα του.

Περισσότερες πληροφορίες

This is not Romeo and Juliet

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Με αφορμή το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», δύο αιώνιοι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με τον έρωτα, τον όρκο, την απόρριψη και τον θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.