Ντοστογιέφσκι και Γκόγκολ: Στα βήματα δύο ψυχανατόμων της λογοτεχνίας

Η Όλια Λαζαρίδου και ο Γιώργος Κουτλής εμπνέονται από δύο μεγάλους Ρώσους κλασικούς και ανεβάζουν έργα τους.

Ντοστογιέφσκι και Γκόγκολ: Στα βήματα δύο ψυχανατόμων της λογοτεχνίας

«Έγκλημα και τιμωρία»

Ο συγγραφέας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι συνδυάζει την ευφυΐα με την ευαισθησία. Ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του κόσμου, καταδικάστηκε σε θάνατο από το τσαρικό καθεστώς για τις ριζοσπαστικές δραστηριότητές του και του επιβλήθηκαν καταναγκαστικά έργα. Έζησε ακραία και μετέφερε ακραίες εμπειρίες στο χαρτί, με πρωταγωνιστές χαρακτήρες της εποχής του, όπως ο «Ηλίθιος» πρίγκιπας Μίσκιν, ο Ρασκόλνικοφ στο «Έγκλημα και τιμωρία», ο Σταυρόγκιν των «Δαιμονισμένων».

Το έργο

Ο ανθρωποκεντρικός Ντοστογιέφσκι απέδειξε κάτι που αργότερα έγινε ο θεμέλιος λίθος της φιλοσοφίας των Μπίτνικς: οι εμπειρίες και οι σκέψεις ενός ανθρώπου μπορούν να έχουν απήχηση στον κόσμο. Με καθηλωτικό τρόπο μας οδηγεί στους σκοτεινούς θαλάμους της σκέψης ανθρωπότυπων, όπως ο Ρασκόλνικοφ στο «Έγκλημα και τιμωρία», ο οποίος πιστεύει ότι η δολοφονία είναι επιτρεπτή, όταν πρόκειται για έναν υψηλότερο σκοπό.

Η παράσταση

«Στη σκέψη μου βρίσκονται οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία», λέει η Όλια Λαζαρίδου για το ντοστογιεφσκικό «Έγκλημα και τιμωρία», που ανεβάζει στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 27/10) με τους Νικόλα Μίχα, Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Χριστίνα Τασκασαπίδου.

«Οι παίχτες»

Ο συγγραφέας

Ντοστογιέφσκι και Γκόγκολ: Στα βήματα δύο ψυχανατόμων της λογοτεχνίας - εικόνα 1

Συγγραφέας πολιτικών έργων όπως το «Παλτό», ο «Επιθεωρητής», οι «Νεκρές ψυχές», ο Νικολάι Γκόγκολ είναι μια από τις κορυφαίες μορφές της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Ζώντας σε μια εποχή ιδεολογικών ανακατατάξεων για τη χώρα του, μίλησε μέσα από τις σκληρές σάτιρές του για τους θεσμούς, τις παραδόσεις και τις προκαταλήψεις μιας ακραία ταξικής κοινωνίας, τη διαφθορά και τη γελοιότητα των κρατικών υπαλλήλων.

Το έργο

Ο Γκόγκολ χειρίζεται επιδέξια την ιστορία ενός χαρτοπαίκτη στους «Παίχτες» και εμβαθύνει στην ψυχολογία του τύπου που είναι ικανός για κάθε απάτη. «Καθένας μπορεί να ονομάσει τον εαυτό του απατεώνα. Έλα όμως που αυτό δεν είναι παίξε-γέλασε», ακούγεται στο έργο. Τα χαρτιά είναι μόνο η πρόφαση για να γνωρίσουμε ανθρωπότυπους που έχουν για Θεό τους το χρήμα.

Η παράσταση

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τους «Παίχτες» του Γκόγκολ στο θέατρο Κιβωτός (από 25/10). Στήνει μια φαρσοκωμωδία με ανατροπές, ζωντανή μουσική, γρήγορο ρυθμό, σκοτεινό χιούμορ. Ο θύτης και το θύμα, η αλήθεια και το ψέμα συγχέονται στην παράσταση, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Χρήστο Στέργιογλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα και τιμωρία

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατρική διασκευή του αριστουργήματος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για τρία πρόσωπα, που εστιάζει στην εσωτερική σύγκρουση του Ρασκόλνικοφ σε μια παράσταση με αισθητική της εποχής των ασπρόμαυρων ταινιών.

Οι παίχτες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφθάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.