Η εκκεντρικά γοητευτική ιδιοφυΐα του Άλαν Τούρινγκ στη σκηνή

Ο επιδραστικός μαθηματικός ενέπνευσε τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο να διασκευάσει το έργο του Μπενουά Σολέ «Η μηχανή του Τούρινγκ», με μοναδικό ερμηνευτή τον Ορφέα Αυγουστίδη.

Η μηχανή του Τούρινγκ Ελίνα Γιουνανλή©

Η συνάντηση με έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή ταπεινωμένος, ενώ θα έπρεπε να ζήσει σαν ήρωας, είναι για εμένα μια συγκλονιστική στιγμή", γράφει ο Ορφέας Αυγουστίδης για τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, την αινιγματική και συνάμα αυθεντική επαναστατική φιγούρα της ιστορίας που υποδύεται στη "Μηχανή του Τούρινγκ". Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται ουσιαστικά και ο λόγος που γράφτηκε εξ αρχής το έργο από τον Μπενουά Σολέ. Ο συγγραφέας πλάθει τη "Μηχανή του Τούρινγκ", δίνοντας έμφαση στην εκκεντρική προσωπικότητα που υπερασπίστηκε τη διαφορετικότητα και τις επιλογές του, στο συντηρητικό πλαίσιο της μεταπολεμικής βρετανικής κοινωνίας. Στο έργο, ο μαθηματικός, απομονωμένος πια, μοιράζεται τις μνήμες του στην ύστατη προσπάθεια να επικοινωνήσει με όσους δεν τον κατάλαβαν ποτέ κι ίσως με όσους επιθυμούν να τον καταλάβουν σήμερα. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2018, αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ και τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη μονοπρόσωπη διασκευή του σκηνοθέτη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου", από 3/11).

Ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών

Η εκκεντρικά γοητευτική ιδιοφυΐα του Άλαν Τούρινγκ στη σκηνή - εικόνα 1

Πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίστηκε η αξία του Τιούρινγκ τόσα πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, όταν μάλιστα η επιστημονική του εργασία καθόρισε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα; Το 1945 συνέβαλε στη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την αποφυγή εκατομμυρίων θανάτων, αποκρυπτογραφώντας τους γερμανικούς στρατιωτικούς κωδικούς της συσκευής Enigma και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Τσόρτσιλ να γνωρίζει τις επικείμενες κινήσεις των Ναζί. Αν και η προσφορά του, η οποία (ειρωνικά) παρέμεινε απόρρητη για λόγους εθνικής ασφάλειας, θα ήταν αρκετή για να του χαρίσει τον τίτλο της διάνοιας, ο ίδιος προχώρησε ακόμα στη θεμελίωση της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη δημιουργία της "Καθολικής Μηχανής Τούρινγκ" και του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Η εκκεντρικά γοητευτική ιδιοφυΐα του Άλαν Τούρινγκ στη σκηνή - εικόνα 2

Η ομοφυλοφιλία του επέδρασε καθοριστικά στο τραγικό τέλος του, όταν το 1952 αποκαλύφθηκε στην αστυνομία με αφορμή ένα περιστατικό ληστείας στο σπίτι του. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής σε ορμονοθεραπεία για μείωση της λίμπιντο με ενέσιμα οιστρογόνα, μέχρι το αινιγματικό τέλος του από κυάνιο το 1954. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο, παραπέμποντας στο αγαπημένο του παραμύθι, αυτό της Χιονάτης, και αφήνοντας ανοιχτές τις εικασίες για αυτοκτονία.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μηχανή του Τούρινγκ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Άλαν Τούρινγκ, του επιδραστικού μαθηματικού και δημιουργού μιας πρωτότυπης μηχανής σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.