Η δυναμική ευαισθησία της Μαρίας Μαγκανάρη

Ποια είναι η σκηνοθέτιδα με την «αθόρυβη» αλλά ουσιαστική διαδρομή και γιατί περιμένουμε να δούμε τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» που ανεβάζει στο θέατρο Πορεία;

Η δυναμική ευαισθησία της Μαρίας Μαγκανάρη

Το 2012, η περφόρμανς «Μεσοπόλεμος: εικασίες για τη μελαγχολία του σήμερα» επιχειρούσε να ανιχνεύσει μέσα από κείμενα και μαρτυρίες τη διαδρομή που οδήγησε στη μεγάλη κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση των αρχών του 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Αφετηρία της η περίοδος του Μεσοπολέμου και τόπος η Οικία Κατακουζηνού, ένα από τα εμβληματικά ιδιωτικά κτίρια της γενιάς του ’30. Εκεί η Μαρία Μαγκανάρη υπέγραφε την πρώτη της σκηνοθεσία με την ομάδα ερευνητικού θεάτρου Κανιγκούντα, της οποίας ως τότε υπήρξε ηθοποιός.

Ο «Μεσοπόλεμος» έμελλε να είναι η αρχή της σκηνοθετικής πορείας της, που σήμερα μετράει δέκα χρόνια και κάποιες ιδιαίτερα ξεχωριστές δουλειές. Η συμμετοχή της στις παραστάσεις της ομάδας, που είχαν σαφή πολιτική στόχευση, καθόρισε αρχικά τη σκηνοθετική σφραγίδα της, καθώς και η ίδια συνέχισε να αναζητάει ένα θέατρο κοινωνικοπολιτικού στοχασμού, όπως στην περφόρμανς «Αλεξάντερπλατς», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέμπλιν. Στις πρώτες σκηνοθεσίες της, έντονη ήταν η ενασχόλησή της με τη λογοτεχνία («Το θηρίο στη ζούγκλα», «Η αρχή του κακού», «Τριστάνος»), ενώ δοκιμάστηκε και στη θεατρική αναβίωση του Μπέργκμαν («Φθινοπωρινή σονάτα»).

Η δυναμική ευαισθησία της Μαρίας Μαγκανάρη - εικόνα 1
© Patroklos Skafidas

Κι ύστερα ήρθε ο «Θείος Βάνιας», η παράσταση-έκπληξη που ξεκίνησε στο περιορισμένης χωρητικότητας ΚΕΤ και έγινε γρήγορα talk of the town. Στον «Βάνια» κορυφώθηκε η στροφή της Μαγκανάρη σε μια διαδικασία περισσότερο «ανθρωποκεντρική», επικεντρωμένη στον ηθοποιό και το ρόλο/κείμενο, αντίθετα από τις προηγούμενες, περισσότερο εγκεφαλικές δουλειές της. Η παράσταση σηματοδότησε τη νέα εποχή στη διαδρομή της, εστιασμένη σε θεατρικά κείμενα και μάλιστα υψηλής ψυχογραφικής εμβάθυνσης, όπως η «Νόρα» που σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων λίγο πριν από το πρώτο λοκντάουν.

Φέτος την περιμένουν δύο εξίσου απαιτητικά κείμενα του Τενεσί Ουίλιαμς και του Λόρκα («Ματωμένος γάμος», Εθνικό). Η αρχή θα γίνει με τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» στο Πορεία (από 20/10) και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πώς θα μεταχειριστεί με την ευαίσθητη, γυναικεία ματιά της ένα κείμενο που έχει ως κεντρικό ήρωα έναν βαθιά πληγωμένο άντρα (στο ρόλο ο Ιωάννης Παπαζήσης), που «μεταφέρει τα τραύματά του σε ευάλωτα γυναικεία σώματα και ψυχές, που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως παρθένες ή μέγαιρες. Πώς στέκεσαι σήμερα απέναντι σε έναν τέτοιο ήρωα, όπως και απέναντι σε ένα συγγραφέα που τον συμπαθεί;» αναρωτιέται η Μαγκανάρη και εμείς ανυπομονούμε να το διαπιστώσουμε. Στις 27/10 οι αναγνώστες του www.athinorama.gr θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν 5 διπλές προσκλήσεις για να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες

Η νύχτα της Ιγκουάνα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο ξεφεύγει από το ρεαλιστικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει το έργο του Ουίλιαμς στο μεγαλύτερο μέρος του και διερευνά τα ψυχικά τοπία των προσώπων μέσα από το πρίσμα του συμβολικού και του μεταφυσικού στοιχείου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.