Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους

Βρεθήκαμε στην πρόβα της παράστασης και μιλήσαμε με το σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς που θα ζωντανέψουν τη συγκινητική αληθινή ιστορία στη σκηνή.

Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους

Η περασμένη Τετάρτη μάς βρήκε στο θέατρο Νέος Ακάδημος, να παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις πρόβες ενός πρωτόπαιχτου στην Ελλάδα έργου: ο λόγος για τους «Άθικτους» των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης και κάνουν πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου. Αν κάτι ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή, είναι το δέσιμο της ομάδας των Αντώνη Καρυστινού, Σπύρου Χατζηαγγελάκη, Σταύρου Καλλιγά, Τζωρτζίνας Λιώση, Χρύσας Μιχαλοπούλου και Μιχάλη Ψαλίδα, που προσεγγίζει με συλλογικότητα και ευαισθησία την αληθινή ιστορία ενός δισεκατομμυριούχου τετραπληγικού αριστοκράτη, του Φιλίπ Ποζό ντι Μποργκό, και την αναπάντεχη φιλία του με τον αποφυλακισμένο μετανάστη Αμπντέλ Γιασμίν Σελού, τον οποίο προσλαμβάνει ως συνοδό και νοσοκόμο του.

Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους - εικόνα 1

Οι «Άθικτοι» αποτέλεσαν τη δεύτερη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών στη Γαλλία, κατακτώντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινό και ξεπερνώντας σε δημοφιλία την «Αμελί» του Ζαν-Πιέρ Ζενέ. Σκοπός της παράστασης, ωστόσο, δεν είναι η θεατρική μεταφορά της κινηματογραφικής βερσιόν, αλλά η αφήγηση των πραγματικών γεγονότων. Για το λόγο αυτό, ο Αντώνης Γαλέος, σε συνεργασία με την ηθοποιό Φελίς Τόπη, διασκεύασαν το κινηματογραφικό σενάριο, εμπλουτίζοντάς το με υλικό από συνεντεύξεις, από τις αυτοβιογραφίες των εμπλεκομένων, αλλά και από τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τις ζωές τους. «Επειδή μιλάμε για μια πραγματική ιστορία, η ευαισθησία μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι ακόμα εν ζωή ήταν ακόμα μεγαλύτερη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Νικορέστης Χανιωτάκης, με την ευγένεια που τον διακρίνει.

Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους - εικόνα 2

«Είναι συγκινητικό, έχει χιούμορ και ήρωες που θέλεις να τους αγκαλιάσεις και να τους γνωρίσεις», μας λέει γι’ αυτό το έργο που πρώτα μιλάει για τη σχέση με τον εαυτό μας και τους στόχους μας, κι έπειτα για τη σχέση μας με τον άλλο. Είναι σημαντικό να ενωθούμε με τους γύρω μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω ό,τι κι αν μας συμβαίνει. Αυτό το επιβεβαιώνει, άλλωστε, σύμφωνα και με το σκηνοθέτη, η πιο δυνατή στιγμή του έργου, όταν ο Αμπντέλ βάζει τα χέρια του Φιλίπ (που δεν νιώθει τίποτα πέρα από την κίνηση του κεφαλιού του) στη δική του πλάτη για να μοιραστούν μια αγκαλιά. Πέρα από τη σημασία της πράξης αυτής για τους χαρακτήρες, ποιος δεν αισθάνεται την ψυχολογική ένταση αυτής της κίνησης σε μια εποχή στην οποία κυριαρχεί η απόσταση;

Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους - εικόνα 3

Η σχέση του Φιλίπ και του Αμπντέλ βρίσκεται στον πυρήνα του έργου, όπως επιβεβαιώνουν ο Αντώνης Καρυστινός και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, που ερμηνεύουν τους αντίστοιχους ρόλους. Κουρασμένο και παγωμένο συναισθηματικά χαρακτηρίζει τον αστό Φιλίπ, ο Αντώνης Καρυστινός μέχρι που «έρχεται σαν κομήτης σε ένα περιβάλλον πολύ τακτοποιημένο, ένας άνθρωπος ο οποίος κοινωνικά ανήκει σε έναν άλλο κόσμο και, με τον αυθορμητισμό και τον κυνισμό του, ταράζει τη ζωή του». Πιο συγκεκριμένα, αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του Φιλίπ, σύμφωνα με τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη, είναι ότι «δεν τον αναγνωρίζει ως άρρωστο, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους».

Είδαμε τους δημοφιλείς «Άθικτους» πριν την πρεμιέρα τους - εικόνα 4

«Συναντιούνται δύο άνθρωποι που καθένας τους βιώνει κάποιο είδος αναπηρίας από τη δική του πλευρά, ο ένας σωματικά και ο άλλος κοινωνικά», συμπληρώνει για τη σχέση αυτή ο Σταύρος Καλλιγάς, ο οποίος ερμηνεύει πέντε διαφορετικούς ρόλους, με ξεχωριστή επίδραση στην πλοκή: έναν υποψήφιο για τη θέση του Αμπντέλ, τον φυσικοθεραπευτή του Φιλίπ που διδάσκει στον Αμπντέλ πώς να τον κουράρει, έναν ζωγράφο, έναν αστυνομικό κι έναν μουσικό. Η Τζωρτζίνα Λιώση υποδύεται τη Μαγκαλί, τη γραμματέα και δεξί χέρι του δισεκατομμυριούχου, έναν πρακτικό και ορθολογιστή άνθρωπο, που «συγκρούεται» με τον νέο νοσοκόμο του αφεντικού της. Ο συγκεκριμένος ρόλος, όπως μας αποκαλύπτει η ηθοποιός, είναι «από γραφής μια σύμπραξη δύο γυναικών που υπάρχουν στην πραγματικότητα, της οικονόμου και της γραμματέα του Ντι Μποργκό. Ο Μιχάλης Ψαλίδας που ερμηνεύει το ρόλο του αδερφού του Αμπντέλ, Ανταμά, αντιπροσωπεύει στην παράσταση όλο το παρελθόν του, ενώ η Χρύσα Μιχαλοπούλου υποδύεται τη λάτρη της αφηρημένης τέχνης κόρη του Φιλίπ. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Αντώνη Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Αρετή Μουστάκα και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Άθικτοι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δεν υπάρχει κανείς άθικτος στη ζωή, μας διδάσκουν οι δυο ήρωες της τρυφερής δραμεντί, ένας τετραπληγικός αριστοκράτης που ξαναβρίσκει νόημα στη ζωή του με τη βοήθεια ενός βοηθού/νοσοκόμου.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.