Το Φεστιβάλ Αθηνών ρίχνει αυλαία με διεθνή «Ιστορία της βίας» και «Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς»

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ και η χορογράφος Σαρόν Εγιάλ από το Ισραήλ, κλείνουν το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Το Φεστιβάλ Αθηνών ρίχνει αυλαία με διεθνή «Ιστορία της βίας» και «Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς»

Δύο καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ και η χορογράφος Σαρόν Εγιάλ από το Ισραήλ, καταλαμβάνουν το Χώρο Δ’ της Πειραιώς 260 και κλείνουν τον κύκλο του θεάτρου και του χορού στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνώ με την «Ιστορία της βίας» και το «Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart / Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς» αντίστοιχα.

Αυτοβιογραφική καταγγελία κατά της έμφυλης βίας και της ξενοφοβίας

Το Φεστιβάλ Αθηνών ρίχνει αυλαία με διεθνή «Ιστορία της βίας» και «Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς» - εικόνα 1
© Arno Declair

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου ο Τόμας Όστερμαϊερ και η βερολινέζικη σκηνή της Σαουμπίνε επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τον «Οιδίποδα» που έκλεισε τη φετινή Επίδαυρο, για να μας παρουσιάσει σε σκηνική εκδοχή τη νουβέλα του Εντουάρ Λουί, «Ιστορία της βίας». Ο πολυσυζητημένος Γερμανός σκηνοθέτης, που άλλοτε συνηθίζει να «πειράζει» τα κλασικά έργα ώστε να συνομιλήσουν αμεσότερα με την εποχή μας και άλλοτε επιλέγει σύγχρονα δείγματα γραφής, φέρνει μια παράσταση που εκθέτει με ωμότητα τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου η ρατσιστική και η έμφυλη βία κυριαρχούν. Ο Εντουάρ Λουί, ίσως ο πλέον συζητημένος Ευρωπαίος συγγραφέας των ημερών μας, μπήκε με δύναμη στον κόσμο της λογοτεχνίας με το πρώτο του βιβλίο, όπου περιέγραψε τη βίαιη ενηλικίωσή του στην ομοφοβική, ταξική γαλλική επαρχία («Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ»). Η «Ιστορία της βίας» είναι το δεύτερο βιβλίο του, επίσης αυτοβιογραφικό, όπου συνεχίζει να εκθέτει αυτή την πραγματικότητα μέσα από την ερωτική ιστορία μιας βραδιάς μεταξύ του Εντουάρ και του αλγερινής καταγωγής Ρεντά.

Χορευτική επούλωση ραγισμένης καρδιάς

Το Φεστιβάλ Αθηνών ρίχνει αυλαία με διεθνή «Ιστορία της βίας» και «Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς» - εικόνα 2
© Steffan Dotter

Για πρώτη φορά επισκέπτεται τη χώρα μας στις 9 και 10 Οκτωβρίου η διεθνούς φήμης Ισραηλινή χορογράφος Σαρόν Εγιάλ με το «Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart / Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς», το τρίτο έργο μιας τριλογίας με θέμα τον έρωτα. Όπως η ζωή μπορεί να επουλώσει τις πληγές του έρωτα με τον πιο αναπάντεχο τρόπο, έτσι κι η χορογραφία αυτή αναζητά τη χαρά της ζωής μέσα από άψογα εκτελεσμένες εκρηκτικές στροφές και μπαλετικές φιγούρες, χιούμορ, αισθησιασμό και ειρωνικές voguing διαδρομές 8 χορευτών.

Το Φεστιβάλ Αθηνών ρίχνει αυλαία με διεθνή «Ιστορία της βίας» και «Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς» - εικόνα 3
© Steffan Dotter

Η διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης που τυλίγουν τα σώματα των χορευτών σαν ολόσωμα τατουάζ ενισχύοντας τη λεπτότητα των κινήσεων, την αισθησιακή διάθεση και την ονειρική υφή του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορία της βίας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 135 '

Στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό έργο του, ο Γάλλος συγγραφέας εκθέτει ενώπιόν μας την ομοφοβική, ξενοφοβική και ταξική ευρωπαϊκή πραγματικότητα μέσα από μια ερωτική ιστορία μιας βραδιάς που θα πάρει άσχημη τροπή.

Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart / Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 55 '

Το τρίτο έργο μιας τριλογίας με θέμα τον έρωτα της Ισραηλινής χορογράφου με κοστούμια σχεδιασμένα από τη διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiu.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".