Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός!

Με δοκιμές στον Διονύσιο Σολωμό, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον Έντουαρντ Άλμπι καθώς και με έργα σε πανελλήνια πρώτη ξεκινάει (επιτέλους) η χειμερινή σεζόν. Αυτές είναι οι έξι πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας.

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός!

Με δοκιμές στον Διονύσιο Σολωμό, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον Έντουαρντ Άλμπι καθώς και με έργα σε πανελλήνια πρώτη ξεκινάει (επιτέλους) η χειμερινή σεζόν. Αυτές είναι οι έξι πρώτες παραστάσεις που πρέπει να δείτε.

«Δαίμονες»

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός! - εικόνα 1

Με επιρροές από Στρίντμπεργκ αλλά και το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Άλμπι έρχεται το έργο του Λαρς Νόρεν, που παρουσιάζει σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπάρα η ομάδα hash theatre group. Τέσσερις νέοι ηθοποιοί (Ηλ. Κομνηνίδου, Τ. Κονταράτος, Ελ. Κουταλώνη, Τρ. Μπάρκας) ερμηνεύουν δύο ζευγάρια, σε επικίνδυνα παιχνίδια αλληλεξάρτησης και αλληλοεξόντωσης (104, από 2/10).

«Η Ιστορία του Τζέρρυ και του Πήτερ»

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός! - εικόνα 2

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου επιστρέφει στη διασκευή της «Ιστορίας του ζωολογικού κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι, όπου και συμπρωταγωνιστεί με τον Αλ. Πασχάλη. Το έργο μιλάει με γλαφυρό τρόπο για την αποξένωση των μεγαλουπόλεων, μέσα από δύο άνδρες διαφορετικής κοινωνικής θέσης, που συναντιούνται τυχαία σε ένα παγκάκι (Φούρνος, από 4/10).

«Οι Δολοφόνοι»

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός! - εικόνα 3
© Maria Toultsa

Σε μια από τις ψαγμένες off-off σκηνές της πόλης, ο Γιώργος Σίμωνας ανεβάζει το αντι-ηρωικό διήγημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που διαδραματίζεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Αμερικής με ήρωες δύο πληρωμένους δολοφόνους. Οι Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Συμεών Τσακίρης κ.ά. πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση με νουάρ χαρακτήρα και live κινηματογράφηση (Rabbithole, από 4/10).

«Λάμπρος»

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός! - εικόνα 4
© Patroklos Skafidas

Το κείμενο του Διονύσιου Σολωμού σκηνοθέτησε και ερμήνευσε η Έλενα Μαυρίδου σε θερινή περιοδεία, πριν το μεταφέρει στο θέατρο Χώρος. Το δραματικό ποίημα δίνει την πρώτη ύλη σε μία χειροποίητη παράσταση κινηματογραφικής αισθητικής, όπου η μουσικότητα και ο εικαστικός χαρακτήρας συνομιλούν με τη σολωμική γλώσσα και συναντούν τη σύγχρονη τεχνολογία (από 1/10).

«Γυναίκα της Ζάκυθος»

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός! - εικόνα 5
© Angela Brouskou

Στο Μπάγκειον φιλοξενείται το σκηνικό εγχείρημα της Άντζελας Μπρούσκου για το έργο του Διονύσιου Σολωμού. Στη σκηνή, μαζί με τις Π. Μπουζούρη και τη Δ. Κατσαμένη, εκφέρουν το λόγο του Σολωμού ως ένα αιρετικό και αλληγορικό κείμενο που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας, δίνοντας στην παράσταση τη μορφή ενός σύγχρονου χορικού (από 4/10).

«Τζεμ»

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός! - εικόνα 6

Τρεις γενιές γυναικών συναντιούνται στο έργο της βραβευμένης Ελέιν Μέρφι. Σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, οι Μ. Κανελλοπούλου, Στ. Κρούσκα και Β. Κατερίνη, αφηγούνται μέσα από ισάριθμους μονολόγους γεγονότα που άλλαξαν ριζικά τις ζωές των ηρωίδων τους, σε ένα έργο τόσο σκληρό και συγκινητικό όσο η ίδια η ζωή (Studio Μαυρομιχάλη, από 2/10, σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α»).

Περισσότερες πληροφορίες

Τζεμ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Στο βαθιά ανθρώπινο έργο, τρεις γενιές γυναικών μέσα από διαδοχικούς μονολόγους αφηγούνται γεγονότα της ζωής τους που θα τις κάνουν να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους.

Οι δολοφόνοι

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 65 '

Στο αντιηρωικό νουάρ με στοιχεία γουέστερν του Αμερικανού Νομπελίστα, δύο πληρωμένοι δολοφόνοι περιμένουν να συναντήσουν το υποψήφιο θύμα τους.

Ο Λάμπρος

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 65 '

Το ημιτελές συγκλονιστικό έργο έρχεται στο σήμερα μέσα από μια χειροποίητη παράσταση κινηματογραφικής αισθητικής με χάρτινες φιγούρες-μαριονέτες (σε συνεργασία με τον Στ. Μαρκόπουλο) και το πάντρεμα της δημοτικής μουσικής με σύγχρονα μέσα της ηλεκτρονικής.

Η γυναίκα της Ζάκυθος

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον μιας σύγχρονης Κόλασης, όπου τρεις γυναίκες, θύματα της πατριαρχίας, αφηγούνται τον αιρετικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.