Παράσταση στην Ιερά Μονή Δαφνίου με τη Στεφανία Γουλιώτη

Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε μια σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου, με την οποία ασχολήθηκε εκτενώς ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, συνθέτοντας μια ομάδα σατιρικών ύμνων.

Παράσταση στην Ιερά Μονή Δαφνίου με τη Στεφανία Γουλιώτη

Μόνο η επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα Οθόνιον θα μπορούσε να επιχειρήσει να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό μια μουσική θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη βυζαντινή σατιρική ακολουθία «Σπανός». Κι αυτό γιατί η ομάδα που ξεκίνησε πριν πέντε xρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο γινόταν από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη, συνεχίζει να πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και να την στηρίζει με το έργο της. Το έργο, γραμμένο σε δημώδη γλώσσα έχει εκκλησιαστική δομή και γενικά μακρά παράδοση μέσα στον χρόνο, καθώς με αυτήν ασχολήθηκε εκτενώς και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, συνθέτοντας μια ομάδα σατιρικών ύμνων. Ο χαρακτήρας της είναι χλευαστικός κι επικριτικός και στόχο έχει κάποιον σπανό, δηλαδή έναν άτριχο άνθρωπο χωρίς γένια. Στην ουσία είναι ένας ποιητικός στοχασμός για τη μοναξιά, το ευάλωτο και εύθραστο του εαυτού, του διαφορετικού ανθρώπου που θεωρείται «μη φυσιολογικός» και στιγματίζεται συλλογικά.

Παράσταση στην Ιερά Μονή Δαφνίου με τη Στεφανία Γουλιώτη - εικόνα 1

Μουσική θεατρική παράσταση «Σπανός» εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα παιχτεί στις 27 Σεπτεμβρίου, στην Ιερά Μονή Δαφνίου (ώρα 9 μ.μ.) με τη Στεφανία Γουλιώτη στο ρόλο του σπανού, ενός ταπεινού καλόγερου που ζει απομονωμένος σε ένα αντρικό μοναστήρι. Το καθαρό του πρόσωπο και η ευγένεια τον κάνουν στόχο σε μια ομάδα μοναχών οι οποίοι τον πειράζουν με αστεία και δοκιμάζουν την πίστη του στον Θεό. Σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης. Τη μουσική του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ερμηνεύουν ζωντανά οι Γεράσιμος Παπαδόπουλος- ούτι, τραγούδι, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου- κρουστά, τσέλο, τραγούδι, Θεολόγος Παπανικολάου- βιολί, τραγούδι, Ηλιάνα Φιλέα- ακορντεόν, τσαμπούνα. Η σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Οι φιγούρες του Νικόλα Τζιβελέκη, ο φωτισμός της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη, η κίνηση της Κορίνας Κόκκαλη και ο ήχος του Αλέξανδρου Παπαευθυμίου. Παίκτες σκιών είναι οι Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης. Βοηθός παικτών-τραγούδι ανέλαβε η Κατερίνα Μιχαλάκη. Συμμετέχει χορός ψαλτών: Αχιλλέας Χαλδαιάκης (κορυφαίος), Δημήτρης Μηλιώτης, Γιάννης Πλευρίτης, Χάρης Τρασάνης, Νίκος Χαλδαιάκης (ψάλτες). Τρέιλερ-Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης. Κρατήσεις θέσεων εδώ

Η είσοδος στον χώρο επιτρέπεται σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπανός

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 100 '

Σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου εξερευνά τον εσωτερικό κόσμο ενός διαφορετικού άνθρωπου, ο οποίος φαντάζει «αφύσικος», με αποτέλεσμα τον κοινωνικό στιγματισμό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.