Είδαμε την ανοιχτή πρόβα του «Κάποιος θα έρθει» από τον Γιάννη Χουβαρδά

Ένα ποιητικό όσο και υποβλητικό δείγμα γραφής του Νορβηγού Γιον Φόσε ανεβάζει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε την ανοιχτή πρόβα του «Κάποιος θα έρθει» από τον Γιάννη Χουβαρδά

Αποκλειστικά για τον υπαίθριο Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σχεδίασε ο Γιάννης Χουβαρδάς το «Κάποιος θα έρθει» του Γιον Φόσε. Η παράσταση έκανε την επίσημη πρεμιέρα της πριν από λίγες ημέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ «Γιον Φόσε», που διοργανώνεται από το Νορβηγικό Θέατρο του Όσλο, συναντώντας θερμή υποδοχή από το κοινό και αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από το συγγραφέα, και παρουσιάζεται στην Αθήνα από 24 Σεπτεμβρίου έως 12 Οκτωβρίου.

Είδαμε την ανοιχτή πρόβα του «Κάποιος θα έρθει» από τον Γιάννη Χουβαρδά - εικόνα 1

Είναι η τρίτη φορά στην πολύχρονη πορεία του που ο καταξιωμένος σκηνοθέτης ανεβάζει έργο του Φόσε, μετά τα «Τόσο όμορφα» (2004) και «Παραλλαγές θανάτου» (2013). Για τον Χουβαρδά, το ανθρώπινο στοιχείο είναι αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ, στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, κάτι που μας υπενθυμίζουν και τα κείμενα του Νορβηγού συγγραφέα, ο οποίος σκύβει με συμπόνια πάνω από τους ήρωές του: «Όλοι μου οι χαρακτήρες έχουν ελαττώματα, όπως όλοι μας, και όλοι μου οι χαρακτήρες έχουν κατά βάθος δίκιο. Πρόκειται για συναισθηματικές καταστάσεις τις οποίες δημιουργώ και με τις οποίες συμπάσχω», έχει πει ο Φόσε.

Στο επίκεντρο των έργων του Φόσε βρίσκεται το τρίπτυχο ζωή-αγάπη-θάνατος. Η ροπή του προς το αρχετυπικό, το οποίο πολλές φορές λησμονούμε σκεπάζοντάς το με πιο σύνθετες έννοιες, είναι ξεκάθαρη. Τον απασχολεί η ουσία των πραγμάτων, γι’ αυτό και λείπει από το έργο του ο θόρυβος των κοινωνικών καταστάσεων, ενώ σπανίως γίνεται προσωποκεντρικός, εστιάζοντας στις σχέσεις.

Είδαμε την ανοιχτή πρόβα του «Κάποιος θα έρθει» από τον Γιάννη Χουβαρδά - εικόνα 2

Όλες αυτές οι οντολογικές, ψυχολογικές και υπαρξιακές αποχρώσεις συνθέτουν το αινιγματικό «Kάποιος θα έρθει». Σε αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα γραφής κυριαρχούν η παύση, η επανάληψη και η σιωπή και όσα κρύβονται κάτω και ανάμεσα στις λέξεις. Ένας άντρας και μια γυναίκα (οι πρωταγωνιστές παραμένουν ανώνυμοι) αποφασίζουν να απομακρυνθούν από τον έξω κόσμο και να μείνουν «μόνοι μαζί» σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι. Η ανησυχία ότι κάποιος θα διαταράξει την ηθελημένη απομόνωσή τους δεν αργεί να τους καταβάλει. Ο φόβος σύντομα επιβεβαιώνεται, στο πρόσωπο του νεαρού πρώην ιδιοκτήτη του σπιτιού. Με την άφιξή του δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο που φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένες αντιζηλίες και πάθη. Ενώ εκείνος στην αρχή πάσχιζε να την καθησυχάσει σχετικά με την έξωθεν απειλή, μετά την έλευσή της βουλιάζει στην παράνοια που του προκαλεί η ανασφάλεια, με τους ρόλους να αντιστρέφονται και να έρχεται η δική της σειρά να τον ηρεμήσει.

Αυτή η φαινομενικά απλή υπόθεση αποκαλύπτει τη μαεστρία του Φόσε στη δημιουργία εσωτερικής έντασης και μυστηρίου. Η μουσικότητα της γλώσσας του –στην εξαιρετική μετάφραση της Έρι Κύργια– και ο τρόπος με τον οποίο πλέκει το περιεχόμενο των (λίγων) διαλόγων με τη φόρμα αποδεικνύει την ποιητική του φύση, που σε συνδυασμό με τον υπαινιγμό και το ανείπωτο, το σασπένς, τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα και το έντονο στοιχείο του γκροτέσκου πλάθουν ένα ερωτικό θρίλερ μυστικιστικού ρεαλισμού, όπως χαρακτηρίζει και ο ίδιος το έργο του. Σύμφωνα με τον Γιάννη Χουβαρδά: «Ο Φόσε έχει χαρακτηριστεί σύγχρονος Ίψεν. Αντίθετα, όμως, με τον Ίψεν, που εξηγεί το "μυστήριο" των έργων του, ο Φόσε αρνείται τα πάντα, τα αφήνει όλα μισοειπωμένα, σε μια αέναη αβεβαιότητα».

Στην πρόβα φανερώνεται η βαθιά συγγένεια του σκηνοθέτη με το συγγραφέα και ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο υπηρετείται από τη μινιμαλιστική σκηνοθεσία. Την πολύ σημαντική στον Φόσε διάκριση ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Χουβαρδάς την εικονοποιεί με ένα διάφανο σκηνικό οικοδόμημα πλημμυρισμένο με νερό. Το απέραντο της θάλασσας, που βρίσκεται έξω από το παράθυρο του σπιτιού, εδώ εισβάλλει στη σχέση του ζευγαριού, συμβολίζοντας ίσως αυτό που τους ενώνει και παράλληλα τους χωρίζει. Ταυτόχρονα, ως θεατές, βρισκόμαστε σε ένα πιο απομονωμένο σημείο του Κέντρου Πολιτισμού, όπου το «έξω» του πάρκου συνομιλεί με το «μέσα» της παράστασης.

Είδαμε την ανοιχτή πρόβα του «Κάποιος θα έρθει» από τον Γιάννη Χουβαρδά - εικόνα 3

Επιπλέον, οι ηθοποιοί αποδεικνύονται ιδανικοί για το έργο: ο Αντώνης Μυριαγκός αποδίδει εξαιρετικά επί σκηνής τη σταδιακή καταφυγή του χαρακτήρα του στην παράνοια και η Άλκηστις Πουλοπούλου ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εκφορά του ποιητικού λόγου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Νίκη Ψυχογιού, τη μουσική ο Ανρί Κεργκομάρ, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και το σχεδιασμό των βιντεοπροβολών ο Παντελής Μάκκας.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποιος θα έρθει

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η επανάληψη και η σιωπή ως τρόπος επικοινωνίας των προσώπων κυριαρχούν στο νορβηγικό θρίλερ που δοκιμάζει τη σχέση ενός ζευγαριού με την αιωρούμενη απειλή της έλευσης ενός αγνώστου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.