Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021

Ουίλιαμ Κέντριτζ, Μπεθ Κόρνινγκ και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες έρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να μας προσφέρουν όσα μας στέρησε πέρσι η πανδημία.

Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021

Από τις 25 ως τις 29 Αυγούστου, οι φίλοι του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, με φυσική παρουσία φέτος -μετά την περσινή διαδικτυακή διοργάνωση- το Summer Nostos Festival 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την κεντρική θεματική «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη», το φεστιβάλ πλάθει προβληματισμούς αναφορικά με την ταυτότητα και τη θέση του ανθρώπου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εποχές που επικρατούν. Στο πενθήμερο πρόγραμμα καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν βάλει πλώρη και σαλπάρουν σε θεατρικούς και κινηματογραφικούς κόσμους με παραστάσεις και προβολές που πρόκειται να εντυπωσιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή.

«Waiting for the Sibyl» - Ουίλιαμ Κέντριτζ

Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021 - εικόνα 1
© Stella Olivier

Το διμερές έργο του Ουίλιαμ Κέντριτζ αποτελεί αυθεντικό προϊόν της τέχνης του, το οποίο συνδυάζει με απόλυτη αρμονία ένα οπτικό και ακουστικό θέαμα. Στην όπερα δωματίου «Waiting for the Sibyl», η ιέρεια του Απόλλωνα Κυμαία Σίβυλλα, ως πρωταγωνίστρια, παρουσιάζεται ως «αλγόριθμος» του ίδιου μας του πεπρωμένου, ενώ στην ταινία «The Moment Has Gone» ενσωματώνεται το «City Deep», το πιο πρόσφατο έργο του Κέντριτζ, αφορμώμενο από την ταινιοθήκη του Σόχο Εκστάιν. Το έργο θα παρουσιαστεί την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Just Human» - Μπεθ Κόρνινγκ

Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021 - εικόνα 2
© Frank Walsh

Η μισή ώρα διάρκειας χοροθεατρική παράσταση της χορογράφου Μπεθ Κόρνινγκ έρχεται για να θέσει καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν, όπως τι προσφέρει νόημα στην ζωή μας, σε τι διαφέρουμε οι άνθρωποι από τις μηχανές και κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνατόν να συμβάλλει στην εκπλήρωση των αναγκών μας. Με τη συμβολή πέντε έμπειρων χορευτών, η πρωτοποριακή οπτική της γυναίκας που «γέννησε» το «The Glue Factory Project» θα μας μεταφέρει σε διαδραστικά και γεμάτα συναίσθημα μονοπάτια. Όλα αυτά, την Παρασκευή 27 Αυγούστου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Hello Hi There» - Άνι Ντόρσεν

Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021 - εικόνα 3
© W. Silveri

Εμπνευσμένο από τον τηλεοπτικό διάλογο Φουκώ-Τσόμσκι της δεκαετίας του ‘70 με θέμα τη συνομιλία δύο chatbot, το «Hello Hi There» της σκηνοθέτιδας Άνι Ντόρσεν προσπαθεί να προσδιορίσει κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί να αντικατασταθεί από τον υπολογιστή. Αυτή η ευφυής, γεμάτη χιούμορ αλλά εν μέρει τρομακτική συζήτηση μεταξύ των δύο υπολογιστών, οι οποίοι προσπαθούν να μιμηθούν ανθρώπινες συνομιλίες αυτοσχεδιαστικά και με παραστατικό τρόπο, θα ανέβει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Πέμπτη 26 του μήνα.

«A.I. in Fiction»

Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021 - εικόνα 4

Μετά την αναβολή της επίσκεψης της Τέιλορ Σίλινγκ («Orange is the New Black») και του Ντέιβιντ Στράθερν («The Bourne Ultimatum») στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στην παράσταση «A.I. in Fiction», η Κατερίνα Λέχου (που συμμετείχε στο πρότζεκτ από την αρχή) συμπράττει με την Ραφίκα Σαουίς και από κοινού διαβάζουν αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων παγκόσμιας εμβέλειας και βουτούν στα άδυτα της αέναης σύνδεσης ανθρωπότητας και τεχνητής νοημοσύνης, μεταφέροντάς μας εικόνες επιστημονικής φαντασίας –ή και όχι; Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Μπράιαν Ντάερις, καλλιτεχνικός διευθυντής του Theater of War Productions, που παρουσίασε το «The Oedipus Project» στο πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης του SNF Nostos. Την Τετάρτη 25 Αυγούστου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διαπιστώσουμε πόσο στενή είναι τελικά η σχέση πραγματικότητας και φαντασίας.

i Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ SNF Nostos μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.snfnostos.org

Περισσότερες πληροφορίες

Waiting for the Sibyl

  • Όπερα Δωματίου
  • Διάρκεια: 65 '

Όπερα δωματίου σε δύο μέρη, για τρεις χορευτές και έξι τραγουδιστές, υπαινίσσεται πως η σύγχρονη Σίβυλλα είναι ο αλγόριθμος που θα μπορέσει να προβλέψει το μέλλον μας, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για την επαγγελματική ή την προσωπική μας κατάσταση.

Just Human

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 30 '

Η δημιουργός της βραβευμένης σειράς παραστάσεων «The Glue Factory Project» φέρνει στην Ελλάδα την παράσταση που εξερευνά τις πιο ζωτικές ανάγκες της ανθρωπότητας, αλλά και το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ανταποκρίνεται ή όχι σ’ αυτές.

Hello Hi There

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Αντλεί έμπνευση και υλικό από τη διάσημη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του φιλόσοφου Μισέλ Φουκώ και του γλωσσολόγου/ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι από τη δεκαετία του '70 και απεικονίζει το βαθμό στον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να αντικατασταθεί από τον υπολογιστή.

A.I. in Fiction

  • Αφήγηση
  • Διάρκεια: 60 '

Στη σειρά δραματικών αναγνώσεων, οι ηθοποιοί Κατερίνα Λέχου και Ραφίκα Σαουίς θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εξερευνώντας τη μακρόβια σύνδεση αλλά και ένταση μεταξύ της ανθρωπότητας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.