«Ιχνευταί»: Σπάνιο ανέβασμα από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κατεβαίνει στην Επίδαυρο με ένα σπάνιο δείγμα του αρχαίου δραματολογίου, τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή με πρωταγωνιστές τους Χάρη Φραγκούλη, Σταμάτη Κραουνάκη, Αμαλία Μουτούση και Steve Katona.

«Ιχνευταί»: Σπάνιο ανέβασμα από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κατεβαίνει στην Επίδαυρο με ένα σπάνιο δείγμα του αρχαίου δραματολογίου, τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή (23-25/7). Οι Χάρης Φραγκούλης, Σταμάτης Κραουνάκης, Αμαλία Μουτούση και Steve Katona είναι οι πρωταγωνιστές που θα μας οδηγήσουν στα βήματα του σατυρικού δράματος που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Ιχνευταί»: Σπάνιο ανέβασμα από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό - εικόνα 1

Ως φύση ανήσυχη και ερευνητική, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μπορεί να δουλεύει με άνεση πάνω σε διαφορετικά πρότζεκτ. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS, έχει ήδη υλοποιήσει κάποια από τα σχέδιά του, τα οποία χειροκροτήθηκαν από το κοινό, κι έπεται συνέχεια. Το βάρος της επιτελικής αυτής θέσης, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να τον αποσπάσει από τα καλλιτεχνικά του πλάνα και, έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε, στις 23, 24 και 25 Ιουλίου, σε δική του σκηνοθεσία, τους σπανίως παιζόμενους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, μια παράσταση που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά λόγω επισφάλειας χρειάστηκε να αναβληθεί.

Πρόκειται για μια μεγάλη και ακριβή παραγωγή του ίδιου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την οποία η Κατερίνα Ευαγγελάτου ενέταξε όπως ήταν φυσικό στο φετινό πρόγραμμα. Το μοναδικό σωζόμενο στο είδος του δράμα ήρθε στο φως το 1912, σε παπύρους που ανακαλύφθηκαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Οξυρρύγχου της Αιγύπτου. Η παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού φιλοδοξεί να μας φέρνει σε επαφή με το «κείμενο/μνημείο», όπως το χαρακτηρίζει, σε μια ιστορική έμμετρη απόδοση του Εμμανουήλ Δαυίδ (1933). Είναι το μόνο δραματικό έργο που μας αποκαλύπτει πώς έγινε ο Απόλλωνας θεός της μουσικής και, συνεπώς, πώς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική οι άνθρωποι.

«Ιχνευταί»: Σπάνιο ανέβασμα από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό - εικόνα 2

Η ιστορία έχει ως εξής: O Απόλλωνας (Χάρης Φραγκούλης) έχει αναθέσει στους ιχνευτές σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σιληνού (Σταμάτη Κραουνάκη), και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τον ήχο της λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής (Steve Katona). Εκεί τους υποδέχεται η νύμφη Κυλλήνη (Αμαλία Μουτούση), η οποία αφηγείται με μεγάλο θαυμασμό τα κατορθώματα του Ερμή. Λόγω μιας ξεκαρδιστικής παρεξήγησης, ο Ερμής κατηγορείται για την κλοπή των βοδιών και παρεμβαίνει ο ίδιος ο Απόλλωνας. Οι δύο θεοί συμφωνούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα βόδια με τη λύρα, κι έτσι σήμερα γνωρίζουμε τον Απόλλωνα κι όχι τον Ερμή σαν θεό της μουσικής.

Όλο το καστ, και ο μεικτός Χορός των σατύρων (Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling, Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου) είναι δυνατά χαρτιά της παράστασης, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος έχει συνθέσει στο παρελθόν μουσική για παραστάσεις αρχαίου δράματος και με την ομάδα Σπείρα-Σπείρα έχει πρωταγωνιστήσει σε αξιομνημόνευτες μουσικές παραστάσεις με θεατρικά στοιχεία, αλλά φέτος δοκιμάζεται σε μια αμιγώς υποκριτική ερμηνεία, στο ρόλο του δαίμονα των ρεόντων υδάτων και της ευφορίας της γης Σιληνού.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιχνευταί

  • Σατιρικό Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και αφηγείται πώς έγινε ο Απόλλωνας θεός της μουσικής, αλλά και πώς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη τέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.